Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz ZolkoW #131996 üzenetére

    Nekem abszolút célom a megegyezés, nem tartom magam egy kötekedő alaknak, aki köti az ebet a saját hülyeségéhez, de bocsánat, itt fordítva ülünk a lovon. Olyasvalamiről vitatkozunk, amit a vitapartnerek 90%-a max képen látott eddig. Én személy szerint 5 éve használom, javítom őket, előtte 15 évig csak analógot használtam, így úgy gondolom amit mondok az tapasztalatokon nyugszik, nem elméleteken. A vita partnerek érzelmi, elvi kérdést csinálnak belőle, és a tények nem zavarják őket, így nehéz lesz közös nevezőre jutni, valóban. :)

    trialboj: Pontosan! Te legalább érted a lényeget! Legalább nem volt teljesen értelmetlen a szófosás a témában. :) A fő gondnak azt látom, hogy a kerékpárosok nagy része abszolút képtelen különbségeket tenni a pedelec kerékpárok és a felhasználása között. A nagy átlag számára az ebike vagy pedelec egy nagy halmaz, ebbe beletartozik minden ami rásegítős, de akár a gázkaros elektromos motorokat is ide sorolják. Abszolút mellékes nekik, hogy egy trekkingről, egy foldingról, vagy egy Enduro-ról van szó. Számukra mind ugyan az, lustáknak való bohóckodásra, aztán kész! :D
    Pedig a felhasználás módja gyökeresen más, akárcsak a hagyományos kerékpároknál.
    Tulajdonképpen mindnek lehet sportértéke, leszámítva az elektromos motorokat, ahol nem kell pedálozni.
    De az E-MTB egy kifejezetten sportos kategória, ha megtanulod normálisan használni, leginkább a megtett távot és szintet tudod vele megnövelni, nem a fáradtságodat csökkenteni. A fáradtság csökkentése, ergo a lustaság csak nagyon rövid távon lehetséges.

    jjeahh: De te a kerékpáron éled az életedet! :) Hány napot mész a hegyre egy héten? 7 napból 6? :) Én hétvégente, vasárnap jutok ki a hegyekbe. Heti 1 alkalmam van, rendesen kihasználva, nagyjából a nap nagy részében kerékpároznom. Amúgy csak síkon tekerek, egy minimális szinttel, aszfalton, de ilyen 10km távokat, heti párszor, munkába, ezt analóg géppel. Ezen a vasárnapon nem akarok a kevésbé erős kerékpáros kondim miatt a túrám felén kidögleni. Nekem nem alternatíva az XC, mert én Endurózni szeretek, ha veszek egy ilyen gépet analógból, akkor azzal jelentősen nehezebb mászni mint pl a te gépeddel, ha akarnék menni 1500 szintet és egy 70km-t, abból egy gyötrelmes, kínszenvedés lenne. Vagy a túra felénél visszafordulok. Vagy veszek egy könnyű XC-t, azzal végigtolom, de a kerékpárt igazából nem élvezem, mert az XC nem az én világom, azzal meg lefelé nem tudok olyan terepen úgy veretni. Ezért van egy pedelec Enduro-m, mert így nincs kompromisszum. Lefelé lejövök bárhol, nagyon élvezem, fölfelé is felmegyek bárhol, szintén élvezem. Belerakom ugyan azt a sportot, melót, amit bele tennék egy fele akkora túrába analóg géppel, csak így nem kell a túrám felén visszafordulni, hanem végigtolom az 1500 szintet és a 70km-t. Majd amikor hazaértem, hulla fáradtan, leülök egy sör mellé.

    Tehát nekem már simán lehet alternatívája az analógnak. XC-ből és országútiból nekem sem kéne pedelec, ez tiszta sor. Viszont Enduro-ból a pedelec verziónak sokkal több értelme van, még annak is, aki heti többször kijut a hegyekbe.

    Because: Én pl egyáltalán nem vagyok teleszart búvárruha fizikum, heti hármat lejárok edzőterembe is. Viszont elég sok teleszart búvárruhát látok, hagyományos kerékpáron, mert teker 40-60km-t síkon, aztán megeszik 4000 kalóriát, és büszkén gondolja, hogy mekkora sportember volt. Számomra meg ez a nevetséges, és ezekkel tele vannak a kerékpár utak meg a kerékpáros csoportok. Aztán ezek a bohócok jönnek és fikáznak pl engem is a pedelec kerékpárok kapcsán, amikor a pedelec Enduro-val megyek 1500 szintet és lejövök olyan terepeken, ahol ezek a bohócok lefosnák a bokájukat. Hány ilyen vita volt már kerékpáros csoportokban, megszámolni se lehet. Adott esetben sokkal edzetlenebb emberek fikáznak, csak mert ő analógon ül, miközben egy pedelec enduro-s tízszer többet sportolt a szokásos körén mint az analógon lötyögő.

    peterkeT: Konkrétan neked mennyi tapasztalatod van a témában? Ezt ne vedd sértésnek, csak kíváncsi lennék, hogy a véleményedet milyen gyakorlati tapasztalatokra alapozod? Mondok egy példát, megyek analóg géppel 35km-t 750m szintet nehéz terepen. Sportoltam, elfáradtam, mindenki szerint egy jót sportoltam. Majd másnap megyek az E-mtb kerékpárommal 70km-t és 1500m szintet, ahol mondjuk a motor átlagosan 50%-ban besegített a pedálozásba. A kettő nap között a sport teljesítmény így azonos, de a E-MTB-al kétszer annyit mentem. Kétszer annyi élményem volt, többet jöttem lefelé is, ami megint csak élmény. Azon lehet vitatkozni, hogy a második esetben csaltam, cheat-et használtam, ezen lehet filozofálni, de a lényegi kérdésen nem változtat, miszerint a sportolásom mindkét nap ugyan olyan értékű volt! Ha megtanulsz egy ilyen gépet használni, nem kapcsolod fölöslegesen magasra a rásegítést, síkon én ki is kapcsolom például. Síkon a 22 kilós bringával többet sportolok mint pl te egy 13kg-as analóggal. :) Ráadásul ezek nyomatékszenzorosak, legalább is a top rendszerek, csak akkor adja le a max nyomatékot ha izomból tekersz.

    Na most elmegyek bringázni, fel a Budai-hegységbe, cheat-et is kapcsolok :) és kiszellőztetem a fejem a sok hülyeség után. :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák