Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz atesss #6706 üzenetére

    Ezekből lehet válogatni: [link]. A lista alján vannak a nagyobb áramú típusok, pl. TC1264, TC2117, MCP1826S. A 3/DDPAK tok nem teljesen ugyanaz, mint a TO252 (DPAK), de hasonló, kivezetett középső lábbal. Ezeknél olyan 0,3..0,5V a maximális dropout, és az adatlapon a frekvencia függvényében is fel van tüntetve az RR-érték (csak ott tápfesz-elnyomási tényezőnek, PSRR-nek hívják, ami ugyanaz, ha jól sejtem).
    Komolyan mondom, nem értem, miért lovagolsz ennyit ezen a hullámosság-elnyomáson: az FSP nem egy vacak márka, és eleve egy bonyolult áramköröket tartalmazó PC-t táplálnak vele. Gondolod, hogy arra rá lehet engedni a (mellesleg stabilizált, szűrt) kimenetet, egy vacak LDO-ra meg nem? A 35dB-es elnyomás a gyakorlatban kb. 1/56-od feszültségértékre való csillapítást jelent, az 55dB pedig még ennek is a tizedrészére. Mondjuk 20mVpp hullámosságból (ami 1A terhelőáramra nézve nekem már túlzásnak is tűnik) kapsz 0,35mVpp-t a kimeneten, az nem elég? Ennél talán még az LDO saját zaja is nagyobb ;).
    "Szerinted akkor az FSP táp kimenetén jóval kissebb is lehet az AC komponens, mint a monitor eredeti tápján ?"
    Nézd, egyikbe sem látok bele, és méréseket sem végeztem rajtuk, de nekem ez erősen túlzó aggodalmaskodásnak tűnik, az LDO-t meghajtó táp ismeretében.
    "Csak az is kérdés, akkor meg minek raktak be ilyen "jó" IC-t."
    Fogadást mernék rá kötni, hogy körülbelül a sokadik szempont volt az AC-elnyomás.
    "itt most két külön dologról van szó, az egyik az FSP tápról jövő fesz stabilizálása / nem stabilizálása [..]"
    OK, de ismét: egy pufferkondenzátor, bár csökkenti a hullámosságot, nem stabilizál. A stabilizálást két tényezőre szokás érteni: az első a DC-kimenőfeszültségnek a terhelőáramtól, a második pedig a bemeneti feszültség változásától való függése.
    A digitális kapcsoló csak a drop szempontjából számít, 5V-3,3V-0,2V= 1,5V, még mindig marad ennyi tartalékod, amelyik stab IC-nek ennyi nem elegendő, azt ne is hívjuk LDO-nak. Azt meg én is néztem, hogy némelyik névleg csak 0,8A-t tud, viszont a védelem 1..1,2A-es értéknél szólal meg, ill. a disszipáció amúgy is belsőleg limitált, megsütni (elvileg) lehetetlen azokat. Az sem túl valószínű, hogy az eredeti stabilizátor annyira ki volt hajtva.
    #6709: Sajnos ehhez a témához nem nagyon tudok szólni, különben már megtettem volna. Zajviszonyokról kérdezel, de az előbb még torzításról írtál. Nem tudom, milyen (alap)kapcsolásra és milyen visszacsatolásra gondoltál. A közös emitteres kapcsolás fesz-erősítése nagyban függ az áramerősítési tényezőtől (béta / h21), az pedig nemhogy típustól, de még azonos fajtán belül az egyes példányoknál is erősen változó lehet. Mondjuk a c-jelölés a típusszám után általában a nagyobb B-értékre utal.

Új hozzászólás Aktív témák