- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
-
PROHARDVER!
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chuck Norris
senior tag
Sziasztok az S24H850 -ról van valami vélemény, rákerestem itt a fórumon de nem volt találat. Általános irodai felhasználása lenne, fontos hogy egész nap tudjam nézni, meg utána egy kis filmezés. Most 73-ért meg lehetne ezt venni, vagy még így is túlárazott? Köszönöm.
-
laca500
aktív tag
Sziasztok!
Megadta magát a lányom monitora, még az elsők közül való volt amit az LG IPS panelel dobott a piacra.
Kb. 50ezret szánunk a cserére.
Csak filmeket néz, netezik, néha egy kis játék a SIMS-el. Szóval semmi különös.Mennyire ajánlott ez a monitor?
Alaplap: MSI X470 GAMING PRO CARBON + VGA: EVGA RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X FTW3 Ultra + CPU: Ryzen 7 5800X + RAM: G Skill Aegis F4-3000C16-8GISB 16GB kit + SSD: Samsung NVMe 970 EVO + Táp: Cooler Master V750 Gold V2 + CPU hűtő: Be Quiet DARK ROCK PRO C1 + Ház: Be Quiet Silent Base 802
-
laca500
aktív tag
válasz Mamuska #88203 üzenetére
Szuper!
Köszi a segítséget.[ Szerkesztve ]
Alaplap: MSI X470 GAMING PRO CARBON + VGA: EVGA RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X FTW3 Ultra + CPU: Ryzen 7 5800X + RAM: G Skill Aegis F4-3000C16-8GISB 16GB kit + SSD: Samsung NVMe 970 EVO + Táp: Cooler Master V750 Gold V2 + CPU hűtő: Be Quiet DARK ROCK PRO C1 + Ház: Be Quiet Silent Base 802
-
BullKoxa
őstag
Sziasztok! Ezt olvastam másik topikban. Azért kérdem mert ha jól mennek a dolgok akkor ilyet vennék Acer Predator Z321QUbmiphzx. És csak pixel garanciát kérek rá,mert úgyis az Nvidia pultban állítok rajta a színt.
" Tanácsként írom, nagyon offtopik. Előre is mondom, semmiképp sem szeretnélek lebeszélni ACER monitorról.
DE:
ACER monitoroknál van egy (típus?) hiba (az én ~80ezres monitoromra igaz, és google keresés szerint még egy-párra): A monitor elfelejti az Overdrive (OD) beállítást ki-be kapcsolásnál (nem áramtalanításnál, csak a sima standby kapcsoló).
Ha megveszed és kibontod, rögtön teszteld le az alábbit:
Overdrive (OD) on - off (offot javaslom)
https://www.testufo.com/ghostingmonitor ki-be kapcsol. Újra teszt. Gép újraindít, újra teszt.
Amennyiben "corona" effektet látsz, ne vacakolj garival, vidd vissza a monitort elállással (14 napos), és rendeld meg újra.
Én nem tettem, ez minden ki-be kapcsolásnál 13 kattos mozdulatot igényel sajnos, de megtanultam együtt élni vele.
Gariztatásnak utánaolvastam, elvileg firmware update kell, amit a gyártó vagy megcsinál vagy nem, jellemzően visszaküldik javítás nélkül, nem szórakozok emiatt ilyennel.
Ugyanez igaz arra is, hogy ha esetleg színes-foltos(nem jut eszembe a neve most kapásból) a kijelző. Nyilván fogalmam sincs, hogy a te monitorod LED-es -e egyáltalán, vagy milyen panel. "Remélem segítőszándú a hozzászólásom, jobb lett volna privátban de most már mindegy.
google találat link:
https://community.acer.com/en/discussion/477842/gn276hl-overdrive-keeps-resetting[ Szerkesztve ]
-
maajsz
senior tag
válasz superecneB #88206 üzenetére
Kihajtani ki tudod, csak maga a freesync funkció nem lesz támogatott a karival.
-
novakalex
aktív tag
Sziasztok!
Monitort vásárolnek 3D modellezeshez. Ehhez kérném a segítségeteket, hogy mi lenne a megfelelőbb. WQHD vagy 4K? 21:9 v. 16:9?
Ár olyan 70e forint lenne maximum! Nem tudom, hogy van e ezért jó ajánlat/lehetőség! -
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Van egy Dell U2312HM-em (23", full HD, IPS, 60Hz, 8ms), most már 5 éves, és lassan megérik a cserére. Érdekelne, hogy mik a lehetőségeim. Amikor ezt vettem, akkor leginkább az IPS panel és a 10ms alatti válaszidő számított, illetve, hogy van rajta pivot. Ez utóbbit sajnos egyáltalán nem használom ki, mert macerás forgatni és beállítani, hogy forgassa el a képet a Windows. Így az elforgathatóság már egyáltalán nem szempont, csak az állítható magasság. A színhűség sem annyira szempont már, mert már nem foglalkozok frontend-el, és a filmeket is a TV-re küldöm át. Szóval nem fontos, hogy IPS paneles legyen, de a lehetőségekhez képest, azért legyenek jók a színei. Az időm nagyobb részét olvasással, írással töltöm. Az elsődleges szempont most az, hogy jól olvasható legyen a monitor és hogy ne fárassza a szemet. A mostani 100 PPI-s, ezen szeretnék növelni úgy, hogy a képátlót is növelem 27, max 30"-ra, tehát egy full HD-nél mindenképp nagyobb felbontású monitor kellene, de nem feltétlen szükséges 4k-ig elmenni. A gép előtt töltött időm kisebb részét játékkal töltöm, azzal kapcsolatban meg arra gondoltam, hogy 60Hz-ről jó lenne 100Hz fölé kerülni és megszabadulni a tearing-től is (intel - nvidia a konfig, gondolom g-sync vagy micsoda kell ehhez), illetve lejjebb vinni 5ms alá a válaszidőt. Márkahűség szempontjából az eddigi tapasztalataim a BenQ-ről a legjobbak, az Acer-ről, Samsung-ról, Dell-ről nem annyira jók, de emiatt nem zárnám ki egyiket sem. Léteznek jó monitorok ilyen a paraméterekkel, és ha igen milyen ársávban?
Buliban hasznos! =]
-
Mamuska
őstag
válasz inf3rno #88209 üzenetére
Amit szeretnél olyan 220-250 ezres árkategóriától indul. ACER XB271HU már elég jó ez 240 ezer, ha sok akkor ott az AOC AG271QG 210 ezer körül. Egy GTX1080 kell hozzá minimum, nekem a GTX1070 kevés volt a WQHD 60 Hz-hez az újabb játékoknál, ezek meg már 165Hz-et tudnak. 1080-al olyan 100fps meglehet. Én már megvenném a GTX1180-at, csak a hüle Nvidia nem tudom mit tököl de kiadhatná már.
-
Mamuska
őstag
válasz novakalex #88208 üzenetére
Mivel a kereted a nullához közelít , ezért nem lehet über brutál monitorokat ajánlani. Van a BenQ-nek kifejezetten ilyen és hasonló munkákra monitora tűrhető áron WQHD IPS panellel 24" hüvelykes méretben a BL2420PT személyében.
Esetleg a DELL P2418D, ez is WQHD IPS paneles, szerintem ezzel se lehet gond, bár a gyártó nem erre fejlesztette ki. Ezek 76-80 ezres ársávban mozognak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mamuska #88210 üzenetére
Köszi! Én is valami ilyesmire jutottam árukeresővel. Megnéztem később az Alza keresőjét is, abban sokkal több mindent be lehet állítani. A 27", WQHD, 100Hz+ legaljának a BenQ ZOWIE XL2730 tűnik 160-ért. Nyilván a szín nem szép, mert TN, de talán ennyi kompromisszumot hajlandó vagyok hozni. Lehet elkezdeni spórolni.
Újabb játékok közül BF1, Mass Effect Andromeda, amiket toltam tavaly, de meguntam őket. Szépnek szépek, de nincs az a játékélmény, mint egy régi multinál, pl RTCW-nél, Q3-nál, amiből 1000FPS simán kihajtható, és csak az internet limitál. :-) Úgyhogy mostanában visszatértem az RTCW:ET-hez, meg ajánlotta ismerős a Dirty Bombing-ot is, talán kipróbálom azt is valamikor.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Mamuska
őstag
válasz inf3rno #88212 üzenetére
Szerintem pont ezzel játszottam. Már keverem néha ezeket a BenQ Zowie monitorokat, de nekem nem tetszettek a színek rajta, de kalibrálva egészen ki lehet kupállni. 160-ért a sivatagban is megkapod, és pár ezerért kalibrálva már nem rosszak a színek.
MA: Andromeda az konkrétan a Bioware bukásként könyvelte el, és asszem még bocsánatot is kértek amiért nem lett jó. Azért 6 ropit nekem megért, de tényleg nem üti meg a régi Mass Effect színvonalat, és a történet sem valami nagy szám.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mamuska #88213 üzenetére
Lehet elengedem megint ezt a 120Hz-et. Érdekes, hogy 60Hz-ért pont fele ennyi egy jó monitor. :-))))
Nekem elég vegyes a véleményem a ME:A-ról. Látszik, hogy sokat dolgoztak rajta, szép lett a környezet meg a grafika úgy általában, de pont a role playing - amiért megvettem az előző részeket - lett pocsék. A sztori nincs kidolgozva, főleg a mellékküldetéseknél bele lehet unni nagyon hamar. A döntéseidnek nem nagyon van súlyuk úgy, mint az előző részekben. Így nekem nem érte meg, és szerintem egyértelműen a management cseszte el, hogy egy csomó energiát fordítottak olyan felesleges dolgokra, mint pl. saját fegyver építése ilyen-olyan anyagokból, modokból, és sokkal kevesebbet a ténylegesen fontos tartalomra.
Buliban hasznos! =]
-
Mamuska
őstag
válasz inf3rno #88214 üzenetére
~80 körül FullHD TN 144Hz inkább ha már játékra, de az is kalibrálva.
+1 a ME:Andromédás részre, a sztori nem lett jó és a karakterek is érdektelenek. A bugokat már meg sem említem, több helyen beakadtam, nem mozdult a Ryder, volt olyan bolygó ahol nem tudtam kiszállni a Nomád holdjáróból, volt hogy nem tudtam egy ponton továbblépni a játékban, ergo nem tudtam volna befejezni ha nem szórakozok Nvidia driverrel, hogy melyik fekszik neki. Vann volt fenn 10-20 közötti 2015-2017-es játék és egyikkel sem volt gond, de ez egy tákolt szemét volt. Aztán jött valami javítás és szerencsére nem volt annyi hiba, de azért elég szégyen, hogy ide jutott a cég. Azért mondtam, hogy megérte, mert 40 órát beletoltam, míg a mai játékok 6-10 óra alatt megvannak 10-15 ezer forintért. Sőt ha valaki nagyon pro akkor szerintem sok játékot 3-4 óra alatt végig tol.
-
xspikeyx
újonc
Sziasztok
Először is köszönöm a segítségnyújtást monitorvásárlás ügyében.
50 ezer körül sikerült beszerezni a DELL S2419H monitort.
Teljes mértékben megvagyok elégedve, és abszolút nem bántam meg hogy fényes kijelzőt választottam, van ugyan a képernyőn egy minimális bevonat amitől egy picit matt a kijelző de mégsem olyan mint nagy általánosságban.Az IPS kijelzőre jellemző gyönyörű színei vannak, glow abszolút nem észrevehető. Nincs USB de ez nekem nem is volt szükséges , beállítások terén egyszerű és könnyen kezelhető.
Jelenleg egy Laptopra rárakva használom a monitort, mellékletek hozzá HDMI kábelt is,
a grafikus beállításoknál mi a különbséga 60p és 60i között?
Előre is köszönöm
Szép napot -
inf3rno
nagyúr
válasz Mamuska #88215 üzenetére
Tényleg vannak annyiért. Egyébként szeretném 100-ból megúszni és a 27" biztosan kell, mert távolról azt se látom, hogy honnan lőnek, meg az olvashatóság is jobb, ha kinyújtja kicsit a betűket. Úgyhogy most lehet választani, hogy fullHD + 144Hz + TN vagy WQHD + 60Hz + IPS. Kösz a segítséget! :-)
Ja, elég hosszú, de a többi rész után ezt is várja az ember. Nem értem ezt a toljuk végig minél gyorsabban trendet. Ha valaki azt akarja megmutatni, hogy mennyire pro gamer, akkor menjen multizni, ott kiderül. :-) Visszatérve, szerintem túl korán adták ki, és emiatt játszhatatlan volt. Én direkt ezért vártam meg, míg rendesen megpatch-elik, de még így is vannak benne érdekes bugok, illetve ezek után is még érződik, hogy erősen félkész minden szempontból. Kellett volna még neki legalább egy év fejlesztés valami jobb csapattal. Így max a szándékot lehet díjazni, a végeredményt nem nagyon.
Buliban hasznos! =]
-
Aty13
újonc
Sziasztok!
Segítségeteket szerteném kérni monitor választásában.
Általános felhasználásra kellene, game (semmi FPS), film és programozásra. G/FreeSync nem lényeges.Kritériumok:
- Max 150k Ft környéke
- 27" - WQHD
- Matt kijelző
- VESA (valamilyen)Ebben a kategóriában az IPS paneleket ajánlják. viszont még sosem volt ilyen monitorom, nem tudom milyen. Ráadásul 5ms + frissítési idejük van és nem tudom, hogy az észrevehető-e (Olvastam a postot ezzel kapcsolatban a topic elején).
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
inf3rno
nagyúr
Az IPS vagy a VA panel grafikai munkákhoz elengedhetetlen, ahol kell a színhűség. Ha eddig TN-ed volt, akkor sokkal szebbek lesznek vele a színek. Az utánhúzás 60Hz-es monitornál 17ms körül jelentkezik, és annál hosszabb, minél nagyobb a válaszidő. A trükkje a dolognak, hogy szürke átmenetre mérik a papíron megadott időt (5ms), nem pedig a leghosszabb válaszidőt mérik színesre, amiből meg lehetne mondani, hogy ténylegesen van e utánhúzás. Nekem volt 12ms-es monitorom 1 napig, annál nagyon erős volt. Van most egy 8ms-esem, aminél így, hogy 5 éves és elöregedett már látható valamennyi FPS játékoknál, de új korában nem rémlik, hogy lett volna. Szerintem biztosan nem lesz ilyen gondod az 5 ms-essel, főleg, hogy nem játszol FPS-el. Filmeknél, programozásnál, stb. nem lehet észrevenni a 8-at sem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Mark023
tag
Sziasztok.
Monitor vásárlás előtt állok és a tanácsotokat kérném.
Kiindulási pont:
Acer Predator Z301C
AOC AG352UCG-100Hz-től fölfelé keresek. Inkább G-Sync.
-IPS panel lehetőleg vagy ahhoz hasonló.
-Válaszidő is fontos.
-Talán a felbontás min 2,5k de 4k-ba is belekóstolnék.
-Barátkoznék a 21:9-es képaránnyal és minimum 29--es mérettel, vagy 16:9 de inkább 4K.
-Ár kb 200-250k de inkább közel a 200K-hoz.köszönöm a válaszotokat.
[ Szerkesztve ]
Amit te szereztél, csak is te tudod elveszíteni.
-
kacsa,pLau
csendes tag
Sziasztok! Monitor vásárlás előtt állok és kellene egy kis segítség. Időm nagy részében netezek meg videókat, filmeket nézek, de játszom is. Legtöbbet CS:GO- val meg Football Managerrel. 27coll legyen vagy egy picivel lehet nagyobb, de 32-nél semmiképpen sem kell több. 144Hz lenne még fontos. Eddig amiket néztem azok ezek lennének:
- Samsung C27FG73FQU- Acer KG271Abmidpx
- Acer Predator GN276HLbid
-Acer Predator XZ321Qbmijpphzx
Árat nem írok mert hajlandó vagyok ezeknél egy picivel többet is fizetni érte mivel hosszú távra veszem.
-
ogi88
tag
Sziasztok!
Jó monitor gyártó e az AOC?Én ezt néztem ki.[link] -
saxxo
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Új monitort vennék, de nem tudom melyiket lenne érdemes, mi a helyzet mostanában a gyártók háza táján, ki megbízható és ki nem.
Jelenleg egy samsung t22b300-ast használok, ami inkább tv
Mivel játszani is szoktam, ezért az lenne a kritériumom, hogy 144 hz-es legyen és 22" körüli (kisebb semmiképp, talán már nincs is olyan, de nagyobb se sokkal).
Ezen kívül örülnék, ha 100 ezer Ft alatt maradna. Illetve ilyen árkategóriában van-e erősen meggondolandó kompromisszum?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Franklin
addikt
24" alatt nincs 144 Hz-es monitor, azok 70e Ft-tól indulnak, 100e felé haladva már 27"-osok is képbe jöhetnek. Persze ezek TN panelesek, a 144 Hz+IPS móka 150e Ft-nál kezdődik.
Jó lenne tudni milyen vga-d van és mivel játszol.
Általában ezeket szoktuk ajánlani: Acer XF240H, LG 24GM79, AOC G2460PF
-
Devas
őstag
válasz Franklin #88226 üzenetére
Én is sokaig a G2460PF-el szemeztem, de most jött ki új modell a G2590PX személyében, úgyhogy inkább ilyet rendeltem, hamarosan megérkezik.
Ugye itt a káva is a kijelző része, azért 25", 30-144 hz freesync Displayporton, 30-120 hz HDMI-n.Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.
-
saxxo
csendes tag
-
malibu
tag
Köszi a választ!
A ClearType sem segített. Próbáltam behangolni, de ugyanúgy megvan a zöld-lila szellemkép a karaktereknél.
75hz sem jó. Mindenhol kidobja a lehetőséget (játékok, vezérlőpult, stb...), de amikor átállítom feldob egy ablakot, hogy nem ez a ajánlott és állítsam vissza 60-ra + vibrál a kép.
Nem tudom, hogy a gyári monitor driver segítene-e valamit.
LG34UM69G monitorhoz nem találok win7-es drivert a neten. Ha esetleg valakinek van tippje, hol érdemes megnézni, azt megköszönöm. Google csak az LG oldalát dobja ki, ahol csak win10-es programok vannak.
CD-n lehet, hogy rajta van, de vagy 10 éve nem használtam optikai meghajtót és már nincs is a mostani gépemben. Max veszek egyet. -
Tyrel
őstag
Lett egy Acer Z321QU-m, de mivel se erről se az XZ321QU-ról (olyanom is volt 1 egész napig) nem lehet értelmes infókat találni, gondoltam hagyok itt egy commentet.
Ha valakinek valamit meg kéne rajta nézni, infót kér, pm-ben kereshet. (lehet ide is vissza-vissza nézek majd, de nem 100%)
Ezenkívül ha valaki tud olyan szoftvert / módszert amivel ki lehet deríteni pontosan milyen panel van benne az is érdekelne, mert másoknak is fontos lehet. (még a vásárlás előtt keresgéltem össze-vissza, de erről sem találtam semmi infót, csak tippeket hogy valószínűleg Samsung (C32HG70 panele talán))
Turenkarn
-
Deck
titán
IPS monitornál jobb oldalt lenn bevilágitás van, de normális hogy nem csak full feketénél hanem minden színnél észre veszem? Ha benyomom a keretet kicsit akkor meg normális. Ez borzasztóan zavar engem, pedig lámpa is van a monitor mögött.
PS5
-
inf3rno
nagyúr
-
Dvix
senior tag
sziasztok! A ti ajánlásotok alapján megvettem az Acer XF270HUAbmiidprzx 27" gamer monitor!
Jelenleg a beállítása kicsit megszivatott, mert csak annyit kellett volna, hogy a Windows-ban a kijelző menüben ráállítom a 144Hz-et oszt kész
Teljesen más világ ez a monitor a kijelzője matt, IPS, Freesync, 144Hz. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, nagyon fluid képet ad, a színek, dobozból elővéve is élethűek.
( További beállításaim Radeon settings-ben: GPU méretezés ki, AMD freesync be(kijelzőnél és játéknál is),Target FPS 144, Játékokban v-sync ki)
Jelenleg a monitor még május véhéig kapható az Extrém digitálnál 155k-ért.[ Szerkesztve ]
-
Deck
titán
válasz inf3rno #88234 üzenetére
Garanciális 1,5-2 hónapos. Először azt hittem csak a szokásos ips bevilágitás de sajnos minden színnél ront ott rajta nem csak feketénél. Oázisos, remélem tudnak majd segíteni valahogy garanciáztatni vagy akármi. Jobb oldalt lazább a keret kicsit azért olyan ott, ha feszes lenne akkor semmi gond nem lenne.
Fejleményekről majd beszámolok. Köszi[ Szerkesztve ]
PS5
-
Tyrel
őstag
válasz Cobra652 #88237 üzenetére
Nem feltétlen input lagra gondoltam én sem, ha játszok is online általában nem first person shooterekkel. (meg nem is DOTA klónokkal)
Egyszerűen csak folyamatosabb a kép adaptive sync-el, ill. nélküle lehet hogy kell mondjuk 120 fps hogy azt a folyamatosságot elérd amit adaptive sync-el mondjuk már 60-80-nál megkapsz, legalább is az én szememnek jobban néz ki.Igazán ha van mondjuk egy 144Hz-es monitorod meg 110 fps-ed, akkor is már sok olyan képfrissítést csinál a monitor amihez nem kapott új frame-t, így az előzőt ismétli meg, ami miatt folyamatosan ingadozik az érzékelt frame-time, ill. a mozgások folyamatossága meg-megtörik.
Nyilván ez ebben a tartományban már sokkal kevésbé észlelhető mint pl. egy 60Hz-es monitoron valami gyenge vassal alatta, de ettől a probléma még nem szűnik meg. Adaptive sync-el viszont igen, ott a frame-time-ok ingadozásáért már csak a videokártya teljesítménye felel, külön a monitor nem tesz rá még egy lapáttal.
Van akinek ez fontos, van akinek kevésbé, én spec. nagyon örülök hogy elterjedt ez a technológia.
34-35" monitorokban viszont nem vagyok otthon, én szándékosan maradtam a 16:9 vonalon (32"), de asszem ha a pénz nem akadály akkor ez az Alienware egy elég jó választás.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Genji
őstag
válasz Cobra652 #88239 üzenetére
Ugyanebben a cipőben járok, ugyanezekkel az igényekkel. A világ összes tesztjét elolvastam, nekem is a Z35P a kiszemeltem. Az új generációs 200Hzesek mivel úgyis 2500€+ ról indulnak majd, nekem nem opciók, jelenleg meg a Z35P tűnik a legjobb vételnek.
a splinter in your mind had called the dark wanting it all to fall apart
-
Tyrel
őstag
Hát így ezt az árlistát elnézve én a helyetekben megrohamoznám az Oázist, de így minimum tankokkal...
Egyébként valahol vicces hogy én is épp a héten kötöttem ki egy Z32 mellett; mármint az vicces hogy hosszas nézelődés után valahogy az Acer mellett kötnek ki az emberek, holott ők nem is gyártanak monitorokat... mármint, a kijelző panelekere gondolok, ami ugye a lényegi része az egésznek...
Ők ilyet nem gyártanak hanem másoktől veszik, amin ugye egyszer már elbukják annak a gyárnak a hasznát, aztán ezt megkoronázzák egy viszonylag jó felszereltséggel, meg a szokásos 3 év helyett még 5 év garanciával is. Nem nagyon értem hogy csinálják, de én így friss Z32 tulajként egyelőre azt mondanám, hogy megérdemli a többi gyártó, hogy ne őket válasszátok.
Turenkarn
-
Franklin
addikt
Kedvezőbb ár, korrekt felszereltség, 5 év gari, általában ezek szólnak az Acer mellett, sokszor jobb monitort csinálnak ugyanabból a panelből, mint a panel gyártója (pl. egyesek szerint az AOC által gyártott 240 Hz-es panelekből jobb monitort csinált az Acer, mint maga az AOC).
-
Tyrel
őstag
Mármint mi baj van a felbontásával? 32"-on a 2560x1440 az pontosan ugyan az a PPI mint 24"-on a 1920x1080, ennél közvetlenebb utódja a régen megszokott monitoroknak nem is lehetne. Az azonos PPI miatt minden elem, betűk, ikonok, stb. pont ugyan akkorák mint régen, csak a rendelkezésre álló területük jóval nagyobb.
Igazán ponthogy a 21:9 monitoroknak vannak nagyon elb*szott felbontásaik, hogy a 27" 4K monitorokat ne is említsem, amik még elcseszettebbek. Windows DPI Scaling-al kell helyre rakni őket hogy használhatóak legyenek, szerintem ez így elég röhelyes...
Vagy magával a 16:9 képaránynál maradással van baj? Szerintem ez mellett is több indok szól mint ellene. Pl. egy 32" 16:9 monitor képernyőjének területe 2823 cm2, míg egy 35" 21:9 monitoré 2815 cm2. A 32-es valójában nem kisebb a 35-ösnél, csak az arányai mások. Az ultraszéles képarány szerintem nem jobb a "hagyományos" szélesvásznú képaránynál.
Szokták mondani hogy játékokra jobb a 21:9, de nem feltétlen. Van néhány kategória amelyikre talán igen, pl. versenyautós vagy first person shooter játékok, amik kihasználják a szélesebb látómezőt... de van számtalan olyan játék is, amikben nem jó az hogy a vertikális látótered ennyire kicsi, ill. nem tudja ellensúlyozni azzal hogy a horizontális látótered nagyobb. Pl. MOBA, RTS, RPG játékok, nem igazán jó bennük hogy csak egy síkban látsz sokat, egy másikban meg kevesebbet a kelleténél, pláne hogy az interfész ugyan úgy abból (a vertikálisból) fog kitakarni részeket.
Szokták azt is mondani, hogy filmekre milyen jó... igen ez igaz, mozifilmek esetén, de ha belegondol az ember milyen filmeket néz otthon, hamar rájön hogy költői túlzás ez is. Ami tényleg érdekel a mozifilmek közül, azt úgy is megnézed a moziban, a maradék új tartalom meg jellemzően amerikai TV csatornákról, vagy épp Netflixről érkezik, mittomén pl. Westworld sorozat. És ezeknek mi a képarányuk? 16:9.
E mellett ha netán még dolgozni is akar rajta az ember mint én, ott a szöveg (vagy épp programkód) szerkesztéshez szerintem előnyösebb, ha a monitor vertikális területe/mérete nagyobb, mert nagyobb szeletet látsz át a szövegből, a szélességen pedig nem nyernél ennyit, mert a sorok ált. úgy is úgy vannak tördelve hogy egy 24" FHD monitoron is elférjenek még.
Fentebb azért írtam hogy szándékosan maradtam a 32" 16:9 méretnél, mert szerintem általánosan ez sokkal használhatóbb mint az általam csíkmonitornak csúfolt 21:9-es ellenfeleik. Persze ez nagyon szubjektív, meg nagyban függ attól is hogy pontosan mire fogja az ember használni...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
galaktikus
aktív tag
Sziasztok!
Nem biztos, hogy ez most ide fog kapcsolódni, de ez a topic pörög a legjobban és talán előbb kapok választ a kérdésemre.
Dell P2417H monitorom jelenleg HDMI to DVI átalakítóval van a VGA-ra dugva, de van mindenkettőn HDMI csatalkozó és van itthon jó minőségű HDMI kábelem. Érdemes átcserélnem arra, nem lenne jobb mint átalakító kábellel használni? Köszönöm!
(DP port még nem opció, mert az csak a moncsin van, de az új gépemmel már azt fogom használni)
Rizsa: 5800x -b450 tomahawk max - 2x16 Gb 3200 Mhz Crucial Ballistix Sport AT - Gigabyte 6700 XT gaming oc Productivity: MacBook Pro 13" M1 Apple Silicon
-
Anonymus23
veterán
válasz galaktikus #88245 üzenetére
A kettő között nem lesz jellemző különbség, max annyi, hogy egy felesleges átalakítóval kevesebb lesz, én mindenképpen HDMI-HDMI viszonylatban használnám.
;) - The Power of the Light Side
-
galaktikus
aktív tag
válasz Anonymus23 #88246 üzenetére
Köszi, akkor átcserélem
De amúgy maga a kábel DVI-HDMI, nincs külön átalakító közbe iktatva. Nem voltam pontos.
[ Szerkesztve ]
Rizsa: 5800x -b450 tomahawk max - 2x16 Gb 3200 Mhz Crucial Ballistix Sport AT - Gigabyte 6700 XT gaming oc Productivity: MacBook Pro 13" M1 Apple Silicon
-
félisten
"Igazán ponthogy a 21:9 monitoroknak vannak nagyon elb*szott felbontásaik, hogy a 27" 4K monitorokat ne is említsem, amik még elcseszettebbek. Windows DPI Scaling-al kell helyre rakni őket hogy használhatóak legyenek, szerintem ez így elég röhelyes..."
Nono, ez így erősen fals.
A képpont-sűrűség nagyjából így feleltethető meg:
29" + 21:9 + 2560*1080p = 23" + 16:9 + 1920*1080p
34" + 21:9 + 3440*1440p = 27" + 16:9 + 2560*1440pEz minden, csak nem röhe
lyjes, meg elb@xott.
Mielőtt: volt 29UM68-am, tudom miről beszélek.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
borkarico
aktív tag
Sziasztok,
Dell P2717H monitorral kapcsolatban mi a véleményetek? Egy U2312HM-et váltana, első sorban nagyobb méretet szeretnék. Játékra, filmezésre, netezésre kellene.
Üdv.