- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
Topikgazda
válasz lezso6 #119148 üzenetére
Nem kell, mert a szűrőd nem változik semmitől. Ami egyszer megoldja a problémát, az mindig, és pontosan ugyanabban az arányban kell a bemenet függvényében adni. Innentől elfér a konvolúciós impulzusban. Semmi valósidejű elemzés nem kell egy ilyen művelethez, ugyanúgy előre meg van főzve, mint bármilyen szobakorrekció.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz btraven #119152 üzenetére
lol, 8/10 aztán hatalmas eredmény. Nem is teljes, nem is sok, nem is ritka. Ugye tudod, hogy a várható eredmény 5/10, azon kívül haranggörbe, és a 8/10 esélye mezei tippeléssel 10%, tehát minden 10. semmilyen eredmény erre jut? Ezért fogadjuk el kizárólag a 0/10-et és a 10/10-et, 8/10-zel pedig csak akkor foglalkozunk, ha azok egymás után jöttek, nem pedig elszórtan, azzal is csak akkor, ha megismételhetően képes erre. Itt ez sem áll fenn.
Érdekes módon, ahol van különbség, ott záporoznak a 10/10-es és 14/14-es hibátlan tesztek, de kábelről soha nem láttunk ilyet. El tudod mondani, miért van ez? Csak nem azért, mert egy áltudományos baromság?
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz btraven #119152 üzenetére
Tudod, miért nézem ezeket néha ? Érdekesnek találomna szemléletmódjukat.
Danny hatalmas építô. Nem vitatom el tôle.
A kábelekbe vetett hite ellenére nem tudott elijeszteni, mert alapvetôen nem a 100% bullshitet tolja, csak bele-bele kap, de viszonylag realista.A motyói meg minimum érdekesek
Vannak nála sokkal vadabb arcok is a snake oil-ban mélyen úszva.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
válasz VoidXs #119151 üzenetére
Amikor pl az első 50 Hz-es hangnak vége van, s jön az fázisfordított 50 Hz, hogy kioltsa a lecsengést, addig ugye oké. De ha utána még a fázisfordított lecsengése előtt jön egy második 50 Hz-es hang, akkor annak az elejéből is valamennyit ki fog oltani vagy épp erősíteni fogja (fázistól függ), ami nem kívánt mellékhatás.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz lezso6 #119156 üzenetére
Lineáris rendszerként érvényes a szuperpozíció, tehát minden független esemény. Lehet, hogy ha a második 50 Hz-es hangot nem bántanád, az ezt megtehetné, de mivel ugyanúgy bántod azt is, ugyanúgy jár.
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
válasz VoidXs #119154 üzenetére
Az elmondásai alapján még az is lehet, hogy az a vacak kábel tényleg annyira vacak volt, hogy hallható sávban vágta a magasat, vagy hallható hangerőkülönbséget produkált. Ahogy a szavaiból kivettem kb. a magas mennyiségéből ("spacial cues" meg cintányér amiket emlegetett) tippelgetett.
Mondjuk a dolog védelmére legyen: a WAV és MP3 közötti különbséget is baromi nehéz konzisztensen produkálni, mégis van mérhető különbség. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ennél jobb cáfolatot kell találnunk.
Nekem amúgy ami nem tetszett, hogy nem mérték meg és zárták ki a kábelek elektromos tulajdonságaiból eredő esetleges triviális különbségeket, plusz nem volt ledokumentálva a vakteszt, szóval ez igazából egy szépen álcázott marketingvideó is lehet. A másik, hogy tényleg ez csak egy ember, ha már legalább a másik srác, meg mondjuk még 4 produkált volna 8/10-et, ad absurdum beleraknak pár A/A B/B mintát is, akkor meggyőzőbb lett volna, így tényleg lehet csak egy szerencsés 5%-os dobás.A vér nem válik VAZZE!™
-
python1
veterán
válasz orbano #119158 üzenetére
Jelenleg sajnos nincs olyan hangsugárzóm, amin tesztelhetném a kábelek közti különbségeket, kábeleim viszont vannak.
Bár asszony megmondta, hogy mindíg egyformán szól, neki nem tetszik sem a régi, sem pedig az új rendszer hangja, ez az igazi teszt.
Nem is mertem először hazavinni az LCR sugárzókat, csak előnyös szögből készült fotókat mutattam neki, szoktatás céljából.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz orbano #119158 üzenetére
500 méteren 0.01 mm^2-es kábel kell, hogy egyáltalán 2 MHz alá essen a maximális frekvencia. Ez egy rossz kifogás. Az MP3 is, hiszen bármelyik gyakorlott (igazi, nem kábeles) hifista kihallja. Rengetegen tudtunk konzisztens 10/10-et felmutatni innen, kábelesek egyszer sem. Ki gondolta volna.
[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
Popori-féle hangkeltők most nagyon sok felületen felbukkannak, sokan reklámozzák őket. Most rákattintottam én is erre a linkre: [link] Sajnos nem tudtam végig elolvasni, de egy képnél kicsit fura érzésem volt. A belépőszintű modell, a W360 bejáratás alatt a műhely próbarendszerén
De megnyugodtam, mert lehet, hogy a hájgend sugárzók hangolásához is olyan mikrofont használnak, mint nekem van: lent, az értékelés.
Nem szotkam hibázni.
-
fererencz89
őstag
Más.
Ha már arra adtam a fejemet, hogy az alap streamer-emet kiváltom egy olyan forrással, ahol tudok korrekciózni, úgy gondoltam, előbb kipróbálom, mit tudok összehozni "korrekció" alatt.
Nem egyszerű. Tényleg könnyen lehet csalódás ez a DSP dolog, megértem a negatív kritikát. Első nap értelmeztem, hogyan kell korrekciós fájlt létrehozni REW-ben, majd az EQ-apo-t fogtam hadra, betöltöttem azt, amit kreáltam. Aztán úgy feküdtem le, hogy csalódott voltam, nagyon elrontottam a hangzást, hiába szűnt meg a zavaró "búgás".
Másnapra ihletet kaptam. Eddig a lineáris hangkép volt a cél, ahol alatta voltam, nem emeltem meg a hangnyomást. 2kHz feletti részhez itteni, de rosszul értelmezett tanács szerint nem nyúltam, vagyis összességében csak faragtam az összes mély-energiából, így egy nagyon vékony hangot kaptam. Eszembe jutott, hogy a cél nem egy vízszintes vonal, hanem valami szobai jelleggörbe.
Miután ehhez (vagyis valami hasonlóhoz) igazítottam a korrekciót, kicsit átgondoltabban csináltam, a magasakhoz is hozzányúltam (magasaknál erős simítás, és 15kHz-ig mentem), már sokkal jobb lett az eredmény, érdemes ezen az úton elindulni.Volt itt "vita", hogy érdemes-e így kezelni, vagy mivel ezzel nem szüntetem meg teljesen a problémát, akusztikusan kell kezelni? A válaszom az, hogy talán maradt bőven hiba a a problémás területen, de már így is akkorát léptem, hogy ez már nekem öröm-boldogság.
Most már csak meg kell állapodjak, mivel fogom a streamer-t kiváltani.
[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz fererencz89 #119173 üzenetére
Pont ez az általános tapasztalat, a DSP annyiban tudja mérsékelni a szoba problémáit, hogy már megfontolod, hogy kell-e az az akusztika. Nyilván ha a pénz megengedi, abszolút javasolt, de a fő hangképen már nem fog változtatni, ezért nagyon célirányosan kell csinálni.
A cél sosem egy konkrét görbe, hanem az, ami neked tetszik. Ezért a hangszóróid először egy hangra kell hozni, amire nagyon jó kezdet csak kisimítani őket REW-ben, vagy a vonalzósan pontos eredményhez Cavern-ben. Erre már fel tudsz rajzolni abszolút görbéket, EQ APO-ban végig tudod próbálni, milyen a szobagörbe, egy nagyszínpadi görbe, egy bulis görbe, egy mozis görbe... Aztán hagyd, amelyik tetszik.
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #119173 üzenetére
Azt mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a DSP kétélű fegyver, mert amilyen könnyen lehet vele javítani bizonyos dolgokon, olyan könnyű a használatával átlendülni a ló túloldalára.
Személyes tapasztalatom, hogy sztereó zenehallgatáshoz 200-300 Hz alatt a hallgatói pozícióban mért, míg fölötte a hangsugárzó saját átvitelét érdemes korrigálni. Persze nyilván ez is sok dologtól függ, ezért lehet, hogy másnak egész más a tapasztalata, amit én írtam, az csak az egyik út Róma felé.[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
válasz denesdr #119175 üzenetére
Variable simítást használtam, így 2-3kHz felett már szinte egy egyenes vonal volt, amit kissé lentebb vittem, hogy így emelkedjen ki a mély (ne pedig azt emeljem). A mély tartományon kívül nem voltak jelentős puklik egyébként. Valamint jobb- és bal oldalra külön csináltam.
Persze, még fogom finomítani, de már tudom, hogy jó az út.[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
orbano
félisten
válasz fererencz89 #119176 üzenetére
Volt szerencsém meghallgatni a rendszeremet VoidXs varázslatával, majd utána akusztikai kezeléssel. Nagyon durva mit javított a DSP, de eltörpül amellett, amit a szoba akusztikai kezelése hozott.
A vér nem válik VAZZE!™
-
fererencz89
őstag
válasz orbano #119177 üzenetére
Nem ellentmondtam Neked.
Bizonyára az akusztikai kezelés hozna igazán jó eredményt, de jelen körülmények között ez a kis korrekció sokkkkal könnyebben megléphető, és már ez is akkora "javulás", pontosabban egy bántó hiba "megszűnése", hogy már most elégedett vagyok, nem is tudom, mi hozott ilyen mértékű javulást eddig a rencerben.Nem szotkam hibázni.
-
orbano
félisten
válasz fererencz89 #119179 üzenetére
Nem is vitatkozni akartam, csak bedobni a saját tapasztalatom
VoidXs: melyik probléma volt nálam ennyire bonyi?
A vér nem válik VAZZE!™
-
fererencz89
őstag
válasz orbano #119180 üzenetére
Itt egy kép, hogy nálam mit kell korrigálni (mély nincs simítva):
Amikor közelről hallgattam, bántott az a nagy kiemelés, ezért hátrébb ültem, ahol kevésbé jelentkezett, de van egy nagy beszakadás (ami kevésbé zavaró/fárasztó). Viszont az a meglátásom, könnyebb és praktikusabb inkább közelebb ülni, és lefaragni a kiemelésből.
Valami ilyesmi korrekciót követtem el, ezt fogom még faragni:
Mindkét oldal hasonló jellegű, ez csak az egyik oldal.
Nem szotkam hibázni.
-
fererencz89
őstag
válasz fererencz89 #119184 üzenetére
Bocsánat, valamennyire csak van simítva:
Variable smoothing applies 1/48 octave below 100 Hz, 1/3 octave above 10 kHz and varies between 1/48 and 1/3 octave from 100 Hz to 10 kHz, reaching 1/6 octave at 1 kHz.Nem szotkam hibázni.
-
orbano
félisten
válasz liszi70 #119182 üzenetére
Nem írtam. A 30 centis front elnyeléssel sokat javult. Ott van, de már nem olyan fárasztó. Nem kezelem célzottam, hanem a komolyabb mélyproblémákat próbálom orvosolni, és azzal együtt megszűnni látszik ez is.
fererencz89: mekkor is a szoba? - közben megtaláltam, 4,7*4,05*2,8m. Nézem.
[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
válasz fererencz89 #119184 üzenetére
Nekem amúgy 100-400Hz között inkább olyan dolgonak tűnik, amivel foglalkoznék, azt szélessávú elnyeléssel szépen ki tudnád simítani. De ügyesen elhelyezett panelokkal a 30-100Hz közötti hullámvasutat is tudnád kicsit simítani. Ugyan az SPL-en kevésbé látszana meg, de a waterfallon nagyon jól mutatna, és azt a füled meg fogja hálálni.
VoidXs: az az érdekes, hogy az még mindig megvan, lehet attól olyan ványadt a szubbasszus. Sajnos az úgy fest a baloldali fal és a bal hangszóró interferenciája, nem tudom mit kezdhetnék vele azon kívül, hogy szubozok.
A vér nem válik VAZZE!™
-
fererencz89
őstag
Bocsi, hogy itt dagasztom a témámat, de úgy néz ki, ez a legaktívabb hifis topik a környéken.
Utóbb már az a gondolatom támadt, hogy Málna PC helyett egy mini, Windows alapú kütyüt használnék, viszont úgy látom, ez valahogy nem népszokás: [link] Tehát egy Intel NUC-ra is dedikált OS-t pakolnak a népek, pl ez a Roon Rock-ot. Miért? Ennyire rossza a Windows? Vagy egy dedikált oprendszer gyorsabb?
Közben, ha jól értelmezem, lehet, hogy semmi értelme?
Next step was to get another OS SSD, restore my original Windows OS drive clone to it so now I had a situation where I could just swap HDs between Rock and Windows easily. Well, I only needed to swap it once and that was back to Win 10.
It very much surprised me, but running Roon software on the Win 10 NUC with Fidelizer immediately restored my SQ to the very high source level I am used to. Why?? I don’t know, but that’s how it was with my systems. [link]Nem szotkam hibázni.
-
orbano
félisten
válasz fererencz89 #119189 üzenetére
Ez olyan mint a tápkábelezés... Van aki pl. vesz egy i7-es procit és downclockolja 1ghz-re mert az az igazi, jobb, mint az i3 ugyanezen a frekin... Meg core affinityvel játszogatnak, és egyéb f@$$@gok. Mindezt úgy, hogy flacot közel 20 éve is le tudott játszani egy körömnyi méretű MP3 lejátszó...
Most meg emberek a lejátszó szoftver minor verziói közti hangkarakterbeli különbségekről írnak reviewtA vér nem válik VAZZE!™
-
denesdr
addikt
Hehe, varázsütésre visszajött neki a hangminőség...
-
dgyuri0123
nagyúr
Win10/JRiver oszt' jól van. A többi meg azon múlik, mi van utána kötve, szerintem.
#119190orbano "Mindezt úgy, hogy flacot közel 20 éve is le tudott játszani egy körömnyi méretű MP3 lejátszó..."
MP3-at igen, de flac-hoz hozzá sem tudott szagolni.
És igen, van különbség pl. JRiver és Foobar között.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #119192 üzenetére
"És igen, van különbség pl. JRiver és Foobar között."
Gondolom szubjektív tapasztalatra alapozva írod ezt (és feltételezem nem a kezelőfelületre gondolsz). Én nem hallottam különbséget köztük.
-
fererencz89
őstag
válasz dgyuri0123 #119192 üzenetére
Igazából 95%-ban az lenne, hogy ha windows, akkor automatikusan indulna a Spotify, telefonról Connect segítségével irányítva azt használnám. Vész (nincs net!!!) esetén meg a saját, lementett zenéimet játszanám le valamivel.
Nem szotkam hibázni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz denesdr #119193 üzenetére
Minden szubjektív, de objektíven hallgatva is van különbség. Tudod, én vagyok az, aki hallok különbséget kábelek között is. Ha bárkit érdekel, azt is le tudom írni, hogy miben másak, de gondolom ezzel már végképp kiverném a már amúgy is rég kiégett biztosítékot. A kelezőfelületr való célzásodra nem is reagálnék.
#119194fererencz89 Akkor nem kérdés, hogy a Windóz' is bőven megfelelne.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
nagyúr
válasz denesdr #119193 üzenetére
"Én nem hallottam különbséget köztük."
Ilyenkor szokott jönni az a "szimpatikus" retorika, hogy szar a rendszered vagy rossz a hallásod. Egyébként például a táp vagy digit kábelek baromi könnyen cáfolható "hangi eltérést okozó különbségeivel" szemben a lejátszószoftverek kérdése szerintem árnyaltabb lehet. Csak kérdezek, nem állítok: Az OK, hogy ha lecsupaszítjuk ezeket a szoftvereket, akkor nyilván egyformák lesznek, de nem úgy hallgatja az user, hanem azokkal a beállításokkal, amit a szoftverek készítői jónak látnak. Tartalmazhatnak különböző kiemeléseket, kellemes hatású torzításokat, lehet az egyik hangosabbra állítva, a másik halkabbra, és rögtön megvan a "különbség", amitől az egyik tetszetősebb lesz mint a másik. Lehet, hogy olyan alapértelmezések is be vannak "építve" az alapfunkciójukon túl, amit nem lehet offolni. Lehet ebben valami?
[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
válasz liszi70 #119196 üzenetére
Hasonlót múltban én is éreztem, hallani véltem, hogy egyes lejátszók manipulálják a hangot.
Sőt, tovább megyek!
Asszony béna kis notebook-ját használtam a korrekcióhoz. Nem mai gépezet, jó gyenge, lassú, tele van pakolva mindenféle sulis oktatóprogrammal. Forrás YouTube. Hááát, azért több alkalommal volt olyan érzésem, hogy sokkkkal rosszabbul szól, mint a normálisabb PC-m (leszámítva azt, hogy a PC zajosabb), a "youtube = gagyi mp3 minőség" teóriát is hajlamos lettem volna igazolni. Aztán a kis haver összeszedte magát, és hozta azt, mint a PC (érzésre biztosan).Nem szotkam hibázni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz liszi70 #119196 üzenetére
Ha natív minden beállítás, azaz nem piszkász bele semmilyen eq-ba, akkor van/lehet az, hogy natívban hallgatod a lejátszó programot. Ettől függetlenül vannak/lehetnek karakterbéli különbségek szoftver és szoftver között.
Nagyon nagyon rövidre fogva, de ennél azért sokkal több magyarázatot is tudnék írni, csak nincs sem időm, sem "kedvem" alaposabban kifejteni, hogy mit/miket próbáltam ki eddig velük és másokkal.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
nagyúr
válasz fererencz89 #119197 üzenetére
Képben egészen biztosan létezik "manipuláció", egyértelmű, hogy belenyúlkálnak egyes lejátszók a natív képbe, nem csak átengednek. Nyilván tetszetősebbé akarnak válni, vxp és társai például, amit egyes lejátszókon nem is lehet teljesen kikapcsolni. Ugyanezt elképzelhetőnek tartom hang-fronton is, de várom a műszakilag hozzáértők véleményét erről.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs