Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz axioma #16600 üzenetére
nem is az a celja, hanem a lakasallomany - ami a nemzeti vagyon resze! - felertekelodese.
Mivel zuhannak a bevételek és deficites a költségvetés valamivel el kell érni, hogy legalább a GDP-arányos államadósság ne legyen az egekben, ha már a teljes szépen szárnyalEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
sakal83
addikt
válasz axioma #16600 üzenetére
"Egyreszt, a berbeadast adozod. Masreszt a berbeadas dija nem fedezi (alulrol kozeliti) a penzromlast es az egyeb kiadassal kapcsolatban felmerulo koltsegeket (ingatlanado, (ujra)kiadas intezese, kieso idok, hibajavitasok, stb)"
Mar bocsanat. De ha te ugy gondolod hogy a berbeadas csak a koltsegeket fedezi akkor nem ertem hogy miert nem albiban elsz? Az hogy a penzromlast fedezi, nem is ertem, mert epp az ingatlan ami kivedi a penzromlast. Az hogy hitelre epited az meg epp a penzromlasra epit, mert a 0as hitellel epp a hitelt inflalod el es a fedezet ami ertekallo.
Valahogy kotekedesszagot erzek részedről:) Teljesen inkoherens logikaval probalsz cafolni... Ehhez nem kell kozgaz vegzettseg. Ingyenhitel szemben 4%os bevetel az albibol 5%os MAP.-bol. Ha te ebben nem befektetési lehetoseget latsz 0.6%os jegybanki kamat es 4%os infláció mellett a tokevel rendelkezőknek hanem megújítást, az érdekes.
Vegulis a 21es szabvany mar zodhaz ami kb 40-50epernm pluszkoltseg es kb kapsz egy 1.5m ft kamatkedvezmenyt 10monkent... Epp annyi mint a pluszkoltseg. Az a mondat Matolcsynak miszerint ez a kinalatot bővíti szemben az eddigi programokkal ami keresletet tamogatott az vmi egesz fenomenális. :) bar teljesseggel blodseg.
Szerintem a Te latasmododdal a CSOK is a demografiai helyzet javitasara született. Bar ezt a tenyek cafoljak. Erdemes ranezni a Babavarok kontra csok szamokra szuletesi adatok szempontjából. Pedig a bv hitel:)
-
sakal83
addikt
válasz t72killer #16602 üzenetére
Van hazam kiadva - adozva:) - hasonlo konstrukcioval de kb 3.1%fix kamattal. Hidd el vicces hallani a cafolatot:) barcsak tobb lenne. Szeretnék ilyen rosszul jarni többel. Nem akarok a reszletekbe belemenni de eddig 1,5 ev alatt a bekerulesi koltsegem kb 40%a megvan... Persze ennek jo része a felertekelodes de zero koltsegem van.
A hazkiadas nagyon szuk piac. Borzalmasan nagyobb a kereslet mint a kinalat.
Ja es a kollegatol ez a nemzeti vagy része kifejezés egy picit visszás. Szeretném ha az en vagyonom maradna
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz sakal83 #16604 üzenetére
"Persze ennek jo része a felertekelodes " - itt lesz az a bizonyos négylábú elásva, én tartok tőle, hogy az extrém felfűtött tempó az ingatlanárakban nemhogy nem megy innen tovább, hanem egyenesen korrigálni fog a következő 4-5évben, csúnyán. Többek között ezért is szeretnék szabadulni egy ránkhagyott kb roncs alföldi falusi házikótól, talán most még valaki megveszi...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
sakal83
addikt
válasz t72killer #16605 üzenetére
En is ezt gondoltam. De ez a program - bar kétlem hogy behozzak- minimum megtamasztana, de leginkább növelné tovabb mert kereslet élénkítő es befektetoi szemmel vonzó. Telek meg nincs sajnos. A kollega nem téved hogy a kiadás nem biznisz magaban, főként sajat tokebol. De amig a hitel olcsobb mint a map addig van egy kis gap. 0%os hitellel viszont nem kicsi...
Bar szoritok hogy essen a piac. Mert szeretnék lokaciot váltani amig garis a haz:)
Nyugaton is ez van sajnos az árakkal minden hiedelemmel ellentétben. Sot ahogy olvastam amerikaban is ujra elkezdodott. Alacsony fix kamat es egyre nagyobb hitelosszegek. Sokkal magasabbak mint itthon fizetesaranyosan.
4 evig esere vartam en is ugy hogy vettem adtam építettem. Rengeteget haszontol estem el. Kiszamoltam hogy az elso lakassal szinte annyit hoztam volna ha berbe van adva hogy majdnem eleg lett volna csak leulnom Mar nem hiszek a nagyaranyu esesben.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz sakal83 #16606 üzenetére
Egyelőre még mindíg találnak ki újabb és újabb húzást, amivel fújhatnak valamennyit a lufiba.
A "nyugat" erősen vegyes, a felkapott régiók, pl fővárosok, Luxemburg, Svájc, stb extrém elszálltak, mert mindenki ott akar "befektetni". A nem annyira elszállt környékeken viszont az a baj, hogy nincs meló.
-
sakal83
addikt
válasz t72killer #16607 üzenetére
Multkor Ausztriaban jartam. Raneztem Becsre es az agglomerációra. Becsben kulvarosban (17 kerulet itthon) egy sorhaz 200m-tol. Mondjuk parndorfban 110-120m-tol. Azert az ott is matekos. A nemet nagyvarosi arak meg mission impossible.. Kb 35 ev hitel kozepfelso fizetessel es 80m onresszel.
Az a baj hogy Japanban ezt a 0as hitelmokat (negativ realkamatot) kiprobaltak ha jol emlekszem 85-90 között. Amikor kamatot emeltek egesz jo kis padlo lett a 3-4xes arnovekedesbol. De most a teljes fejlett gazdasagokkal biro orszagok ezt csinálják... Igy a kamat emelése jo ideig nem lesz napirenden ha lesz inflacio ha nem.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz sakal83 #16608 üzenetére
Igen, ezek a kamatok totál kivégzik az ép ésszel elindulni kívánó fiatalokat. Bérelni meg szívás, mert a bérbeadó kénye-kedve szerint emel a fritzeknél is, vagy ha privát meg elzavar, mert kitalálja, hogy egy haverjának kell a kégli. sokaknak még úgy is jobb "venni", ha csak a kamatokat törlesztik.
Amíg marad az alacsony kamat, addig ez lesz ott, ahol munka is van. Mo. viszont más tészta, itt a hazai népesség erősen csökken, alapból majd mindenkinek van saját ingatlanja. Az urbanizáció/belső mozgás fújta az ország lufiját, növekvő külföldi érdeklődés mellett. Az urbanizációnak előbb-utóbb vége lesz, aki tehette lelépett a faluból, a külföldiek pedig a covid-dal elpárologtak.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz sakal83 #16603 üzenetére
Azert nem alberletben [berlemenyben] elek, mert megtehettem h vegyek - akkor jo draga hitellel! - egy panelt. Es az sokkal kevesbe bizonytalan helyzet, mint a barmikor kirakhatnak, foleg baba kozeledtevel. Igen, igy dragabb, de igy dontottunk az egyeb szempontok figyelembevetelevel -- es pl. kiesik az a tetel h berlesi ido nem folyamatos, mert a masik oldalon lakni minden honapban kell... [ma mar ugye cs.haz, ott plane nehez olyat talalni ami igazodik hozzank foleg evtizedekig ahogy valtozik a csalad, sajatnal megtehettuk].
Orulok ha megtalalod a szamitasod a kiadasban, bar nem ertem a favorizalasat [te irtad 4% vs 5%]. A penzromlas helyett ugy mondanam h masik ingatlancelra jo az ing. armozgas kivedesere [ettol me'g eshet-kelhet forintalisan].
Nagyon nem kotozkodni akarok csak arnyalni a kepet aki a hsz-ed hatasara tovabbi gondolkodas/szamolgatas nelkul, mondvan ez tenyleg trivialisnak hangzik, rogton belevagna. Lehet egyet nem erteni! -
exoduss
tag
Szaisztok!
Ahogy sejtettük alul ertekeltek a hazat. 12 milliora tartja az elado, viszont csak 10,1-re ertekeltek fel. 7,6 milliot tudunk felvenni ra. Így mivel csak 2,4 millio kp-nk van, szulnunk kell meg 2-őt. Van egy fundamentam ami most jart le szeptemberben, amibol 1,3-at kitudok venni. Ezzel kapcsolatban lenne egy-ket kerdesem. A felveheto szerzodeses osszegnel kevesebb hitelt lehet-e felvenni a megtakaritasomra? Illetve ehhez kell-e valamifele ingatlanfedezet? -
axioma
Topikgazda
válasz exoduss #16611 üzenetére
Persze, kevesebbet kerhetsz. Anno 1.5M hitelosszegig nem kertek fedezetet [lakasolcson szakban, az van neked], aktualisan a 411-81-81 tudja.
De mi pontosan az h szept-ben lejart? Most me'g fizettet'tek az utolso betetet? Mert abbol innen 4 honap akkor mire penz lesz... -
-
-
Qtya123
őstag
válasz kacsyx #16586 üzenetére
Nekem Pécsre van rálátásom és érdekeltségem, ott is a belvárosi téglákra. Gyakorlatilag áll a piac már 1 éve. Már a vírus előtt is eléggé lelassult.
Pár év alatt felvásárolták a befektetők a jó közlekedési csomópontokhoz közeli lakásokat és elkezdték budapesti, illetve ahhoz közeli áron kiadni őket (120-130e Ft/hó). Most sokan el akarják adni, belőtték a kapni kívánt árat 22-27 millió közé egy 55-60 nm-es lakásra és hirdetik sokan már 1 éve.
Vevő meg nincs, mert akinek lenne pénze rá, az általában befektető és kivár. A helyi lakosok meg egyszerűen kiárazódtak onnan. Pécs a nettó 180-220e Ft-os fizetések városa. Nem a munka és nem a jól fizető munka fellegvára, de szerintem ezt te is tudod/látod. Ha egy házaspár fejenként ennyit keres, akkor minden pénz számít. Ők kénytelenek a kertvárosba menni, mert arra az összegre hitelképesek.
Mi is ismerünk egy fiatal párt, akiknek nagyon tetszik a lakásunk, de 20 milliónál többet nem tudnak hitellel sem kihozni. A belvárosi tulajok meg nem csökkentik az árakat, mert akkor már kertvárosi panel árakon hirdetnének. A kertvárosi panelt hirdető meg nem csökkenti a 17-18 milliós árat, mert akkor meg a siklósi panelok hirdetési árán adná, ami 13-15 millió.
Szóval áll az egész.Egyébként Budapesten a Lakatostelepen is ugyan azokat a hirdetéseket látom beragadva ezer éve. Ennek nem tudom mi az oka, nekem szimpatikus környéknek tűnik, de a kutya nem vesz ott sem semmit.
[ Szerkesztve ]
-
headhunter
addikt
-
t72killer
titán
válasz headhunter #16619 üzenetére
Kellett tömegeket elhajtani az országból a 90es évektől kezdve élhetetlen bérekkel + a maradékot használhatatlan diplomák felé terelni*...
*
-
A_Papa
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap végre végtörlesztettem és lezártam a lakáshitelemet. Kaptam néhány nyomtatványt, (zálogjog-törlési engedély) amivel be kell mennem a Debreceni Földhivatalba. A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e emiatt előre időponotot egyeztetni, vagy simán bemehetek? Főleg a COVID miatt.
Köszönöm a válaszokat!
Papa
-
Revolit
senior tag
-
bandus
veterán
elnézést a lustaságomért, biztosan megtalálnám a választ, de abban is biztos vagyok, hogy valaki tudja csuklóból erste lakástakarék felhasználásánál mik a tulajdonjogi követelmények ha mondjuk felújítanék valamit? 100%, résztulajdon, vagy az sem szükséges? köszi
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
axioma
Topikgazda
válasz bandus #16628 üzenetére
Nem erste hanem altalanos ltp (bar annak is van topikja ), hogy aki felhasznalja (az lehetsz te vagy kozeli hozzatartozo is -- pontosabban a kedvezmenyezett, annak hianyaban a szerzodo az alap, vagy annak kozeli hozzatartozoja), az sajat tulajdonaban (is, lehet resztulajdon) levo, Mo-on talalhato _lako_ingatlanra hasznalhatja fel.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz t72killer #16630 üzenetére
Ez csak kovetkezmeny. Ahol nem eri meg elni, ott nem ujitjak fel az ingatlanokat, az [nem is ettol a hiteltol hanem altalaban az uj lakasokra vonatkozo eloirasoktol] ertektelenedik. Ahol sok az uj mert erdemes lakni, azok jobb (energetikai) allapotban vannak, vagy mert felujitottak vagy mert kesobb epult.
Azt - bar sajnos ennek lesznek vesztesei - szerintem nem is kell megprobalni megvaltoztatni, hogy a tarsadalom a jelenlegi korulmenyekhez legjobban illeszkedo foldrajzi lakas-eloszlast letrehozza. Ehhez hozzatartozik a vandorlas a nagyobb varosokba es kornyekukre. -
axioma
Topikgazda
Erdekes, hogy az uj index hozta le, raadasul erosen torzit (pl. egyszemelyes haztartassal szamol es 100m2-rel, az utolso bekezdesben sumakolja el a tobbit). [link]
De igy mar van par reszlet, bar abban se biznek (szo se volt arrol hogy PH kell legyen, de legalabb arrol az allitasrol latszik hogy nem hivatalosan csak szinten ujsagiroi szandekos tulzas). -
Brave_86
aktív tag
[link]
Leírás utolsó bekezdése. -
-
Herczi
senior tag
Sziasztok!
Félig off, de lakáscélra megy, másik hiteles topikot meg nem találtam. Lakásvásárlás miatt lehet szükségem lesz 2,5 millióra, ha kell, akkor azonnal kell, úgyhogy személyi kölcsön lesz. Mivel Otps vagyok, ezért onnan lesz, tudom drágább, de most az egyszerűség és a gyorsaság megéri a felárat nekem.Van még 3 lakáskasszám is, 2db 5 éves, ezek májusban járnak le, 1 db 4 éves, ez 2022, februárban jár le.
Első ötletem, az volt, hogy felveszem a 2,5 milliót, a 4 éves ltpt pedig felmondom és a kiutalása után be is törlesztem a hitelbe, ez olyan 700e Ft. Így bukok 2 évnyi állami támogatást, de a kamatokon valószínűleg többet spórolok.
Utána felötlöt bennem, hogy 3,1 milliót veszek fel, mivel az ügyleti kamat így 15,99% helyett, 13,99% (THM 17,5 - > 15,1). A 2,5 millión felüli részt pedig ugyanúgy vissza törleszteném a kiutalt ltpvel együtt, ez így ugye 1,3 millió kb. Tehát a felvett tőke, mindkét esetben 1,8 millióra csökkenne. A hitelt mindkét esetben 7 évre venném fel, és minden évben kihasználnám a 200 ezres díjmentes előtörlesztést (az első év kivételével).
Na ahhoz viszont már végképp hülye vagyok, hogy kiszámoljam melyik verzióval járok jobban. Mi a véleményetek? A maradék 2 ltp menne felújításra és azon is elgondolkodtam, hogy módosítom őket 4 évesre, hogy azonnal tudjak felújítani, bár még nem néztem utána, hogy a módosításának van-e költsége. Előtörlesztés díja 8870 Ft, de max az előtörlesztés összegének 1%-a.
-
Golyo69
senior tag
Sziasztok, egy kis pozitiv tapasztalatot szeretnék megosztani:
A napokban tulajdonosai lettünk egy családi háznak, és nemsokára költözünk is.
A lényeg hogy az Erste bankban pozitivan csalódtam. Az ügyintéző kicsit óvatosan becsülte az időt.....ő kb 2 hónapot mondott..... Beadtuk a hitelgényt, 14 napon belül kaptunk pozitiv bírálatot 1-2 apró hiánypótlás után. ( ezek is csak olyanok voltak ami ott volt nálunk a szerződéskötéskor de az ügyintéző azt mondta nem kellenek, aztán szólt hogy mégis csak kellene ) utána szerződtünk és itt is azt mondta a bank hogy miután vissza vittük a földhivataltól a papírt ők ellenőriznek mindent és 3-4 nap múlva utalnak..nah ez az utalás másnap meg is történt....viszonylag gyorsan ment minden és igazából nem kötekedtek semmiben
így nemsokára miénk a ház és költözhetünk[ Szerkesztve ]
Xiaomi 13T + Haylou Solar Plus RT3 | Xbox Series X + LG 65NANO866 +HiMedia Q5 Pro + Denon X1400h+Optoma HD 27 + 120" + I7 11700KF+7800XT 64GB DDR4 + LG UltraGear OLED 45GR95QE-B
-
axioma
Topikgazda
válasz Herczi #16639 üzenetére
Allj!
A 2 db 5 evesen mar megvan a 4 eved, felmondod alltam fenntartassal, es kapod a teljes megtakaritott (eddig jaro alltammal egyutt) penzt! Igy csak a (me'g meg nem szolgalt) maradek par honap alltam eselyet bukod csak. Ezzel kellett volna kezdeni...
De most azonnal kuldd be, onnan 90 napra fizetnek. Ha ez nem fer bele a szerzodes kereteibe (ertsd, elado ennel hamarabb akar penzt), akkor is legyen benne a szerzodesben hogy xy ltp-bol finanszirozva, es arra a par honapra kell csak felvenni szemelyi kolcsonkent (technikailag persze nincs ilyen rovid, de most nem is akarod hogy magas havidijad legyen, a kamatplafon meg 5.6%, ev vegere me'g pont vegtorleszted). Azt nezd meg hogy hol mennyi elotorl. dijat kernek.
Amugy a szemelyi kolcson NEM macerasabb mashol. Lasd en cib-nel vettem fel tavaly novemberben ugy, hogy a bm eco 2 evig full ingyenes szamlat is megnyitottam hozza, messze a legjobb kondiciokat adtak (jo, nekem magas fizura). A sajat bankomnal me'g a cofidis is jobb volt... De mashol is lehet ingyen vagy majdnem ingyen folyoszamla, es az OTP se biralna jobbra.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Gombinyó #16644 üzenetére
LTP az nem bank, csak szakositott hitelintezet (az otp ltp is, erste is, kulon ceg, nem a bank egy reszlege).
Teljesen pontosan tartjak a 90 napot, nem fogjak elobb. Bar mar erdekuk lenne a netto 3% kamatnal (mar aki me'g abban ul). Sot aznap csak ok utaljak, szerintem ok me'g nincsenek AFR-ben szoval kov. banki napra varnam a megerkezest. [Szerzodestol fuggoen az eladonak vagy magadnak.] -
Brave_86
aktív tag
2020. szeptember 18. 07:49
Holnap döntenek a moratóriumról
Holnap reggel dönt a gazdasági operatív törzs a hiteltörlesztési moratórium jövőjéről
- mondja Orbán. Hozzáteszi: több javaslatot megtárgyalt a kormány, de döntés holnap reggel lehet.
[link]
-
axioma
Topikgazda
válasz Herczi #16647 üzenetére
Hat, en tudok olyanrol, akinek ilyesmi volt (azaz csaladtol kolcsonzott es kifizette az eladot, a funda meg kiutalta neki a sajat szamlaszamara de azon adasvetelt lakascelnak elfogadva), tehat jogilag tuti rendben van, DE ezt mindenkepp ELORE egyeztesd le. Ha funda, 411-81-81, mondjak meg mi keruljon pontosan az adasvetelibe. (Van ugye a 3% vagy mennyi dijert 30 napra rovidites, ezt valoszinuleg megprobaljak radgyogyitani, de mondd hogy az se eleg gyors.) Fontos, ne azt kerdezd hogyan lehet megoldani, hanem hogy ha igy csinalod akkor mi keruljon az adasvetelibe
Az mindenkepp lenyeges hogy az adasveteli az nem lehet elobb mint a felmondas ervenyessege, tehat vagy valami modon (tudod online intezni?) legyen elozo nap _befogadva_ (pl. fundanal beerkezes postan, kibontjak, pecset, rogzitik a szerzodeshez hogy bejott), es masnapra legyen a szerzodes datalva.
Mindenkepp elore kerdezd meg, mert en csak jogszabalyszinten tudom, eljarasszinten nem, hogy mi a helyes menete.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest