- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mini-ITX
- Milyen SSD-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Monitor hiba topik
- Milyen TV-t vegyek?
Aktív témák
-
eastsider
nagyúr
nekem van 18-55-öm igaz VR nélkül, (ehhez minek VR?) és 35/1.8-am is..
90%-ban a 35-öst használom, csak akkor csavarom fel a kitobit, ha kell a nagylátó..
elképesztő a különbség
amit már írtak... képminőség, rajzolat, háttérmosás, ugye a fényerő, fókuszgyűrű, meg egy full más minőségű (építésben is) mint a kitobi... ez után fel se akaródzott csavarni azt... az a fröccsöntött műanyagdoboz ehhez képest
tényleg elképesztő mit lehet művelni ezzel az obival...
szemléltetésnek pár ezzel készült kép -
Degeczi
nagyúr
válasz j.bravo #11048 üzenetére
és hasonlóan fontos lehet a célpont mozgásának megfogása is, ami csak rövid záridővel lehetséges, VR-rel nem
(hiába van VR, ha élő, nem pózoló ember a kép tárgya: könnyen bemozdul saját maga is)a VR-es obi esetén nincs más mód, mint az érzékenység növelése, h rövidebb záridőt lehessen használni, a 35/1.8-nál viszont lehet tágabb rekeszt is használni, ha a mélységélesség megengedi (pár m fölött többnyire meg)
h szemléletesebb legyen: ha a kitobi 35 mm-en mondjuk f/4.5-re képes (nem tudom így van-e, de kb hasonló lehet), akkor ahol a 35/1.8-al teljesen nyitva még elég az ISO 200 egy adott képhez, ugyanott a kitobival már 2 2/3 FÉ-vel följebb, azaz ISO 1250-re kell állítani!
ez persze szélsőséges példa, ami a gyakorlatban ritkán fordul elő - de ha nem nyitjuk ki teljesen a fix obit, akkor is hatalmas a különbség
-
TeeJay
félisten
válasz Degeczi #11046 üzenetére
igen volt szerencsém a D90 után azonnal a D300-at is kipróbálni és tényleg valamivel kényelmesebb viszont jóval drágább és nekem nem éri meg azt a plusz pénzt.
a D90 is bőven jó váz, nekem a fogása is nagyon bejött, max egy olcsó portrémarkolat aztán meg van oldva a kisujj probléma
most néztem árgépen hogy a két váz között van majdnem 180-200ezer forint különbség
abból bizony kijön egy rendszervaku meg még 1-2objektív is ami jobb megoldás szerintem.
a belépőszintű Canon Nikon modellekhez képest a D90-nek amúgy is nagyon jó fogása van, szóval nem nagyon lehet panaszkodniMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz eastsider #11051 üzenetére
köszi a fotókat, most már 1000% hogy én is veszek ilyen AF-S 35/1,8-at mert tényleg oltári jó minőséggel rajzol és én is ilyen modelles képeket szeretnék csinálni, szóval ahhoz tökéletes lesz árban sem vészes mert 50ezer körül meg lehet úszni és vélhetően örökké kitart
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz kricsi81 #11056 üzenetére
tény, h egy fixhez képest viszonylag nagy a 35/1.8 geometriai torzítása - de portrénál az nem gond, nem veszed észre (hacsak nem egy képkeretben ül a modell)
szóval nem ezért, hanem a fókusztávból adódó perspektivikus torzítás miatt kerülendő fejportrékhoz
(ez viszont természetes jelenség, nem az adott obi jellemzője)ugyanakkor teljes alakos képhez, de még akár fél-alakoshoz is nyugodtan lehet használni
-
TeeJay
félisten
közelire majd veszek akkor AF-S 50/1,4-et vagy sima 50/1,4-et
vagy amit sokan írtak a 85mm 1,8 azt hiszem
D90 + 18-105VR + 35 F1,8 bőven elég első körben, és főleg a rendszervaku lesz még tervben utána jöhetnek később objektívek mégha jól olvastam a Nikon jövőbeli tervét akkor ilyenek közül lehet még választani
# AF-S Nikkor 35mm f/1.4G
# AF-S Nikkor 85mm f/1.4G (No VR?)[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz Degeczi #11046 üzenetére
D70 vs. D90 fotó
[link]
így már látszik hogy a D80-D90 úgy készült hogy lecsaptak a D70 aljából
no mindegy azért így sem rossz és 15ezerből meg lehet úszni a portrémarkolatot, azzal meg már tuti hibátlan fogása leszMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
eastsider
nagyúr
nem vettem észre, hogy annyira torzítana...
mondjuk pl ennél a képnél látszik: [link]
de modellfotózáskor sem zavart.pl itt van ez a kép: [link] szerintem nincs észrevehető torzítás.. legalábbis nekem nem tűnt felvalami olcsó nagylátót adhatnának ki
gondolom az a 35/1.4 az FF lesz... így is ment a sírás, h miért nem FF a 35/1.8...
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #11060 üzenetére
nem is önmagában nagy a 35/1.8 torzítása (a gyakorlatban én sem vettem még észre), pusztán csak ahhoz képest, h egy ilyen fixnek alacsonyabb szokott lenni
tesztábrán kimutatható, h a régi FX 35 torzítása kb. harmadakkora - de ez valóban olyan, amit keresni kell, magától nem föltűnő
(normál képeken már csak azért is, mert nem 35-el szokott az ember épületfotót készíteni) -
kricsi81
senior tag
igen, a perspektivikus torzításra gondoltam, de ha ugyanolyan képkivágással pl 85mm-mel csináltad volna a képet, messze nem lenne annyira torz
énis terveztem a 35-öst modellfotóhoz, de lebeszéltek meg meggyőztem magam hogy nem ez kell, hanem az AF-S 50/1.4 sokkal jobb obi, jobb emberfotóra, nameg az FX-re tervezés is mutat valamit
de persze a 35-ös is egy jó kis üveg, főleg árához képest
kovacsrichard.hu
-
Degeczi
nagyúr
válasz kricsi81 #11062 üzenetére
ezt így nagyon meredek kijelenteni, h "sokkal jobb" lenne az 50...
felhasználástól függ: ha otthoni beltérben szeretnél teljes alakos portrékat készíteni, akkor pl. szinte használhatatlan DX vázon a szerencsétlen fókusztáv miatt... FX-en már sokkal barátságosabb látószöget ad - és DX-en pontosan ennek felel meg a 35-ös!
részben ezért is lett annyira népszerű, mert nagyon jól használható normál látószöget adfejportrékhoz ugyanakkor az 50 még DX-en is tül rövid, a perspektíva miatt az sem a legszerencsésebb választás, a 85 már sokkal inkább
nem véletlen, h sokan kínálnak 50-es fixet eladásra, 35-öset nagyon kevesen
-
kricsi81
senior tag
válasz Degeczi #11066 üzenetére
azért is vagyok nehéz helyzetben, mert egy fotózáson belül is sokszor van olyan hogy most egészalakost, 10 perccel később félalakost, stb...
tehát majd jól meg kell gondolnom...de én minőségre értettem hogy sokkal jobb, abban pedig tényleg sokkal jobb (nem?)
kovacsrichard.hu
-
Degeczi
nagyúr
válasz kricsi81 #11067 üzenetére
ez is "attól függ"
a geometriai torzítása valóban alacsonyabb az 50/1.4 és 1.8-nak mint a 35/1.8-nak - de mint arról már szó volt, normál, embereket ábrázoló képeknél ennek nincs jelentősége, nem vehető észre a 35 ilyen torzítása sem
CA-ban szintén kedvezőbbek az előbbiek - de ez is csak akkor lenne szempont, ha a 35-ös zavaró CA-t produkálna, márpedig ilyesmiről nincs szó
fölbontásban ugyanakkor hangyányit a 35-ös teljesít jobban - de ez is olyan apró különbség, amit a képeken nem vennél észre, nem mondanád meg pusztán ez alapján, melyik kép melyikkel készült
ígyhát inkább az a kérdés, a saját gyakorlatban
- mi a praktikusabb látószög. A felhasználók túlnyomó többségének DX-en ez a 35-ös. Az 50-es inkább FX-re való, ott igazán jó
- mennyire van szükség még nagyobb fényerőre. -
TeeJay
félisten
válasz kricsi81 #11062 üzenetére
na igen az AF-S 50/1,4 biztosan jobb minőséget ad viszont 2x annyiba kerül mint az AF-S 35/1,8 bár oké nagyobb a fényereje is.
amúgy pont ezt a két fixet néztem ki magamnak aztán így 3 objektívvel mindent meg lehet már csinálni szerintem (18-105, 35/1,8, 50/1,4)
a makró és batár zoom engem nem érdekel, max az a 85mm portré de szerintem arra meg ott lesz a 18-105 max nem olyan fényerővelMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Carsee
tag
Nekem is van egy 35/1.8-am és mellette az 50-est elég ritkán használom. Beltérben jobb használni a szélesebb látószöget. Felbontásban mindkettő "verhetetlen", könnyűek, picik és azért össze vannak rakva rendesen.
Gondolkodom ez utóbbi eladásán és helyette egy 85/1.8 vagy egy 80-200/2.8 beszerzésén.
-
Ijk
nagyúr
válasz TeeJay #11072 üzenetére
Most nem tudom pontosan már mi a célod, de ha jól emlékszem amatőr szinten akarsz csajokat fényképezni. Namármost erre tökéletesen alkalmas egy vázról leszedett vaku és egy 35 f1.8. Egész alakos portréhoz kiváló, amatőr szinten közelebbi képekhez is teljesen elfogadható torzítással bír, mellesleg használhatod arcképekhez nyugodtan a 18-105-öt is, mivel vakuval elég lesz az a rekesz is. Aztán meglátod mennyire tetszik, ill. mennyire akarod komolyan csinálni, majd utána beszélhetünk az 50-esről és 85-ös célobikról, mert gondolom a pénz nálad is limitáló tényező.
A FF dilemma pedig ugyancsak profiknál játszik, de ha ne adj Isten megveszi valaki a 35 f1.8-at minimális bukással 2 perc alatt túlad rajta. Amúgy meg akinek van 400+k-ja FF vázra, azt gondolom, a legkisebb fejfájást okozza majd, hogy a 3 évig imádott obit 10k-val olcsóbban el kell passzolni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
TeeJay
félisten
nem vagyok profi, nem is leszek soha, csak érdekel a fotózás nagyon és szeretném kitanulni úgy hobbi szinten legalább(most egy Canon 570IS kompakt gépem van). jelenleg szerencsés helyzetben vagyok mert a pénz nem annyira limitál, nemsokára veszem a D90+18-105 kombót, és már nézegetem hogy miket szerezzek be még mellé. mivel tudom hogy főleg egész alakos képeket csinálnék az AF-S 35/1,8 nagyon tetszik és az ára is jó.
amit még néztem későbbre(2010-2011) az talán az AF-S 50/1,4 de most már hogy láttam a 85/1,8-at lehet inkább ezt szerzem be ha sokat akarnék majd portrézni. ezzel a három objektívvel meg már nem nagyon kell gondolom szégyenkeznem akár egy lagzin, ballagáson vagy egyéb családi eseményen. a rendszervakut mindenképp fogok venni aztán így már lehet tanulni meg gyakorolni.csak sajna én fél évekkel előre gondolkozom és már most nézem mindennek az árát hogy majd mit mikor érdemes megvenni, netán mire gyűjtsek még pénzt
nem vagyok az a kapkodós fajta mert 1x kell jót venni mindenből viszont akkor aztán nagyon meg kell nézni hogy mit isMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
kricsi81
senior tag
válasz TeeJay #11078 üzenetére
most ahogy néztem Carsee flickr streamjén a 35/1.8-as képeket, azt kell mondjam hogy azért torzak rendesen a modellfotós képek
ugyhogy azért vigyázzatok a közeli emberfotókkal a 35-össel
(meghát nem véletlen van a "szabály", hogy 100mm alattt nem fotózunk embert...)[ Szerkesztve ]
kovacsrichard.hu
-
Carsee
tag
válasz kricsi81 #11079 üzenetére
Akkor picivel nézd meg jobban a képeket.
Íme az egész set:[link]
És pár kiragadott kép, melyen ha keresem akkor sem találom azt a "rendes" torzítást:[link]
[link]
[link]Továbbá szerintem elég sokan portéznak 17-55/2.8-al, aminek szintén lehet látószögből eredő torzítása és nem feltétlen szükségtelen melléktermék.
[ Szerkesztve ]
-
Carsee
tag
válasz kricsi81 #11081 üzenetére
Akkor az én ingerküszöböm alacsony (szerencsére )
Csak hogy értsd mire akartam rávilágítani. Természetesen a 35 nem jó arra, hogy konkrétan egy fejjel kitöltsd a képet, akkor nagyon látszik hogy bizony a kép közepe "megnő". Arra kiváló, hogy egész alakos képet készíts (ha csak emberek fotózásáról beszélünk).
Ez a kép 50mm-en készült:
[link]
Ez pedig 35mm-en:
[link]Ezekben a pózokban előjön az hogy az embernek irreálisan nagy lesz a feje, de normál esetben ha teljes alakot fotózol akkor nem látszik. Ez az objektív arra tökéletes, az már az én hülyeségem, hogy ilyen elvetemült módon használom
[ Szerkesztve ]
-
azka79
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a Nikon D3000-es gépemhez szeretnék vakut vásárolni.
Melyiket vegyem?:SB-400
Nissin Nikon Speedlite Di 466
Metz Nikon MB 36 AF-4 -
kricsi81
senior tag
válasz TeeJay #11085 üzenetére
az SB-400 kis túlzással semmire se jó
nem forgatóható/dönthető a feje (najó felfelé tudod dönteni), nincs külön kis kijelzője, tehát nem sokat ér.
egyértelműen inkább sb-600, talán 50-ért ki tudsz fogni használtat, figyelni kell az index nikon adok-veszeketkovacsrichard.hu
-
TeeJay
félisten
válasz Carsee #11082 üzenetére
lehet velem van a baj, vagy az hogy még kezdő vagyok de nekem a 35mm-es objektívvel készült arckép se csúnya az 50mm-es objektívvel meg egyenesen király a fotó.
most már csak pár 85/1,8-as portré kell és mindenki eldöntheti melyiket szeretné vennién ilyeneket szeretnék majd fotózni, ehhez veszem a cuccost
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]ezt Canon 5DMKII-vel alkották szintén róla
[link]
[link]
[link]Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz TeeJay #11087 üzenetére
"ezt Canon 5DMKII-vel alkották szintén róla"
sajnos sokkal inkább Photoshoppal, durván eltúlozva...
sosem értettem mire jó a természetesség utolsó szikráját is kiölni a retus során
az itteni újság minden számában van "napszépe", ahol ugyanilyen okból ordít már a bélyegképről is, ha az éppen a "Freefaces" nevű ügynökségtől jött: azok a képek is mitha viaszbabákat ábrázolnának Madame Tussaud műhelyéből...
azért nem értem, mert ilyenkor természetesen mindig fiatal, szép lányokról van szó - nem lenne szükség festmények gyártására
-
TeeJay
félisten
válasz Degeczi #11094 üzenetére
igen sajnos a hölgyről is alig van nyers fotó mert szinte az összes fotós retusálva adja oda neki a képeket, úgyhogy azért is szólt nekem hogy szeretne sima egyszerű "amatőr" fotókat, ahol természetesnek látszik minden, ahol nincs belenyúlva programokkal
-
drkbl
őstag
válasz azka79 #11084 üzenetére
Én meg vagyok elégedve az SB-400-ammal, lazán lehet barkácsolni hozzá fényterelőket. Az ilyen hozzászólás, hogy semmire sem jó, az szó szerint
Két érv szól ellene igazából:
- ha a Nikon saját, nagyon jó CLS rendszerét kihasználva szeretnél más CLS vakukat távvezérelni, abban ugyanúgy nem lesz partnered, mint a vázad a beépített vakuval. Manuális módban, illetve kompenzációval két villanj körtét távvezérlek vele.
- Állványra téve nem lesz távvezérelhető, illetve nincs "középpontja", csak CLS vakuként villantható el. Erre akkor is ügyelned kell, ha vakupapucs átalakítót használnál, hogy legyen PC kimeneted (nem az a PC ). Ez például nem jó. -
Carsee
tag
válasz TeeJay #11095 üzenetére
találkoztam már olyannak is aki azt mondta nem tesz magára erős sminket, mert majd megcsinálom ps-el utólag. majdnem azt mondtam neki, hogy el se jöjjön fotózni, mert akkor majd összekattintgatok magamnak egy modellt és slussz-passz
Csak hogy ON is legyek. Ma láttam valahol használtan meghirdetve 85/1.8-at. Még sosem próbáltam, a környezetemben szinte senkinek sincs.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz TeeJay #11095 üzenetére
Azért ehhez a szinthez nagyon kevés lesz egy rendszervaku Ha lesz pénzed a 35-ös és a kitobi után akkor inkább egy stúdióvakuszett beszerzését javaslom legelőször, mivel egy 85 f1.4 sem fog fényt szórni neked a modellre
A PS pedig no comment Ha már belenyúlnak legalább ne legyen már műanyagbaba hatása. Igénytelen munka./人◕ ‿‿ ◕人\
-
TeeJay
félisten
nem beltéri fotókat szeretnék hanem kültéren napos időben
csak mintának mutattam hogy a hölgyről miket csináltak, de fotói nagy része kültéri és oda vaku sem kellett soha ahogy mondta
nézd meg --> [http://www.nagyizabella.hu]szóval nem lesz szükség stúdióvaku cuccokra
-
Zebu
addikt
ViewNX-ben mitől lehet az, hogy egy kék szűrőt tesz a képek elé?
Roppant bosszantó. Leszedte m a legújabbat, Win7 64bit... és ez van....[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ingatlanos topic!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest