Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Satellite #59816 üzenetére

    No akkor leszek didaktikus.

    Ne mond már, hogy nem értem az ábrádat, mert ez nevetséges mondás. Én magyaráztam el, hogy az ábrád miért nem a témára vonatkozik, és miért nem az a képaláírása, amit te alámondasz, hanem az a képaláírása, amit a cikk szerzői odaírtak. Másról szól, nem a témáról.
    Tehát az az ábra egy kísérletsorozat egyik etapját mutatja, ahol a rendszer beállításainak célja nem az volt, amiről a téma délután folyt. Az ábrád nem a témához tartozik. Az ábrád egy kísérletsorozathoz tartozik, amely etap esetében - amint arra korábban is kitértem - úgy alakítottak bizonyos paramétereket a rendszerben, hogy a rendszer határfrekvenciája maradjon ugyanolyan, mint egy többé-kevésbé hasonló zártdobozos rendszeré, és a rendszer hatásfoka nőjön meg. Ez is egy célja lehet reflex rendszerű hangdobozoknak, azaz a rendszernek, hogy adott frekvenciaintervallumban a hatásfokot növeljék vele, ne a rendszer mélyátvitelét adott frekvenciaintervallumban, - de ez bonyolultabb folyamat, mint a vitatéma zárt-nyitott-ugyanazonhangszóró folyamata. A kísérletsorozatnak az ábrádon látható etapja másról szól, mint a vitatéma. Olvasd el a képaláírást, többek között például azt is, hogy "majdnem ugyanaz a hangszóró". Sokféle paraméterrel dolgoztak a kísérletsorozatban, és az ábrád nem azt tartalmazza, hogy mi történik "ugyanazon hangszóró" és a hozzá tartozó rendszer mélyátvitelével akkor, ha a zárt dobozt meglékelik, és más rendszerparamétert nem változtatnak.

    A téma ellenben az volt, hogy mi történik, ha "ugyanazon hangszóró" zárt dobozát meglékeljük, azaz megnyitjuk hát még hogyha reflexnyílást is hangolunk a lékhez. Ilyenkor az történik, hogy a hangszóró (többé-kevésbé hasonló, de bizonyos frekvenciákon inkább jobb, másutt rosszabb hatásfok mellett) mélyebbre megy, azaz mélyebb frekvenciákig lesz lineáris, jellemzően kétharmad-egy oktávval mélyebb (hatalmas intervallum!). Nézd meg egy mély- vagy középmélyhangszóró specifikációját, ott meg van adva némely kitüntetett dobozűrtartalomra, hogy azon a dobozűrtartalmon hol van az alsó rezonanciafrekvenciája-határfrekvenciája az adott hangszórónak, azaz minél nagyobb a doboz, annál mélyebbre megy lineárisan a hangszóró, és ha olyan hangszóróról van szó, amely (bizonyos korlátok között) egyaránt felhasználásra érdemes zárt és reflexdobozban is, akkor az is meg van adva, hogy a például száz literes zárt dobozban mutatott alsó határfrekvenciához (és addig kb. lineáris mélyátvitelhez) mennyivel kisebb nyitott doboz elégséges, azaz mennyivel kisebb nyitott doboz elégséges hasonló mélyátvitelhez ugyanazon hangszóró esetén, illetve más szemszögből nézve, hogy ugyanolyan méretű nyitott doboz mennyivel viszi lejjebb a határfrekvenciát, a mélyátvitel linearitását ugyanazon hangszórónál. Nem úgy mint az ábrádon, mert ott más történt, ott a rendszer paramétereit aszerint alakítgatták, hogy a rendszer megnyitása adott intervallumú mélyfrekvenciás hatásfokot növeljen, ne pedig mélyátvitelt mélyítsen, mert a kettő nem nagyon megy együtt, vagy a hatásfokot, vagy a mélyebb linearitást preferáljuk, de a reflexdobozok értelme általában az utóbbi, - persze van valamennyi hatása a hatásfokra az utóbbinak is.

    Ha nem változtatsz semmi más paramétert, hanem ugyanazon uniszex - tehát zárthoz és nyitotthoz is alkalmas - hangszórót beépíted egy zárt és egy nyitott azonos méretű-alakú doboztestbe, attól a nyitottban kb. kétharmad-egy oktávnyit lejjebb megy a hangszóró lineáris mélyátvitele, rezonafrekvenciája, határfrekvenciája, ángyatérgyekalácsa. Például a zárt 30 literben 60Hz-ig lineáris hangszóró 40-30Hz-ig lesz lineáris nyitott 30 literben, majd ezután, mivel a nyitott rendszer mélyátvitele meredekebben csökken mint a zárté, kb. 25-20, de hogy örüljél legyen úgy hogy 30-25Hznél találkozik a két görbe - hacsak rá nem segítünk a reflexnyílás hangolásával. Tehát sokkal lejjebbig lineáris, és sokkal lejjebb találkozik a két görbe, mint az ábrádon - mert az ábrád másról szól. És ha rásegítünk a reflexnyílással, esetleg nem is találkozik a két görbe. Vagy találkozik, de kicsivel a találkozási pont után meg huss, visszaszökken és nagyságrenddel fölülkerekedik a reflexrendszerű, 10-20-30Hz környékén.
    A téma tehát egy eléggé más ábra, mint az általad idézett ábra. A te ábrád a rendszer mélyfrekvenciás hatásfokának a megemelése adott intervallumban, bizonyos paraméterek (többek között például a hangszóró!) megváltoztatásával, a téma ellenben az, hogy ugyanazon hangszóró esetén miért elég kisebb reflexdoboz ugyanolyan(nak tekinthető) mélyátvitelhez. Azért elég kisebb nyitott doboz, mert a hangszóró mélyebbre megy, és még reflexnyílást is hangolunk a megtámogatásához, adott esetben a meredekebb esés megtámogatásához, de a témában az esés teljesen máshol kezdődik el, mint az ábrádban, mert az egy nem idevonatkozó ábra. Amennyivel pedig a nyitott rendszer a határfrekvenciája alatt gyorsabban kezd ereszkedni, azt kipótolják a reflexnyílás mélyrehangolásával, ha az a cél - márpedig rendszerint az a cél. (És ugyanígy ez a cél az autóhifiben, de ez most téged nem érdekel.) A téma persze bonyolultabb ennél, és mint rajtam kívül Blattida is jelezte, csak az uniszex hangszórókra értelmezhető egyáltalán, hiszen a hangszórók zöme vagy zárt vagy nyitott rendszerbe illesztendő bizonyos adott és/vagy tervezett paraméterei miatt.
    Miután most így megértetted, hogy az ábrád másról szól, mint amit hittél róla, és másról szól mint a téma, ezért a levont következtetéseid is helytelenek, a rossz adatokat közlő, mert rossz ábrát használó visszakérdezésed alapján éppenséggel el is beszélgethetnénk arról, hogy akkor az én kb. helyes adatokkal dolgozó példámban szereplő 60Hz helyett 40-30Hz-nél esni kezdő, de meredekebben eső és ezért, ha nem támogatjuk meg ott reflexnyílással, akkor esetleg 30-25-20Hz-nél a zárt alá eső (de kicsit lejjebb esetleg megint a zárt fölé ugró) ugyanazon hangszórójú nyitott rendszer jobb mélyátvitelű-e mint az ekvivalens zárt rendszer. Ez egy régi beszélgetéstéma, ki-ki ízlése szerint foglal állást, el is beszélgethetnénk, ha én működnék hozzászólóként ezen topikban, de nem működöm.

    Takarító

    -.-.-.-.-.-

    Kammerer: "...és ahol majd elkezdene meredeken lekonyulni, ott lehetőség szerint megtámogatják a reflexnyílással, a konstrukciótól függően - utóbbi sokszor úgy történik, hogy egy lekonyulási intervallum után, 10-20Hz környékén hirtelen visszaemelkedik a frekvenciagörbe, "mintha mi sem történt volna..."""
    Satellite: "...ha mutatsz egy olyan hangfal-frekvenciagörbét, ahol ez a "jelenség" látható..." Számos esetben látható a jelenség, számodra mint régi Hi-Fi Magazin motorosnak legyen a legeklatánsabb példája a Stand-Art dobozok mérései, amelyeknél Darvasék is nagyjából először lepődtek meg ezen a módszeren - tudod melyik lapszámokban keresd. (Persze a visszaemelkedés jellemzésére alkalmazott "mintha mi sem történt volna..." kitétel lírai eszköz, nem matematikai.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák