- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
|AP|
veterán
de, persze bele volt írva. Meg az is, hogy két hónapos felmondási idővel bármelyikünk felmondhatja. Így ha nagyon elkezdek ugrálni, akkor maximum keresnek mást.
Mondhatnám azt is, hogy köszönöm és viszlát, de annyira el vannak szállva az albérlet árak, hogy nem találnék olcsóbban hasonló lakást (1,5 szoba, 9. ker. rehab rész, 7 éve épült ház).
Ráadásul az elmúlt öt évben alaposan be is laktuk a lakást, egy porcikám sem kívánja a költözést.
Tehát valamennyire sarokba vagyunk szorítva, másik albérletbe nem költöznék, ilyen durva árak mellett pláne.
Ha felveszek 18 millió hitelt 20 évre, annak a törlesztője 100 körül megáll. Inkább ebbe az irányba mozdulnék, mint havonta kifizetni 130ezret másnak.[ Szerkesztve ]
-
" Inkább ebbe az irányba mozdulnék, mint havonta kifizetni 130ezret másnak."
Mindemellet, hogy nincs jogom - se szándékom - tanácsot adni senkinek, és nem akarom firtatni senki lehetőségeit, vagy motivációit De érdemes elgondolkozni ennek a végtelenül elcsépelt kijelentésnek a jogosságáról (mit fogok én kapni ), főleg a mai világban. (BTW amúgy én is hasonló cipőben járok - van nyoma a topicban is )
Most őszintén, van egy belakott albérletünk, ahonnan - gondolom, nálatok is, ha fizetsz - az esze ágában sincs kirakni a tulajnak. Miért kéne elkapkodni a vásárlást "inkább a banknak fizetek ugyanannyit* " felkiáltással?
*többetNekem is rágja a fülem az asszony, hogy albérletben nem lehet majd gyereket nevelni (miért is..?), de érdemes leülni, és kiszámolni(TM), hogy akár csak egy 5%, fix THM-el 20 évre (ez most a menő, aztán következő választáskor lehet "megmenteni", aki most felveszi), mennyit fogsz összesen visszafizetni - és aztán kerek szemekkel össze****ni magad, hogy ha az albérlet mellett inkább félreraktad volna, pár év alatt kp-ben is megvehetted volna ugyanazt a lakást.
+az elmúlt 2-3 évben mindenki/bárki csak fekázta a bankokat, akkor most mégis bízunk bennük?
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
|AP|
veterán
hát nem tudom... én is rágódok egy ideje a témán. Viszont ami az albérlet ellen szól:
-Ezzel a megemelt albérleti díjjal nem tudok annyit félretenni, mint szeretnék, és ki tudja mikor gondolja úgy a tulaj, hogy akár 150-et is elkérhet érte (mint a környéken és a házban van is rá példa)
-Összefüggésben az előző ponttal: a kiszolgáltatottság. Persze a banknak is ki van szolgáltatva az ember, de egy albérletben mindig ott lebeg a feje felett, hogy költözni kell. Tulaj úgy dönt eladja a lakást, jön egy ismerőse, vagy bárki, aki többet fizetne, stb...
Mi már több, mint öt éve vagyunk itt, semmi probléma nem volt velünk, mindent időben fizetünk, közös költségben még túlfizetésünk is van, én viszem házhoz minden hónapban az albérleti díjat, stb... Ennek ellenére ezt egyáltalán nem tekintették szempontnak amikor hirtelen megduplázták a bérleti díjat...Sokáig úgy gondoltam, hogy simán el lehet éldegélni hosszú távon albérletben, de mostanában megint máshogy gondolom...
-
amargo
addikt
Gondolom attól is elzárkóztak, hogy ne legyen ekkora az emelés vagy lehet alkudni?
Hogy őszinte legyen bár mennyire is belaktam azt a lakást vagy megszoktam, ezek után, már csak az elvek miatt is elhúznék onnan, amilyen gyorsan csak lehet, mert így az az üzenete, hogy velünk bármit megtehet. Hiába reális vagy nem reális az ár. Ez nem számít ebből a szemszögből.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
etejedu
őstag
Ha gyereket akarsz kell a bejelentett lakcím főleg állandó, hogy kapj ovit bölcsit. Meg ugy általában is biztonságosabb a saját. Mit hagysz örökül? Egy öreg ingatlant de biztosat, vagy a vándorló életmódot befuccsolt befektetésekkel elértéktelenedet papirpénzel? Már ha negatívak akarunk lenni.
-
amargo
addikt
válasz etejedu #6305 üzenetére
Én nem gondolom, hogy egy feltétlen kell saját ingatlan. Példádat megfordítva, egy jelzáloggal terhelt öreg lakást házat fogsz majd örökül hagyni, befuccsolt befektetésekkel, aminek szint úgy semmi értelme, tehát ennek semmi közel a saját ingatlan vagy bérlakás között. Sőt leginkább a saját ingatlanosok, aki az adósságokat végül a gyerekekre hagyják.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
|AP|
veterán
próbáltam alkudni persze, de esélytelen. És még ő tesz szerinte szívességet, hogy nem 150...
Sajnos annyira elszaladtak az árak, hogy megteheti. Amikor egy 30m2-es garzonra odahívják a jelentkezőket licitálni, és a licit 90-100-ról indul, az megmutatja milyen állapotok vannak most... (sógor hasonló méretű garzont keres most, szintén kilátástalanul)
-
Kb. ugyanaz a helyzet az árakkal albérleti piacon, mint az értékesítésnél, - ész nélküli elszálltak - és nyilván megvan az összefüggés a kettő között, az elmúlt évben másról se cikkeztek. Ezt el kell fogadni, majd lesz valahogy.
Pont emiatt (!!!)szerintem(!!!) ugyanúgy nem éri meg most lakhatás céljára vásárolni, mint amennyire gázos most bérelni, viszont egy rossz albérletből milliószor könnyebb kiugrani, mint egy rossz vételből.
Amúgy azt érdemes megfigyelni,- ahogy írod is - egy 30nm-es garzon 90e-ről indul, de 110-ért meg 55nm-es fullos kétszobás albit is kapsz.
Az én bérleti szerződésem már régóta határozatlan idejű, mint mondtam, a tulaj hülye lesz magától kirakni egy fizető, rendes bérlőt. Én meg nyugisan nézelődök a lakáspiacon, ha kicsit bátrabb lennék (lásd korábban itt) már lehet, hogy becsúszott volna 1-2 - mostani helyzethez képest is - jó vétel.
Nyilván ha eladói oldalon állnék, pont nem érdekelne, hogy miért olyan idióták az emberek, hogy a lepukkant, felújítandó, szigeteletlen panelem elviszik 350e/nm áron
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
etejedu
őstag
Van gyereked? Hidd el szivás ha záros határidőn belül nem veszel sajátot! Ha menned kell az albiból nehéz olyat találni ahol tárt karokkal várnak gyerekkel. Ha sikerül is mi garantálja hogy ott tudsz maradni amíg iskolába ovodába jár? Vagy utazzon ő is 2 órát vagy mindig sulit, ovit vált?
Ha nincs az adott helyre bejelentett lakcíme fel sem veszik! Ez csak egy kis szelete a többi sz@rságnak ami jön ilyenkor. A gyereknek otthonra van szüksége nem lehet rángatni. Még felnőttként is nehéz megvállni a szeretett kuckótól lásd: pollai
Megvan mindnek az előnye hátránya ez világos de családot nem lehet albérletre építeni. -
amargo
addikt
válasz etejedu #6309 üzenetére
Attól függ mekkora a gyerek, mert egy csecsemőt vagy egy kis gyereket pont nem fogja még izgatni, hogy hol lakik egy kamaszodó iskolás gyerek esetében a folytonos költözés probléma lehet.
Annyira kisarkítod a példákat, hogy értelmetlen ez az egész, mert fix lakás ház kapcsán én is kitudom sarkítani, de annak sem lenne értelme.És igaz a gyereknek otthonra van szüksége, tök mind1 hol van az. A régi rendszer verte belénk, hogy csak az valaki akinek van lakása/háza, autója, hiába nem tudja megtenni, hogy legyen (ezért eladósodik) és sokak fejébe még ma is ez él. Ha tudnád, hogy a világban más helyeken a saját tulajdon mekkora luxus..
(#6307) pollai: Én otthagynám a fenébe, itt is többen írták, hogy egy új lakás olcsóbb, mint egy használt, ha megteheted érdemes körbenézelődni, de ugyanakkor ott vannak az önkormányzati bérlakások is, aminél nincsenek ezek a piaci szívások esetleg ezen is elgondolkozhattok (viszont a bekerülési feltételek jóval komolyabbak egy albérletinél).
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
|AP|
veterán
"...de 110-ért meg 55nm-es fullos kétszobás albit is kapsz." Holholhol? Már megyek is
"Pont emiatt (!!!)szerintem(!!!) ugyanúgy nem éri meg most lakhatás céljára vásárolni" - ezt én is így érzem, de a 130/hó akkor is annyira sok, hogy ezt hosszú távon pénzkidobásnak tartom. Van egy 30nm-es garzonom a Corvin sétány mellett, 2007-es építés, van még rajta 4 millió hitel. Most az a terv, hogy attól minél jobb áron megválni (talán 14-15 körül is elmenne a mai árakon) és kicsit lenyugodni, nézelődni.
Vannak ÁFA csökkentési pletykák, ebben valamennyire bízok, mert ha ez nem lesz, akkor szerintem egy darabig még nem pukkan ki ez a lufi.(#6310) amargo: az önkormányzati bérlakásokat nem zárnám ki, asszony kormánytisztviselő, én építész, nem tudom milyen szigorú a követelményrendszer, de talán bele is férhetnénk.
-
|AP|
veterán
de, nincs messze és volt is ebből botrány...
Hivatalosan persze nincs megerősítve, hogy bármilyen komolyabb gondot okozott volna ez, ugyanakkor sosem lehet tudni.
Ez azért is bosszantó, mert egyébként az egyik (ha nem "a") legjobban élhető lakótelep lenne Pesten, jó közlekedéssel, egyre fiatalodó lakóközösséggel és sok zöldfelülettel. -
etejedu
őstag
Külföldön is annyi az albérleti díj mint a hiteltörlesztő? Ott is 80% uk állapota nem üti meg az elvárható szintet a díjhoz képest? Ott is csak a nagyvárosokban illetve inkább fővárosbn van munka?
Sarkitás vagy nem ez személyes tapasztalat nem kell hozzá iskolás korú gyerek sem. De nem is lehet ezt mérlegelni. Max ha szerez az ember fű alatt okosba egy önkormis kecót!
Mert ugye tiszességes uton szoc helyzetre hivatkozva kicsi az esély.
Az igaz hogy most gáz lakást venni mert idióta az árazás.
Az is igaz hogy a lakáshitelbe bele lehet csunyán bukni. Én eddig csak nyertem hogy vettem időben.( 2014 ősze)
Lehet hogy 10 év és ráb@szok de azért gürizek hogy kifizessem előbb. Én egy ideiglenes helyre nem tudok tervezni. Következő lépés pl a ház lakás helyett. Ahogy az albérletet el lehet hagyni ugy a lakást el lehet adni. Nyilván olyat és ott vásároltam hogy akár 20-30 év mulva is simán elmenjen ha gáz van. -
etejedu
őstag
válasz concret_hp #6315 üzenetére
Huh. Hosszú a sztori. Már vettem volna előbb is vagy soha. Azt viszont tudtam, láttam hogy kedvezőek lettek a hitelfelvételek csak a szocpolra vártam de nem volt idő rá muszáj volt venni . 3 nappal a határidő előtt irtam alá az adásvételit. Mák is volt bene de azt is tudtam hogy ha jonnek a kedvezmények felmennek az árak. Az albidijak viszont számomra érthetetlenül alakulnak.
-
Mercutio_
félisten
válasz Oppenheimer #6319 üzenetére
Nem csak.
A korábban szállodában megszállók egy tetemes részét is levadássza az airbnb, ismerős mesélte, hogy az 1-2 hetes nyaralásokra jövők is átpártolnak.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
viharhozo
addikt
Sztem meg messze-messze tuldimenzionaljak az airbnb es tsai hatasat.
Nem most kell irrealisan sokat fizetni az alberletert, hanem eddig kellett irrealisan keveset.
Mercutio_: ha ez igaz lenne, akkor sorban dolnenek be a szallodak. De nem dolnek.
[ Szerkesztve ]
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
Mercutio_
félisten
válasz viharhozo #6321 üzenetére
Sőt, eddig irreálisan alacsonyak voltak az ingatlanárak is!!!négy!
szerk.: Akkor csak blöffölnek a szállodások, N.Y.-ban is hisztiből tiltották be.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
amargo
addikt
válasz etejedu #6314 üzenetére
Egészen más árak vannak, a hitel törlesztéshez elég kemény feltételeknek kell megfelelni a nyugati országokban és akkor is a legtöbbször nem éri meg. Igaz jóval nagyobb múltja van a bérlakásoknak, amiket rendszerint 10+ évekre adnak is, szerződésben rögzítve a feltételeket.
"Max ha szerez az ember fű alatt okosba egy önkormis kecót!"
Bérlakást írtam, ami nem egyenlő a szociális lakással, tehát teljesen más feltételek vannak rá az egyiket piaci alapokon adják ki annak megfelelően bérezik, a másikat pedig szociális alapon olyan árazással is, amit egy szociális rászoruló is megtud fizetni (jobb esetben).Továbbá itt Mo. is 10+ évekre adják ki a bérlakásokat (de külföldön is), amiben rögzítve van, hogy mi alapján és mennyi bért emelhetnek, akkor hogy is van ez lakás vásárlás hitelből, hogy a családunkat adósítsuk el?
Fikciókra építesz nincs olyan, hogy a lakást/házat csak úgy eladod, csak azt tudsz eladni, amire vevő van és annyiért, amennyiért megveszik, erre meg 20-30 évre előre alapozol netalán azt is tudod most, hogy mennyiért fogod majd eladni?
Mit akarsz tervezni egy lakásban? nem is értem.. még egy ház kapcsán van értelme, de egy lakásnál.. mit csinálsz, ha 1-2 év múlva oda integrálják melled a bennszülötteket és felét fogja érni a kecód (nyilván ez is fikció és nem is gondolom komolyan a kérdést)?“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Mercutio_ #6318 üzenetére
de a kocsmatúristák pont az airbnb-sek egyik célpontjaik. arra akartam utalni, hogy amit írtál, az csak egy részhalmaza az airbnb-nek, amit előtted írtak. kérlek javítsatok ki ha tévedek.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Mercutio_
félisten
válasz Oppenheimer #6325 üzenetére
Jah, ilyen értelemben igen, airbnb részhalmaza (bár vannak akik még annál is spúrabbak és még olcsóbb helyre mennek, pl. hostelek)
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Szerintetek Zuglóban, környékhez képest kétharmadnyi négyzetméteráron, jó fekvésű, világos, ~60nm csúsztatott zsalus lakás, mi lehet a gyanús? Azt állítják, hogy karácsonyra már új lakásban szeretnének lakni, ennyi az oka a viszonylag alacsony árnak.
Tulajdoni viszonyok, követelések most már rendben vannak, lekértük (örökösödés lezajlott, törlő határozatok bejegyezve a tulajdonin).
Felújítandó, dehát romosabbakat is láttunk már, drágábbért. A környék jó: óvoda, iskola, troli, villamos. Az épület jó állapotú, közös képviselővel beszéltem, a ház nullás, hitel nincs, sok felújítás volt a közelmúltban, nem fizető és problémás lakók vannak, de hát hol nincsenek. Egyedüli szívfájdalmam hogy D*gi net nincs (pedig a szomszéd épületben van), az úpécé meg duplaannyiért ad feleolyan
gyorslassú netet..Az ingatlanos még az ajánlattételihez sem ragaszkodik - voltak már rossz tapasztalataim ezzel (#6255) -, azt mondja, megegyezhetünk a tulajjal aztán kalap-kabát.
Amúgy az ingatlanos, az eladók, a közös képviselő, mind-mind szimpatikusak és segítőkészek voltak (pl. nyugodtan kérjük le a tulajdonit, még hrsz-t is mondtak előre, mehetünk bármikor újra megnézni stb.).
Szóval minden annyira klappol, hogy az már gyanús
-
etejedu
őstag
Az önkormányzati lakástéma nem neked szólt hanem pollainak , elnézést! (Nem emeltem ki külön)
A bérlés: Itthon milyen multja van a rendszerváltás ota a bérbeadásnak? Mitől válik megbízhatóbbá mint a saját tulajdon?
Nem engedhetek meg magamnak házat..(még). ezért a lakás.
A budapesti szmogos zajos lakások elmennek pikk pakk akkor az én csendes zöldövezeti lakásom miért ne? Egyszer volt igazán mélypont és lőn megen beindult a biznisz.
Szóval tuti el fog kelni jó áron akár. Nem csak vettem egy lakást, de nem is befektetési szándékkal vettem, pedig annak is kiválló lenne. Persze nem láthatunk előre semmit, beüthet a krach.
Igyekeztem/igyekszem rendezni a dolgaimat hogy a legkisebb szívás legyen a vége. -
attiati
veterán
"már csak az elvek miatt is elhúznék onnan, amilyen gyorsan csak lehet, mert így az az üzenete, hogy velünk bármit megtehet."
"Főbérlőnk észbe kapott az albérletárakkal kapcsolatban és az eddigi 65k/hó (tudom, eddig nagyon jól jártunk helyett) úgy döntött mostantól 130k/hó-t kér..."Igen. Szerintem eddig a bérlő "használta" ki a tulajt, aki csak most kapott észbe, hogy mije van és mennyi az elvárható hozama.
"próbáltam alkudni persze, de esélytelen. És még ő tesz szerinte szívességet, hogy nem 150..."
Nem tudom hány nm a lakás, de ha a 150e/hó kb. 6%-os kiadási hozamra jön ki, akkor 150e/hó is reális.
Amíg egy KKJ állami garancia mellett 2,5%-ot kamatozik, addig nem lesznek 5-7% alatt a bérleti díjak.
Senki nem akar tulajdonjogot szerezni egy ingatlanban, ha nem kapja meg a kockázatmentes hozamhoz képest a 3-5%-os hozamprémiumot. Cserébe azért, hogy az ingatlan 10-15 éves időtávú befektetés és teljesen illikvid és rengeteg költséggel jár."Vannak ÁFA csökkentési pletykák, ebben valamennyire bízok, mert ha ez nem lesz, akkor szerintem egy darabig még nem pukkan ki ez a lufi."
Én is sokat várok (vártam) tőle, de végiggondoltam és valójában le fogják nyelni a fejlesztők a haszon (áfacsökkentés) jó részét (szerintem).
Jelen helyzetben nem nagyon éri meg fejleszteni ingatlant. Nagyon kevés a fejlesztő által indított projekt. Inkább (egyéni) vállalkozók építenek kisebb társasházakat. Ez nem egy egészséges ingatlanpiacra vall.
A fejlesztők akkor lépnek be a piacra többszáz lakásos társasházakkal, ha látják a megtérülést és a profitot. Az áfacsökkentés csak abban fog segíteni, hogy ez a stabil profit megjelenjen.
Pl. társasház fejlesztés költsége jelenleg legyen 350-400e/nm, eladási ára 450-500e.
Áfacsökkentés után az eladási ára közel ugyanannyi marad, de a fejlesztési költsége kevesebb lesz, így már van esély profitra.
Annyira távol áll a tényleges profit és az elvárt profit, hogy a fejlesztők nyilatkozata szerint az NHP-ban kínált kamatmentes hitellel elérhető 2-3%os profitnövekedés semmit nem segít, rá se mozdulnak.Az áfacsökkentés szerintem csak abban fog segíteni, hogy lesz kínálat. És nem a kínálat hiánya miatt hajtják fel a vevők az árakat.
Más kérdés, hogy a 2016-os költségvetés már készen van, ahhoz nem nyúlnak hozzá. Legkorábban a 2017-es költségvetésben lehetne helyet csinálni az áfacsökkentésnek (ha lesz fedezet). Talán a választási év előtt belefér, de politikailag sokkal több hasznot hozó területen is el tudják költeni azt a pénzt.
Ráadásul az áfacsökkentés csak hosszútávon térülne meg, mert több ingatlan épülne és fele áfakulccsal talán lenne valami áfabevétel. Ami még mindig jobb, mint magas áfakulcs mellett a 0 építkezés / 0 bevétel.
De ennek hosszú a kifutási ideje, mire látják a hasznot. És erre a hosszútávra nem érdemes játszani választási év előtt.Szerintem előbb utóbb luxus lesz a belvárosban maradni és ott bérelni.
Szóval az feláras.
Újpesten vagy a 9. kerület kevésbé felkapottabb részein talán lehet olcsóbban találni albérlet. A felkapott helyeken meg sajnos verseny van. Nekem is simán duplázhatna a tulaj a bérleti díjon. Gondolom egyelőre díjazza, hogy intézem a lakás minden ügyes-bajos dolgát és időben fizetek.[ Szerkesztve ]
-
|AP|
veterán
válasz attiati #6330 üzenetére
"Gondolom egyelőre díjazza, hogy intézem a lakás minden ügyes-bajos dolgát és időben fizetek"
én is ebben bíztam
Amúgy nem tudom mit értesz a 9. kevésbé felkapott részén, de a válaszom röviden: nem.
Vannak szar helyen lévő, lepukkant lakások (1,5 szobásról beszélek) 100-120-ért, meg élhetőek 130-tól felfelé.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
József A. lakótelep, de egyáltalán nem szeretnék beleszólni, mert szubjektív és saját döntés mindenkinél, hogy mit szeretne.
És még amit akartam: nincs 20 évre fix 5%-os THM most a piacon.
Az inkább fizetem a hitelt, mint az albérletet sztorinál ez 7%-os THM-et jelent 20 évre.Gondolom nyugaton ezt úgy csinálják, hogy bérlés; a lakásvásárlásra fordítandó összeget pedig beletolják magas részvénypiaci kitettségű nyugdíj megtakarításba vagy más helyre. Így értelmét veszíti a lakástulajdonlás. Pláne, hogy amúgy is várost kell váltani 4-5 évente az új munkahely miatt. És ha nagyon lakást akarna venni, akkor pl. a BENELUX országokban 5-6 évnyi fizetésből ezt meg tudják tenni (ha jól emlékszem a statisztikára).
Itthon ez számokra lefordítva: 5% bérleti díj és 10-12%-os rv. piaci hozam 20+ éves időtávon. A 7%-os lakáshitel THM helyett. Külföldön a bérleti díj és a THM száma nem tudom hogyan alakul. A rv piaci hozam ott is annyi.
Ingatlanvásárlásnál arra játszik az ember, hogy ingatlan áremelkedés lesz és negatív reálhozam a pénzpiaci eszközökben. (Vagy arra, hogy Mo. konvergencia sztorija végre megvalósul). Ezek nélkül nem térül meg a tulajdonlás (az albérlet helyett).
[ Szerkesztve ]
-
|AP|
veterán
válasz attiati #6332 üzenetére
ha itthon is úgy működne a lakásbérlés, mint nyugaton, akkor semmi bajom nem lenne, minden további nélkül eléldegélnék egy bérlakásban életem végéig.
De amíg az van, hogy bármikor emelhet bármennyit, mert legfeljebb talál mást a helyedre, bármikor eladhatja a fejed felől, te meg költözhetsz tovább, akkor is ha nem akarsz, az úgy már nem hangzik olyan jól.
Márpedig jelenleg pont így működik az albérletpiac Budapesten. -
attiati
veterán
ahogy olvasom, máshol se nagyon jobb a helyzet, Németo, Bécs, Svédország lehetetlen kategória. Franciaország agyament drága az ottani életszínvonalhoz képest.
Berlinben próbálkoznak korlátozni az árakat, de csak még nagyobb lakáshiányhoz fog vezetni.
És mindenhol az örökös gond: albérlethez meló, melóhoz albérlet kell.
USÁ-ban meg azt olvastam, hogy ezen felül rendelkezni kell egyfajta hitel törlesztési előélettel (pár hónap, év) ahhoz, hogy albérletet kapjon az ember, mert abból látják, hogy ha jó adós, akkor megbízható bérlő.[ Szerkesztve ]
-
|AP|
veterán
most, hogy megállapítottuk, hogy az albérlet is rohadt drága, visszatérve az eredeti kérdéshez:
tényleg azt mondjátok itt többen is, hogy még mindig inkább megéri bérelni?
Lehet, hogy begyepesedett, ősmagyar felfogásom van, de ezek mellett az árak mellett én egyszerűen nem így látom.
Ha lényegesen olcsóbb lenne egy albérlet, mint egy saját lakás finanszírozása, akkor nem lenne kérdés. De nem az. Ráadásul ha már van valamennyi önerő, akkor megint teljesen más a helyzet.
Tegyük fel, van valakinek 5millió megtakarítása. A cél legyen egy 45m2-es, másfél szobás lakás, mondjuk a 9.ker. megújuló részén és olcsóbb verzióban a József Attila lakótelepen.
1. Bérlés: havi 130, illetve 90k
2. Saját lakás. Egy ekkora új építésű lakás a 9-ben legyen mondjuk 22millió. 17 hitel, húsz évre, az jelenleg 100k törlesztő. Az olcsóbb verzióban a megvásárolandó lakás legyen 16 millió. 11 hitel, 65 törlesztő.Jó, persze emelkedhet a törlesztő, meg mi van ha az ember elveszti a munkáját, stb. De a bérleti díj is emelkedhet, eladhatják a fejed felől a lakást, ha meg nincs meló az itt is szopás...
Szóval én vagyok teljesen hülye?
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
ez sztem olyan, hogy ahogy azt is meg kell nézni kinek adod ki a kérót, azt is, hogy kitől bérled, bár nyilván kisebb esélyed van válogatni.
és igen a belvárosban régebben is úgy volt, hogy ami nem teljesen sz@r azt ki lehet adni 3 nap alatt, ami most annyiban változott, hogy a sz@rt is
vagy fullba vagy sehogy :D
-
|AP|
veterán
válasz concret_hp #6336 üzenetére
Nekünk öt évig semmi bajunk nem volt a főbérlővel. Úgy költöztünk be, hogy a gyerekeiknek vették a lakást és az a cél a kiadással, hogy a törlesztőt fedezze, amíg felnőnek.
Öt évig felénk se néztek (jó értelemben, minden ment flottul), csak hát őket is elkapta a "miért ne legyen 130, ha megtehetjük" érzés... -
attiati
veterán
a) 5 millió önerővel nem vásárolsz 22 milliós lakást. Ez tuti.
b) 20 éves lakáshitelnél szerintem alapból nem szokás nézegetni a 3 és 6 hónapos kamatperiódusú hiteleket. Nézzük a 20 éveset, ahol 132e a törlesztő. Az olcsóbb verziónál is 85e. Szóval kb ugyanannyi, mint a bérleti díj.
Az igazán csalóka pedig az idő. Nézhetnél 50 éves hitelt is, ahol még kevesebb lenne a havi törlesztőd.Hozamokat kell nézni %-osan, nem abszolút értékű összegeket.
Igazából az számít, hogy hányszorosát fizeted vissza. Felvett és visszafizetett hitelből számolsz egy éves hitelköltséget (vagyis THM?). Ehhez jön hozzá az önerőd feláldozott hozama (ami jelenleg édeskevés).önerő lemondott kamata + hitel kamata = tulajdonlás pénzügyi költsége
ez áll szemben a bérleti díjjalvalószínű ott tévedek, hogy átlagos költséget kell számolni a tulajdonlásra
Mondjuk 60% önerő 2,5%-os lemondott kamata + 40%-os hitelrész 7%-os THM-jéből lesz egy 4,3%-os teljes pénzügyi költség (ha örökre így maradna, bár a hitelrész fixnek tekinthető). Ez jobb, mint a bérleti költséged 5-6%-a.Azért manapság egészségesebbek a hozamviszonyok, mint régen. Évekig alacsonyabb hozamot lehetett elérni lakáskiadással, mint bankbetéttel. A kockázatért nem járt semmi hozamtöbblet, sőt...
Ez most fordulni látszik 1-2 éve.[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
tényleg azt mondjátok itt többen is, hogy még mindig inkább megéri bérelni?
Szigorúan a saját véleményem: ha belefér a vásárlás, és látsz benne fantáziát a következő 10-20 évre, akkor vegyetek.
Mit jelent a belefér? Hogy kb. kerekítési hiba a havi törlesztőrészlet a költségvetésedben. Na ekkor nyugodtan.
De persze akkor sem mindegy, hogy mit és hol. Pl. zsákfaluban, eleve gettósodó környéken, ipari szennyezés gyanús helyen én nem adnék egy fillért sem ingatlanért. Illetve keresd ki a kerület, város, falu fejlesztési tervét, mert ha a következő 5-10 évben autópályát, akarnak építeni oda, az szopó. Ha normális beruházásokat terveznek, az viszont érték- és kényelmi szint növelő.
Aztán a következő: minél nagyobb az ingatlan, fajlagosan annál alacsonyabb a nm ár. Én pl. egy 70 nm-es lakást vettem annak idején, mert "olcsó" volt. És habár akkoriban simán elvoltam 20-30 nm-en is, egy dolgot tanulj meg: minden rendelkezésre álló helyet be lehet lakni. Namármost bérlemény esetén továbbálltok... Saját kis lakás esetén pedig veritek a fejeteket a falba.
A felújítás, gépészet, amortizáció külön terület. Hacsak nem tíz évnél fiatalabb az ingatlan, lehet érdemes egyből szőnyegbombázással, és nulláról minden újraépítéssel kezdeni. Különösen igaz ez az elektromos, fűtési, víz és gáz vezetékezésre. Ezek részben a falban futnak, ha ráfestesz, tepétázol, csempézel, etc. akkor utána lehet káromkodni, ha mégis szét kell verni mindent. Tudom, nem látszik mi van a falban, de kb. ez az egyik legfontosabb egy ingatlannál. Újrafesteni bármikor lehet. Fullra újratervezni-építeni a gépészetet, na azt inkább hagyjuk...
Amortizáció: lesz. Akár hiszed, akár nem, lesz. Most nem tudom fejből mi a sarokszám, de az ajánlások szerint az ingatlan értékének néhány százalékát el kellene tenni minden évben a leendő felújításokra.
Adók: eleve van egy vásárláskor. Hogy aztán van-e ingatlanadó (bárhogy is nevezik) az adott helyen, annak is nézz utána, mert szintén költség.
Közös költség, rezsi, felújítási alap (társasház esetén), biztosítás: ezekre is gondolj, bérlemény esetén lehet nem láttál bele mindenbe...
Gondoljatok végig mindent, aztán hajrá dönteni.
-
attiati
veterán
Jah, illeték + ügyvéd 5% kapásból. Ez 10 éves megtérülési időtávon 0,5%-kal drágítja a tulajdonlást.
Amortizációra szerintem simán lehet számolni évente egy havi bérleti díjat.
És igen: egyáltalán nem diverzifikált megtakarítás. Az ember belerakja az összes pénzét tőkeáttétellel (hitel), és azon vesz egy darab eszközt.
Úgy látom, hogy sokkal fontosabb az időzítés (árak hol vannak) és hogy mit vesz az ember (mennyire értékálló, egyedi, milyen állapotban van, ár alatt van e), mintsem az, hogy kényszer van vagy beleszeret az ember az adott lakásba.[ Szerkesztve ]
-
és aztán három év múlva lehet elkezdeni hupákolni, meg tüntetni, hogy a szemétbankok egyenesen belehajszolták a hitelbe a 20% önerővel önnönmagát egy életre eladósító szerencsétlent
még mielőtt: no offense, de minta már láttunk volna ilyet mostanában.
[ Szerkesztve ]
-
Ingatlanbérlés vagy vásárlás? Pont ma rakott ki egy nagyon jó cikket kiszámoló
*grabs popcorn* alig várom ott is a kommenteket
[ Szerkesztve ]
-
|AP|
veterán
Idézet a cikkből:
"Sokan félnek a lakásbérléstől, mert mi lesz, ha kiteszik őket fél év múlva a lakásból? Sok a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság.
Ennek a kérdésnek egy másik vetülete viszont a teljes szabadság. Még ma is minden utcában van legalább 8 eladó ház és ugyanennyi lakás és nem egyet már évek óta árulnak."
Egy darabig én is azt hittem, hogy ez nem probléma... Ha kiraknak, akkor megyek tovább. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű ám. Egyrészt rájöttem, hogy egyszerűen nem az a típusú ember vagyok. Ha valahol nekem jó, akkor ahhoz ragaszkodok, belakom, berendezem, és nem szívesen váltok külső kényszer hatására.
A másik pedig az a méretű kiszolgáltatottság, amibe most is belefutottam: a főbérlő minden további nélkül megduplázhatja a lakbért és az én kezemben semmilyen eszköz nincs. Persze elmehetek máshová, de ha hasonlót szeretnék, az ugyanennyibe kerül. Plusz a macera a költözéssel, stb.
Szóval akit nem zavar az esetleges gyakori költözés, könnyen mozdul, annak persze megérheti a hosszú távú bérlés, de ezt azért nem lehet csak a számok alapján eldönteni.[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
"A cikkíró leírja, mennyire kényelmes lakást bérelni. Eldugult a lefolyó, csak írt egy e-mailt a tulajdonosnak, aki kiküldte a szerelőt. Egy hurrikán végigsöpört a tájon, 60 centi magasan állt a víz a házban. A tulajdonos felmosott, iszapot hordott, értéket mentett, míg ő, a bérlő az emeleten nyugodtan olvasgatott."
ez így működne...?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
albiosz
őstag
Leírtad a lényeget szerintem. Itthon ez sajnos így működik.
Volt itt pár külföldi példa. Ott kultúrája van a bérlésnek (10+ éves szerződések stb.), de sajnos ez itthon még nem alakult ki.
A másik amiről nem nagyon írtatok a jövedelmi viszonyok. Főleg bérlés mellett befektetni a maradék pénzt került szóba. Viszont ha egy átlagos magyar párt veszünk figyelembe (150 - 150 nettóval mondjuk, de azt se felejtsük el, hogy rengetegen még ennyit se keresnek), akkor 100-120 albi mellett mit is lehet félretenni?
-
|AP|
veterán
ha már odatévedtem, kitöltöttem ezt a kalkulátort a korábban itt írt forgatókönyvre és az jött ki, hogy havi 130ezer bérleti díj az a határ, ami felett már megérheti a saját lakás...
Na, most pont ennyi egy viszonylag jó helyen lévő, másfél szobás lakás bérleti díja havonta, úgyhogy ilyen albérletárak mellett már nem is annyira egyértelmű, hogy sokkal jobban megérős a bérlés..[ Szerkesztve ]
-
savoo
addikt
válasz Oppenheimer #6346 üzenetére
Amerikában lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
- GTA: San Andreas
- Minden ami hőszivattyú
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Eredeti játékok OFF topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Sorozatok
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest