Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz k.krisz03 #4123 üzenetére

    Az a 250Ω honnan jött?
    A két mikrokapcsolóhoz vezető ereket pedig nem muszáj fizikailag rövidrezárni, elegendő a vezérelt szálra a megfelelő polaritású impulzust vezetni (nagyjából ugyanazt jelenti a két megoldás ;)).
    - Power: a kapcsolóhoz futó 2 ér egyike fix +5V, valszeg a táp standby 5V-os ágáról. A vezérelt szálon nyugalmi állapotban 0V mérhető, 5V-od adva rá a gép bekapcsol. A vezérlőáram nagysága 1mA alatti, így ide bőven megfelel pl. ez a kapcsolás: [link], természetesen 9V helyett 5V-os tápról működtetve.
    - Reset: itt az erek egyike fixen 0V (GND) potenciálon van, a vezérelt ágon alapállapotban 5V mérhető. Utóbbit 0V-ra húzva következik be a reset, tehát ide az előbbi impulzus negáltja kell. A vezérléshez szükséges áram is nagyobb, 10mA körüli. Az előző kapcsolást kiegészítve egy bármilyen kisjelű npn-tranzisztoros invertáló (közös emitteres) fokozattal, a kívánt polaritású reset-impulzus előállítható. (Elvileg a 4011-es tok egyik szabad NAND-kapuja is használható lenne invertálásra, de az adatlapja szerint nem képes akkora áram leadására.)
    A fenti adatok egy bizonyos alaplapra vonatkoznak. Fogalmam sincs, hogy minden lapnál hasonló-e a vezérlőjelek polaritása, ill. a vezérléskor folyó áram.

Új hozzászólás Aktív témák