- Monitor hiba topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Házimozi belépő szinten
- Logitech Z906
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Apple notebookok
- E-book olvasók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
senior tag
Mi lehet a probléma nem tudom és kérem segítségeteket.
A Linuxhoz tényleg kezdő vagyok még, de szeretnék végre egy disztrot tenni gépemre.
Egy disztro sem bootol pendrájvról, asztali gépemről.
Amit használok asztali gépemmel programokat pendrájv hoz, Rufuszt 1.4.12 és YUMI-2.0.0.0 verziót és látszólag minden rendben.
A disztrok a következők: linuxmint-17.2-cinnamon-32bit.iso;linuxmint-17.2-kde-32bit.iso; linuxmint-17.2-mate-32bit.iso; linuxmint-17.2-mate-nocodecs-32bit.iso; linuxmint-17.2-xfce-32bit.iso ....
A pendrájvra hiba-üzenetnékül írja a kiválasztott disztró ISO-t.
A gépem újraindítás után, BIOS posztolása után megáll és nem bootol pendrájvról és lefagy mert Ctrl+Alt+DEl gombot nyomok, nem reagál erre a gépem csak a reset gomb segít és ismételődik minden elölről.
Amit idáig csináltam minden összes-lehetőséget kipróbáltam és semmi változás nincsen.
A kérdésem lehetséges hogy hibásak a disztró-ISO-i??, gyakorlati tapasztalatok hiányában eldönteni nem is tudom.
Minden segítséget köszönök.Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #41401 üzenetére
Windows alatt csinálod az USB writert is próbáld ki + az usb-t is váltosztad meg. Vagyis más usb-be dugd be, mint eddig. Egy másik pendrive-ot is próbálj meg szerezni és azzal is próbálkozz meg.
Vagy van az universal usb installer nevű program. Én azzal is szoktam penre isot írni.
Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol.
Boot-nál nekem az F12-őn van az a funkció, hogy változtathatok miről boot-oljon és ott a pendrive-ot kell kiválasztani. Biosban be kellene állítani, hogy usb-ről bootoljon.
Ezeket meg kellene nézni, megpróbálni.Amúgy nagyon gyanús, hogy a pendrive nem az igaz. Cseréld ki egy másikra.
Figyelj oda, mert az usb writer az egész máshogy írja ki az isot penre, mint a többi. Ha formázni szeretnéd, akkor lehet hogy csak 32 mega, vagy valami hasonló méretet enged meg, ha kiírtad rá az isot. A sajátgépnél csak ennyi jelenik meg. Én sajnos linux alatt tudtam csak visszahozni a maradék 3,5 gigát. Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!! Figyelj oda!!! Ellenben működött a pendrive-ról a linux! Ha másik isot szeretnél felrakni a penre, akkor a writer tudja formázni a pent újra és újra ráírni az isot.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #41401 üzenetére
Windows alatt minden disztrót a Win32 diskimagerrel írok: [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
IstvánLászló
senior tag
válasz Sub-ZeRo #41402 üzenetére
Ma vittem vissza gariba 8gb-os TDK pendrive-ot és kicserélték egy 8gb-os Kingstonra és nem bootol a gépem.
Wind... alatt csinálom és minden a régi, wint-pendriveról tudok telepíteni ha szükséges lenne.
Boot-nál nekem is az F12-őn van az a funkció, hogy változtathassak miről akarok boot-olni.[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
King Unique
titán
válasz CPT.Pirk #41403 üzenetére
Igen, az jó program, én is használom. Viszont az is "elcseszi" a partíciót, hogy utána a Windows nem ismeri fel és 3rd party partícionáló / diskpart programmal kell törölni, majd újrapartícionálni. Igaz, nem akkora probléma.
De a Rufus ilyen téren jobb, azt elég utána csak törölni / formázni. igaz van pár olyan disztró, amit csak előbbi program tudott kiírni.(#41402) Sub-ZeRo: "Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol."
Ez is inkább gép és vsz BIOS/ UEFI beállítások függvénye. Én pl. simán tudok 3.0 portról is telepíteni, sőt 3.0 portról 3.0 pendrive/ külső HDD + OS kombót is futtatni.
De valóban a 2.0 az általánosan ajánlott."Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!!"
Diskpart (clean), vagy egy külső partícionáló program simán megcsinálja.
-
spammer
veterán
válasz Lathronos #41405 üzenetére
1680x1050-ben ment egy 22"-es Samsung monitoron VGA kábellel, Ubuntu és Arch alatt is, laptopról. Nem emlékszem, hogy variálni kellett volna vele. Ennyi volt a laptop kijelzőről monitorra átkapcsolás, auto felismerte a natív felbontást (ha jól emlékszem, nem kellett hozzáadni):
xrandr --output VGA1 --auto && xrandr --output LVDS1 --off
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
freaghill
őstag
Valaki tudna adni egy guide-ot, amivel tudok xubuntu mellé rakni Win 8.1-et játékok miatt?
gparteddel elvettem 100 gigát az jelenlegi rendszeremtől és létrahoztam egy új partíciót NTFS formátummal.
Ekkor újraindítottam a gépet, bebootoltattam a Win telepítőt és nem engedte telepíteni rá a rendszert. Próbáltam úgy is, hogy a felszabadított 100 gigára adok egy boot jelölőt de az sem segített. -
válasz Lathronos #41405 üzenetére
Évek óta 1280*1024-es 19"-os monitort használok... Mindenféle trükközés nélkül... Utoljára Uhu alatt kellett bűvészkedni x konfiggal. Illetve anyám gépén, de ott is azért, mert a natív felbontás túl nagy volt neki (már anyám szemének) és valamiért nem hitte el, hogy létezik 1280*720 is (csak 768-at ismert, úgy meg torz volt a kép)
Tapasztalat Nvidia, és Intel kártyákkal van...
Az Lubuntu szeret 1024-nél megragadni, de amilyen gépekre azt rakom, nem is baj...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
IstvánLászló
senior tag
válasz CPT.Pirk #41403 üzenetére
Értem aszt hiszem amit mondasz, Rufuszt 1.4.12 és YUMI-2.0.0.0 verzió akkor felejtsem el.
A disztrók ISO-i miben térnek-el?
Mi okozhatja aszt hogy nálam nem butool pendriveról egyik disztró ISO-ja sem?
A lényeg én csináltam magamnak régebben egy win-ISO-t hogy wint-pendriveról tudjak telepíteni ha szükséges lenne és működik.Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #41413 üzenetére
Igazából nem tudom. De az imager olyan mint a DD, 1:1-ben kitolja az iso-t az eszközre, ahogy azt kitalálták. Ezért kell utána kézzel helyrehozni a partíciót a pendriveon.
freaghill: Win7 szívatott így nem is egy gépen, de ez független a Linuxtól. Be kellett bootolni a telepítőbe, ott nyitni egy cmd-t, majd fel kellett másolni a pendrive telepítő mappáját a meghajtóra, rátenni egy boot flaget, majd onnan bootolni a gépet és megcsinálni a telepítést. Elég szopás volt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
King Unique
titán
válasz IstvánLászló #41413 üzenetére
"Rufuszt 1.4.12"
Ezt már korábban sem értettem, mert a legújabb Rufus a 2.5.799. Én ezzel és a régebbi 2.x verziókkal is írtam már ki Ubuntu, Linux Mint ISO-kat és semmi probléma nem volt egyikkel sem.
"Mi okozhatja aszt hogy nálam nem butool pendriveról egyik disztró ISO-ja sem?"
- nem jól van kiírva az ISO
- sz*r a pendrive
- nincs a boot sorrend és esetleg egyéb megfelelően beállítva a BIOS-ban
- géped nem tud USB-ről bootolni, illetve 2.0 vs. 3.0 port anomáliastb.
-
lev258
veterán
válasz freaghill #41411 üzenetére
Lényeges, hogy a Windows csak elsődleges partícióra települ. Korábban talán az se ártott, hogy az a lemez elején legyen, de ez utóbbi talán már nem szükséges. Viszont ha sikerül feltenni, készülj fel arra, hogy a Linux boot kezelőjét (a Grub-ot) is újra kell telepíteni.
Ezért könnyebb mindig úgy, hogy először Windows és csak aztán Linux.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
IstvánLászló
senior tag
válasz CPT.Pirk #41414 üzenetére
Egy példát mondanék ha lehet most jutót az eszembe csak : Linuxmint-17.2-cinnamon-32bit.iso-ját DVD-re írnám-ki akkor lenne esélyem disztrót is telepiteni?
A kérdésem ha buta elnézésedet kérem.(#41415) King Unique USB 2.0-át használok, gépem biztosan jól működik.
A gépem tud USB-ről bootolni 100%-ra mondom.[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz IstvánLászló #41417 üzenetére
Annak minden gond nélkül mennie kell, ha kiírod mint képfájl.
-
nagyúr
válasz freaghill #41418 üzenetére
Ha még nincs meg, Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé
[link]Ahogy lev258 ft mondta, sorrend!
(#41417) IstvánLászló
Erről hogyan maradtál le? Minden leírásban ott van a DVD ill. pendrive-ról történő telepítés lehetősége![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
IstvánLászló
senior tag
válasz CPT.Pirk #41419 üzenetére
Köszönöm segítségeteket, akkor kiírom mint képfájlt DVD-re és ki is próbálom.
(#41420) ubyegon2
Még nincs meg Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé
Üdv,István[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
IstvánLászló
senior tag
Félrenézem a témát elnézésedet kérem és helyesbítenék most.
Még nincs meg a Ubuntu 14.04 distró erre-gondoltam, mennem kell melózni remélem hétvégén ki is tudom próbálni.
Üdv, IstvánPrivátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
nagyúr
válasz IstvánLászló #41423 üzenetére
Jó melót! Sokan félrenézünk ill. értünk dolgokat, ez legyen a legnagyobb probléma errefelé!
Ubuntu 14.04-ből ne az Unityst válaszd.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ubyegon2 #41424 üzenetére
"Ubuntu 14.04-ből ne az Unityst válaszd"
Mért, az Ubuntu Mate / Ubuntu GNOME kiadáson kívül van más hivatalosan Vagy a Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu és társai gondolsz.
Nekem a GNOME sem fekszik egyáltalán, akkor inkább már a Unity. De a 3 közül nekem a Mate tetszik a legjobban.(#41417) IstvánLászló: ha tud és jól van kiírva az ISO, nem hibás a pendrive, be van állítva a boot sorrend, akkor márpedig annak simán működnie kéne.
-
spammer
veterán
válasz King Unique #41425 üzenetére
"Mért, az Ubuntu Mate / Ubuntu GNOME kiadáson kívül van más hivatalosan Vagy a Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu és társai gondolsz."
Igen, azok is benne foglaltatnak, mind hivatalos Ubuntu, csak más DE-t használnak.
szerk: egészen pontosan a Mate csak a 15.04-től vált hivatalos kiadássá.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Sonja
nagyúr
Holnap veszek egy 1TB-os HDD-t, ami 4K-s. Kell valamit figyelnem a GParted által létrehozott partíciónál és formázásnál? Win alatt automatikusan felismerte és formázta 4K-ra, itt nem tudom, hogy hogy van ez.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Pityu.
nagyúr
Nem nagyon vagyok otthon linux témában,lenne egy régebbi gép asus a7n8x e deluxe alaplap ,Athlon XP 2800+ processzor,3gb ddr1 memória,ASUS Radeon 9600 XT videókártya,erre milyen linuxot lenne érdemes rakni ami kiváltaná a windowst és talán jobb is lenne,tudom nem egy csúcs gép.
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
Lathronos
őstag
válasz Pityu. #41430 üzenetére
Ezt javasolnám. Ubuntu 14.04 LTS alapú(2019-ig kap frissítéseket), XFCE grafikus környezete van, vagyis kevés erőforrással beéri, 32 bites, magyar nyelvű alapértelmezetten, minden benne van ami kellhet, a YouTube videokat VLC-n keresztül játsza le, így azok sem fognak akadni. És még a Windows játékaidat is tudod rajta futtatni
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
nagyúr
válasz King Unique #41425 üzenetére
Ha érdekel ezek vannak még a Desktop és Server változaton kívül.
[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
válasz Apollyon #41429 üzenetére
Akkor ez így jó?
(parted) print
Model: ATA WDC WD10EZEX-60M (scsi)
/dev/sdc lemez: 1000GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/4096B
Partíciós tábla: msdos
Szám Kezdet Vég Méret Típus Fájlrendszer Zászlók
1 1049kB 1000GB 1000GB primary ext4Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
nagyúr
Srácok hogyan tudnám eltüntetni a nem használt programokat a notification részből?
Sem a clementine sem a qbittorrent nincs fent már.
Ezt már megcsináltam de semmi.[ Szerkesztve ]
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Apollyon
Korrektor
Igen, de őszintén szólva én ezt sosem szoktam nézni. Terminálból mkfs paranccsal csak azt állítom be nagyjából hogy mi legyen a fs, azt heló. A 4K sector amúgy már kb ezeréves technology, szóval defaultból okésnak kell lennie.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
sudo fdisk -l parancs kimenetét is iderakhatnád, hátha.
Amúgy mire szeretnéd használni ezt a kék csodát? Köztes megoldásnak?Az a kezdet érték elég fura, de most nézem, nekem is annyi, már aggódtam, hogy valami rossz nálad! nem 2048, azért!
[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
válasz ubyegon2 #41438 üzenetére
Az eddigi 500GB-os WD Blue-t váltottam vele, ami tönkrement. Egyébként inkább csak torrentre van használva ez a HDD.
Itt a kimenet:
Disk /dev/sdc: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder, összesen 1953525168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Lemezazonosító: 0x000a3426
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdc1 2048 1953523711 976760832 83 LinuxHa csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
nagyúr
Tönkrement az 500-as, hát jó ideje már nem túl hosszú életre tervezik ezeket a vinyókat sem. De legalább WD, ha nem is Red-et vettél, gondolom jóval drágább volt, WD-nél az az igazi tároló HDD.
Ezt a kimenetet jobban ismerem, tényleg nincs vele semmi gáz.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #41440 üzenetére
"hát jó ideje már nem túl hosszú életre tervezik ezeket a vinyókat sem"
Szerintem meg sosem tervezték. No, de amúgy nem feltétlenül emiatt ment tökre, vannak kevésbé jól sikerült darabok is. Nekem egy 750-es van a noteszomban, és már 3+ éve hibátlanul működik (kopp-kopp) pedig többet van bekapcsolva, mint nem.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Lathronos
őstag
válasz spammer #41442 üzenetére
Nekem meg egy 5400 rpm-es Fujitsu 2.5 GB-os 1996-ból és még hibátlanul működik. A 2 éves Samsungom meg 1 hete ment tönkre. Érdekes módon ami nekem eddig LG vagy Samsung gyártmány volt, az nem húzta 3 évnél tovább. Csak így tovább Dél Korea.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Apollyon
Korrektor
válasz spammer #41442 üzenetére
Nekem meg még megvan egy régi 160-as maxtorom, amivel amúgy sosem volt gond azon kívül hogy szintén hangos, valszeg még ma is működne. Ja és még van egy 286 vagy 386-os is, amiben egy 40 megabájtos winyó van, az is menne még szerintem.
-
nagyúr
Értem én, amit írtok, de akkor gondoljunk vissza 2011 Fukusimai eseményekre. Ha már HDD-ről beszélünk. (HDD topik, ha nem hisztek nekem)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #41446 üzenetére
Értelek. Hivatalosan nincs több, de szerintem százas nagyságrendű nem hivatalos Ubuntu alapú disztró kiadás létezik.
-
F.B.I.
veterán
Üdv!
Van nálam egy Acer 5050 notebook (3Gb ram, AMD Turion 2.0Ghz), amivel annyi a gond, hogy windows alatt megy a wifi (hardveres kapcsolóval működik) de amint felteszek valamilyen linux liveot, ott nem tudom működésre bírni a wifit.
Kérdés: ha feltelepítem rendesen kábelesen, akkor működni fog a hardveres kapcsoló vagy ne szenvedjek linuxal?[ Szerkesztve ]
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Monitor hiba topik
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen mosógépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anime filmek és sorozatok
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs