Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    őstag

    Egy fórumtárs kérésére összefoglaló az LG 31MU97 monitorról, melyet kb. egy hónapja használok.
    Felhasználási mód: fejlesztői, grafikai, irodai.

    Méret: Tartottam tőle hogy a 32" túl nagy, de kibontva és az íróasztalra helyezve kiderült hogy egyáltalán nem. Teljesen kényelmes, jól átlátható. Kipróbálnék egy ívelt változatot, de nincs olyan.

    Felbontás: Ebben a méretben a 4Kx2K teljesen jól használható Win 10 alatt is. A böngészőkben eleve nincs gond, a Win beépített részeivel többnyire nincs, a fejlesztőeszközök szinte mindegyikében állítható a betűméret, így azokban sincs. 1-2 program van ami nem méretezhető (pl. képnézegetők), azok ugyan olvashatók, de nem kellemes a betű-és ikonméret. A Win10 átméretező funkciója ugyan használható ezekre, de gány, homályos képet ad.

    Méretarány: Kissé túl szélesnek érzem, a 3840x2160-as talán ideálisabb lehet. Fotókhoz jobb, ha közelebb van a 3:2-höz / 4:3-hoz. Két ablak így is szépen elfér egymás mellett, ezért az extra wide-ot teljesen feleslegesnek érzem ezek után, hacsak nem filmezik/játszik valaki sokat.

    Panel: Nagyon jó, színkalibrálható 1 alatti átlagos delta E-re. Adobe RGB is működik, de hacsak nem kifejezetten grafikai stúdióban használja valaki, úgy felesleges. Még otthoni lelkes amatőr fotós szinten is túl sok macera ARgb-vel dolgozni, túl kevés előnyért cserébe.

    Kalibráció: Támogatja a hardveres kalibrációt, ha van kalibráló eszközöd, akkor az LG programja látja, és tudja kezelni azt. Az eredményeket a monitor memóriájába menti, így utána bármiről kapja a jeleket a monitor, akkor is színhelyes marad. A kalibrációba a fényerősséget is beleérti a monitor elektronikája, tehát ha a kalibrált üzemmódot használod, nem lehet állítani a fényerőt. Ez a gyakorlatban jelentős hátrány, de más kalibrálható monitor is ilyen.

    Menü: Borzalmas. Hihetetlenül lassú, minden egyes gombnyomásra hosszan gondolkodik, menüben lépkedve szinte látni ahogy izzad hogy egy-egy oldalt megjelenítsen. Színprofilok közti lépkedve előbb átvált mindig valami alap módba, aztán arra amit válaszottál. Így két módot összehasonlítani lehetetlen, főleg hogy csak körbe-körbe lehet a 8 közt váltani. Az általad nem használtakat nem lehet letiltani.

    Elektronika: Elképesztően rettenetesen gyenge. Olyan hibákat produkál, amik egy belépő szintű monitor esetében is elfogadhatatlanok. Felbontás váltás kb. 10 mp, így pl. a boot folyamatból semmi se látszik, mert mire végre megjelenítené a bios felbontást, addigra már indul a Windows, mire azt megjelenítené, addigra betöltődik az asztal. Ha sikerül megjelenítenie, akkor is néha rossz a méretarány, néha meg elkezd veszettül vibrálni. Ilyenkor kikapcs-bekapcs segít. Ha elmegy aludni, akkor elfelejti hogy milyen módban és fényerőn volt, ébredéskor a User Calibration 1 módra áll vissza, fényerőt meg a kalibrációkorira állítja.
    Érdekes módon ha valamely webes videólejátszás teljes képernyőre vált, majd vissza, akkor elkezd veszettül vibrálni. Ilyenkor ismét kikapcs-visszakapcs. "Természetesen" a bekapcsolás is tetűlassú.

    Összegzés: Jó panel, borzalmas elektronika által vezérelve, relative jó áron. Ha kihoznak valami 2.0-t belőle, akkor kitűnő lehet, de jelenleg számomra elfogadhatatlan hiányosságokkal küzd. A legfőbbek a teljes képernyős videolejátszás utáni vibrálás, az iszonyatos lassúság, és a beállítások elfelejtése sleep mód után. Ezek miatt én visszaviszem 60 napon belül a MediaMarktba. Remélem a visszavétel tényleg olyan flottul működik ahogy hirdetik. Van erről valakinek tapasztalata?

    Ha valakinek van még kérdése, akkor tegye fel hamar, vagy halgasson mindörökre. :)

    (#59766) emvy Igen, a 4096x2160-as felbontást viszi 60 Hz-en egy szabvány 1.2-es Displayport csatin. Gyárilag adnak is hozzá megfelelő Displayport és Hdmi kábelt.

    [ Szerkesztve ]

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák