Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MrCsiT

    addikt

    válasz Pfiucska #27710 üzenetére

    Azért érdekes kérdés ez, mert pl. amikor én tavaly előtt ősszel elkezdtem olvasgatni megtakarítás/befektetés/ingatlan és források témában, kissé megdöbbentem azon a gondolaton (és egyben: iszonyúan sajnáltam, hogy pár évvel hamarabb nem kezdtem el ezzel foglalkozni), hogy a magyar lakosság jelentős része rendelkezik ingatlan vagyonnal, ami alapja lehet olcsó forrás bevonásnak egy szabadfelhasználású jelzálog alapú hitelben gondolkodva, ahol a kapott hitelt mint befektetési forrást kezelve, olyan mértékű haszon lett volna realizálható, ami már szemmel látható.
    A hitelképes korosztály nagy része viszont ha ott tart, hogy "Úristen, vsak hitelem ne legyen!" akkor ezt a lehetőséget számba sem veszi, így nagy haszontól eshet el.
    (Később talán a portfolio írt cikket arról, hogy a "hitelből PMÁP" mekkora hasznot hozhatna.)
    Én már fél évvel korábban javasoltam ezt egy barátomnak, de ő sem vállalta be, hogy a meglévő, hitelképes ingatlanjára felvett hitelből csináljon befektetést. Ez persze mindenkinek a saját döntése, ám mint kehetőséget sem átgondolni, az alacsony pénzügyi tudatosságra vall. (és itt látszik az, hogy az alap oktatás erre a témára nem terjed ki.)
    Pedig, a több pénzzel jobb lehetőségeket (nagyobb lakás akár, vagy csak biztonsági tartalék képzése) kaphat, aki foglalkozik ezzel.

    A lakásárakról én azt gondolom, hogy a frekventált, divatos, vagy akár csak: összeszedett környéken lévő ingatlanok ára az inflációs hatás miatt nem tudhat jelentőset csökkenni. Mindig lesz pár olyan eladó, aki kényszerből alá áraz, de átlagos x % árcsökkenésre még 2-3 éves időtávon sem számítanék: a DKJ kamatok már most esnek szépen. Ez megágyazhat a lakossági hitelek kamatcsökkentésének, onnantól pedig, lesznek ismét többen vevők is, így a jobb állapotú ingatlanok ára sem lesz, amiért essen.

    [ Szerkesztve ]

    "Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

Új hozzászólás Aktív témák