Hirdetés

Aktív témák

  • Pecc

    őstag

    válasz BBéci #9049 üzenetére

    Ez nem igaz, nem válaszolhatok helyetted, elvégre én, én vagyok:)
    Csupán a saját gondolataim íródnak a hozzászólásaimba.

    [ Szerkesztve ]

  • defiant9

    tag

    válasz BBéci #9050 üzenetére

    Én audioguru ismerőstől úgy tudom hogy a hangszórók torzítása a %-os nagyságrendben van, míg egy belépő szintű erősítő is <0,1% értéket tud produkálni(a hangszóróét meghaladó frekvenciasávban), úgyhogy szerintem messze a hangszóró a legfontosabb komponens. A tápkábelnél azt el tudom fogadni hogyha annyira szar hogy szikrázik a csatlakozás az hallatszik is, de az erősítő tápegységek primer köre kellően toleránsra van tervezve, a szekunder is teli van pufferkondenzátorral. A hálózat felől sem konstans nagyságú tökéletes színuszfeszkó formát kapsz, itt is simán vannak %-os ingadozások, egy statikus kábelen eső feszültség össze sem mérhető ezzel.

  • Vidala

    senior tag

    válasz kimi02 #9033 üzenetére

    A hangszigetelés is egy külön tudomány, nehéz megmondani (legalábbis az én tudásommal) pontosan milyen eredményt érsz el vele, de úgy gondolom, hogy a jelenlegi állapothoz képest jobb lesz, sőt.

    Egy pár éve egy barátomnak segítettem a próbatermébe hangszigetelést építeni, aminek 2 célja volt/van (1) kifelé szigeteljen, hogy ne legyen túl hangos (2) javítsa a szoba akusztikáját. Hasonló gipszkarton, vagy legalábbis vékony, "laza" szerkezetű elválasztófalak vannak (egy régebbi irodaházféleségben van a terem), mint nálad lehet. Költségtakarékossági okokból: az első réteg egy parketta alá való habszivacs kb. 0,5cm, második réteg 10cm üveggyapot, végül egy vastagabb ipari műanyag fóliával fedtünk be (készült egy párnafa állvány hozzá, mert az üveggyapot magát nem tartotta volna meg ilyen méretben).
    Az eredmény egészen korrekt lett. Egyrészt kifelé/befelé is rengeteget csillapít (pedig dobol + a többi hangszer), másrészt a borzalmas visszaverődések megszűntek és egész kellemes hangzása lett a helységnek. Azért nem lett egy stúdió, de a hely adottságaihoz mérten nagyon jó. Azóta csupán egy réteg szőnyegen szokott néha gondolkozni, de annyira nem szükségszerű már.

    Tehát figyelembe véve, hogy ez a cucc még kimondottan hangszigetelésre is van tervezve, én bevállalnám.

    Talán ez is segíthet picit: Hangszigetelés utólag

    CoVboy Forever!

  • #72042496

    törölt tag

    válasz BBéci #9050 üzenetére

    A szekrénytől a konnektorig milyen vezeték fut és hány méter?

  • BBéci

    titán

    válasz defiant9 #9052 üzenetére

    11 éves hifis újságírói pályafutásom alatt elég sok "audioguruval" találkoztam itthon és külföldön is, egyeseknek valóban az a véleménye, amit leírtál, a többiek viszont más állásponton vannak. Hiába áll a lánc végén Focal Grande Utopia, ha tyúkbelek kötik össze az erősítővel, nem lesz tökéletes a hangja.
    Az egyik, általam pár hete tesztelt rendszerben ilyen tápkábeleken kapták a készülékek (CD-játszó, előfok, végfok) az áramot.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • BBéci

    titán

    válasz #72042496 #9054 üzenetére

    Olvasd el ezt a cikket, talán kapsz némi magyarázatot a felmerült kérdésekre.

    Mindent ki kell próbálni és utána véleményt mondani. Első pillanatban én is csípőből elutasítottam a tápkábel dolgot, aztán részt vettem egy-két teszten. Miután megtaláltam leesett államat a szőnyegen, másképp állok a kábel kérdéshez.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • defiant9

    tag

    válasz BBéci #9055 üzenetére

    Azért sem számíthat a konnektor és az erősítő közti kábel vastagságának növelése, mert a falban attól nem lesz vastagabb a drót. Meg a szomszéd is kapcsolgathatja a hegesztőtrafóját ha épp olyan kedve van, ez pedig sokkal-sokkal durvább hatás mint az a gyak. mérhetetlen STATIKUS feszültségesés ami a 1.5 méteres tápkábelen történik. Tápegységtervezésnél nem szokás arra építeni hogy a primer oldalon szuperstabil szabályos szinuszfeszkó van (de nyilván egy durva hálózati ingandozást sem fognak kompenzálni)

  • BBéci

    titán

    válasz defiant9 #9057 üzenetére

    Ne magyarázd, próbáld ki!!! Különben sem csak a vastagság számít.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • WN31RD

    addikt

    válasz BBéci #9055 üzenetére

    Az ezer fontos (300e Ft) tápkábel egyszerű szélhámosság. Akinek van pénze ilyesmire, esetleg megveszi, mert jó érzés, hogy szinte bármit megengedhet magának, fel lehet vele vágni. Akinek meg nincs rá pénze, az csorgatja a nyálát. Ennyi szerepe van az ezer fontos tápkábelnek: aranyból készült vécé.

    Eleve a stúdiókban nem ilyen eszement árú kábelekkel dolgoznak, szóval ha ez lenne szükséges a jó hangzáshoz, a felvételek rögtön az elején el lennének rontva. Az én hangfalamról konkrétan megkérdeztem a gyártót (nem valami hifibarkács cég, hanem a profi világban elismert név), és azt mondták, hogy normálisan meg van tervezve a tápja, a legalapabb tápkábellel is hozza az elvárt színvonalat, kipróbálták, extra tápkábellel sem szól jobban (én is kipróbáltam). Átszámítva 2.5m Ft körüli árú hangfalpárról van szó egyébként, nem egy Focal Grande Utopia, de talán elhihető, hogy ebben a kategóriában sem pont a tíz fontos tápkábelen spórolna az ember, ha a drágábbnak lenne értelme, de nincs. Főleg, hogy nem csak hifi shown hallom évente háromszor, hanem ott van a szobámban.

    Abba is érdemes belegondolni, hogy általában nem úgy választ az ember hifi vagy házimozi eszközöket, hogy miután megvette a létező abszolút legjobb hangfalat, erősítőt stb., és nagyon nem tudja már másra költeni a pénzét, hát vesz földöntúli árú kábeleket "ártani nem fog" alapon. Legtöbbünk számára úgy megy ez, hogy ami pluszt az egyik komponensre költünk, azt egy másiktól kell elvenni, ilyen felállásban pedig nem célszerű a kábelek érdekében elvonni a pénzt pl. a hangfaltól, mert, ahogyan előttem is írták, túlnyomórészt azon múlik a hangzás, messze az okozza a legnagyobb torzulást, még a legjobbak is.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

  • BBéci

    titán

    válasz WN31RD #9059 üzenetére

    Viszont a készülékekhez csomagolt madzagokhoz képest, egyértelmű hangzásjavulást lehet elérni egy 20-30000 forintos tápkábellel, ezt nincs értelme vitatni. Vagy hallja valaki, vagy nem. Utóbbi esetben felesleges kicserélni.
    Meridian DSP 5500-asokat hallgattam pár hete, azok a saját madzagjaikkal voltak bekötve és fergetegesen muzsikáltak. Ezek szerint az aktív hangdobozok nem annyira érzékenyek a tápkábelre, mint az erősítők és a lejátszók.
    Visszatérve a Wireworlrdre, azok durván jobbak, mint a vaktesztben kipróbált tizedannyiba kerülő zsinórok, persze nem tízszeresen.
    Hogy mi a szélhámosság, azt hagyjuk. Kábeleket úgy szokás venni, hogy hazaviszünk egy szatyornyit, bekötjük, hallgatjuk egy ideig, aztán döntünk. Ha nem tetszik, visszavisszük az összeset.

    [ Szerkesztve ]

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Vidala

    senior tag

    válasz BBéci #9056 üzenetére

    Korábban már találkoztam ezzel a cikkel. Elgondolkodtató, de itt már tényleg olyasmiről van szó, ami még egy "átlag" hifistánál is "kicsaphatja a biztosítékot".
    A Forma 1-es autókat is csodáljuk, ugye ott is aránytalanul sokat (milliókat nem Ft-ban) költenek egy-egy tized-század másodperc javulásra. Mi pedig egy féktárcsából autót tudnánk venni, nem is rosszat. A fékrendszerből, meg talán már olyan sporkocsit, amit vezetni sem igen tudnánk. Valahogy így megy ez itt is.

    Szerény tapasztalataim szerint sokak számára egy "normális" kábel is megváltás lehet, mert amíg p. a hangfalakat sem tudják (akár kényszerűségből) optimálisan elhelyezni, addig a szuperkábelek ablakon kidobott pénzt jelentenek.

    Én pl. annak is örülök, hogy a lakás felújításakor ki tudtam cseréltetni a régi alumínium vezetékeket "modern" rézre a falban (plusz új biztosítéktábla, már az ELMŰ részéről is). A vilanyszerelők pedig az elektromos tűzhelyhez húztak be 4-es kábelt a "biztonság kedvéért" külön kismegszakítóval, tehát azt gondolom egy "átlag" rendszerhez már az új (nem töredezett/szakadozott/kitudjamilyenállapotú régi) 2,5-es rézdrótok tökéletesek lesznek... Innen pedig nem hiszem, hogy számítana egy több tízezres tápkábel a maradék 1,5 m-ren (persze ne a régi zingerből megmaradt zsinórt használjuk, de amit adnak hozzá szvsz bőven elég).

    CoVboy Forever!

  • BBéci

    titán

    válasz Vidala #9061 üzenetére

    Nézd, egy olyan rendszernél, ami lejátszóstól, erősítőstől, hangdobozostól 2-300000 forintba került, bizonyára felesleges külön "ösvényeket" kiépíteni. Talán meg sem lehetne hallani a különbséget. Viszont aki komolyabb rendszert birtokol, annak számára egy próbát megér, nem nagy ügy végighúzni a földön egy vezetéket a kismegszakítótól a hifiállványig.
    Sajnos későn olvastam a cikket, a csövek már a falban voltak, a 6-ost egyszerűen képtelenek voltunk beletuszkolni, ezért 4-es lett a vége. A kismegszakítók természetesen Merlin Gerin gyártmányúak. :D

    [ Szerkesztve ]

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Vidala

    senior tag

    válasz BBéci #9062 üzenetére

    Sajnos én is későn olvastam, a kábelek pedig véséssel kerültek a falba (jófajta vasbeton, az eredeti kábelalagutak pedig már használhatatlanok, mert anno a kivitelezők jó alaposan odadrótozták a vasakhoz úgy, hogy összeroppantak :W ). Esélyem sincs simán cserélni, mert mai fejjel lehet, hogy azért egy 4-es vezetéket belerakatnék, de azért aludni még tudok. :) Viszont ami legalább meglett oldva, hogy külön kismegszakítót (nem tudom, talán Legrand) / áramkört kapott minden nagyobb fogyasztású hely, így a hifi-tv résznek is jutott egy.

    Komolyabb rendszernél asszem én is próbálkoznék, pedig elég mérsékelten tudok csak hinni komolyabb javulásban, de azért a Ferrarimra már nem tennék "Opel", de még talán "BMW" fékeket sem.

    CoVboy Forever!

  • defiant9

    tag

    válasz BBéci #9058 üzenetére

    Egyetlen hatást tudok elképzelni ami képes feljavítani a falban futó 30 méter tyúkbelet azzal hogy hogy a végére kötök 1.5 méter csili-vili kábelt ez pedig a zaj/impulzus szűrés/csillapítás lenne. Nem ismerem ezeket a kábeleket (és nem is fogom megismerni, mert milliomodrész változást sem feltételezek), de ha tényleg ilyenfajta szűrésre tervezik őket, akkor azt el tudom fogadni hogy elhanyagolható SNR javító hatásuk lehet, bár szerintem csak egy vastagabb rézdrót, oszt annyi.

  • mope

    tag

    Sziasztok!

    Van egy H/K AVR-255 és hozzá egy Mission MV-8 Cinempa Pack. Tegnap amikor összeraktam őket a TV (Sharp Aquos fullHD) hangja pattog a hangfalakon. Előszőr opticai kábelen vittem a hangot a TVből a H/K ba. Hullámzott hang, egyszer halk volt egyszer hangos, eléggé meg is ilyedtem. Aztán kicseréltem sima sztereo RCA kábelre amitől megjavult a hullámzás de a pattogás megmaradt, viszont sistergett amit a rossz minőségnek tudtam be, észrevettük, hogy csak a beszélgetés közben lehet apró pattogást hallani. A sztereo RCA kábel után egy másik opticai kábellel próbálkoztam de a pattogás néha előjön néha elmúlik. Számítógépről HDMI-n gyönyörűen szól, átmegy a DTS-is szóval panasz nem lehet. De a TV audiónál a pattogást nem értem. Létezik, hogy be kell járatni az erősítőt?
    A hangfalkábel polaritását ellenőriztem, 1,5mm es réz hangfalkábelt használok ami teljesen új.
    Próbáltam a surround-on állítani, sztereotól az automatikusig de a pattogás néha akkor is előjön. Vagy ennyire tisztán szólna, hogy a legapróbb neszt pattogásnak hozza ki?

    A másik problémám, hogy ha a H/K-n keresztül HDMI-n küldöm a TV-be a video jelet, akkor a számítógép képe fullHD-ba elég "rossz", nehéz megmagyarázni, de amikor közvetlenül lépek HDMI-vel a TV-be akkor tű éles a kép. Olyan mintha az erősítő butítana rajta. Vagy ne várjak csodákat? :)

    Kérném a segítségeteket. Most hogy megy a mónika show most nem pattog épp... :D

    szerk: még is pattog :( :( :(

    [ Szerkesztve ]

    Mondtam is Tóninak „grat az új repülődhöz” Ő csak annyit mondott: „hát nem az enyém, de azért köz”

  • WN31RD

    addikt

    válasz defiant9 #9064 üzenetére

    Az a szűrés könnyedén beépíthető lenne a tápegységbe, mint ahogy bele is építenek minden normális tápegységbe annyi szűrést, amennyire szükség van.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

  • BBéci

    titán

    válasz defiant9 #9064 üzenetére

    Legalább annyra kételkedtem én is, mint Te, aztán vakteszten meggyőztek a tápkábel hangot befolyásoló hatásáról. Sajnos, mert évek óta szeretnék jobbfajta madzagokat a készülékeimhez, de mindig másra kell a pénz.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • WN31RD

    addikt

    válasz BBéci #9060 üzenetére

    "a készülékekhez csomagolt madzagokhoz képest, egyértelmű hangzásjavulást lehet elérni egy 20-30000 forintos tápkábellel"
    Ilyet én még nem láttam. De közelítsük meg praktikus oldalról a kérdést: Mégis milyen árkategóriáról beszélünk? Hol érné ez meg? Egy 5.1-es rendszerben pl. amíg ki nem adott az ember legalább 300e, de inkább 5-600e Ft-ot, csak hangfalakra (!), addig nagyon durva kompromisszumokkal kénytelen együttélni. Ezen a szinten minden fillérnek helye van, az a 20-30e Ft jobb hangfalat vagy kevésbé vérszegény erősítőt jelenthet.

    Magasabb árszinteket tekintve (és ez valószínűleg csak keveseket érint) pedig az hangzik hihetetlenül, hogy a gyártóknak ennyire fogalmuk sem lenne, hogy milyen kábelt érdemes a termékeikhez csomagolni, és ne lenne annyi eszük, hogy viszonylag olcsón (mert nagy tételben vehetnek kábelt) "egyértelmű hangzásjavulást" érjenek el. Összeraknak mondjuk egy 3 milliós hangfalat, eladják nagy stúdióknak meg koncerttermeknek, és közben olyan idióták, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy pont a tápkábel a szűk keresztmetszet... nem áll össze a kép.

    Ez a "veszek jobb kábelt" meg hasonló dolgok igen gyakran akkor kerüknek elő, amikor valaki átgondolatlanul, vagy mert nem volt türelme spórolni, gyengébb hangcuccot vett, mint amire igénye lenne, és aztán abban reménykedik, hogy a régi rendszer veszteséggel történő eladása nélkül is tud a hangzáson számottevően javítani, és kétségbeesett ötletként a kábelekkel, ad absurdum tápkábelekkel, próbálkozik, mert az könnyen cserélhető, utólag is, és hátha az majd segít. Nem fog, csodák nincsenek. Érdemes türelmesen spórolni és hallgatózni, és eleve jól választani, mert nem lehet hangfalat vagy erősítőt venni apránként*, sem egy gyenge hangfal hibáit utólag hatásosan kompenzálni.

    "Visszatérve a Wireworlrdre, azok durván jobbak, mint a vaktesztben kipróbált tizedannyiba kerülő zsinórok"
    Hol jelent meg az a teszt? Nem hallottam még korrekt vaktesztről, amely a tápkábelek hangzásjavító hatását támasztotta volna alá.

    * Kivéve természetesen úgy, hogy pl. először csak sztereo, utána 5.1.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

  • Zozzy

    aktív tag

    Sziasztok!
    A hozzáértőktől kérdezném, hogy az Onkyo TX-SR 607 és a Denon AVR-1610 közül melyik lenne a jobb választás, ha zenére és mozira kb. fele-fele arányban használnám? Egy JBL E80 - E20 - EC25 szettet hajtanék vele, egyelőre sub nélkül. Szóba jöhet még egy JBL Balboa 5.1 szett is, de inkább a nagyobb felé hajlok, és később megveszem a hozzá való szubot.
    Melyik erősítő szól dübörgősebben, dinamikusabban? Többnyire elektronikus zenét hallgatok, meg néha rockot, jazz és klasszikus nekem nem jön be. Várom a tanácsaitokat.
    A Balboát hallottam a MM-ben, de filmmel és bekapcsolt szubbal. Na meg természetesen H/K-val. Mit mondjak, el voltam tőle ájulva. Persze ez érthető, itthon mindössze egy Technics SA-EX 310-em van Orion HS-282-vel, ami azért nem egy audiofil rendszer, ehhez képest gondolom bármi jobban szól. :D

  • BBéci

    titán

    válasz WN31RD #9068 üzenetére

    Az említett vakteszt személyes kíváncsiságom kielégítésére történt, Mark Levinson készülékekkel. A Sztereó magazinban és a HFP-ban is jelentek már meg tápkábelekről szóló írások, nem is egyszer.
    A linkelt cikkben Darvas említi, hogy minden kábelnek van saját hangja - ez persze képletesen értendő - ezért adnak a gyártók egyszerű, olcsó madzagokat a készülékekhez. A belépő osztályban többoyire fix a tápkábel, nem cserélhető. Az okát leírtad.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Gaboo007

    aktív tag

    Sziasztok! Tanácsot szeretné kérni. Van egy Onkyo TX-SR505 erősítőm Wharfedale Diamond 9.6 első párom egy Wharfedale Diamond 9.CM centerem és hátsónak egy pár Jamo S606, ehhez a szetthez milyen mélynyomót ajánlotok?

  • dízelracer

    senior tag

    válasz Gaboo007 #9071 üzenetére

    És ha elpasszolnád a hangfalakat és vennél egy komplett szettet az árából? (például)

  • BBéci

    titán

    válasz Gaboo007 #9071 üzenetére

    Az a Jamo nem éppen ideális háttérsugárzó, hogy finoman fogalmazzak. Ráadásul a frontokhoz sem passzol.
    Mivel basszusban erősnek mondható a szett, combos mélyláda illik hozzá. 30 centis hangszóróval, 3-400 W teljesítménnyel, árban 150000 körül.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Vidala

    senior tag

    válasz mope #9065 üzenetére

    Valami nem kerek. Nekem is ilyen erősítőm van, de soha nem tapasztaltam hasonlókat. Talán valamilyen szinten az erősítőnél is beszélhetünk bejáratásról, de az nemigazán hallható (pl. úgy mint a hangfalaknál) ilyeneket nem produkálhat.
    Én nem PC-vel, hanem egy XBox360-al használom, de a kép tűéles, semmi zaj/furcsaság nincs. Csodát ne várj, de "tökéletes" minőséget igen.
    TV-ről még nem kötöttem rá hangot, valahogy eddig nem volt rá igényem.
    Majd hétfőn. Jön a UPC hoz egy digitális box-ot, akkor azért kipróbálom
    Mások viszont használják így összekötve a TV-vel az erősítőjüket, de ott se hallottam ilyenről.
    Én arra gyanakszom, hogy a TV esetleg az erősítő szedhet fel valami zajt az elektromos hálózatból (nna épp témánál vagyunk egyébként), vagy valami valami hasonló gixer lehet.
    Lehet persze az erősítő is hibás, akkor mehet vissza gariba, de erra kisebb esélyt látok (mivel azt mondod, hogy egyébiránt tökéletesen szól a PC-ről).

    CoVboy Forever!

  • Vidala

    senior tag

    válasz Zozzy #9069 üzenetére

    Én egy szavazatot a Denon-ra adnék (esetleg H/K ? :D )
    A JBL ES sorozat egy-két minőségi lépcsővel feljebb van a Balboánál, ezt az ára is tükrözi. Ha később még legalább egy 100-ast rá tudsz dobni a Sub-ra, akkor egyértelmű a választás.
    Viszont a Balboa - részben a sub-jának köszönhetően - sokkal dübörgősebb (nekem pont ezért nem tetszett annyira), míg az ES finomabb, érzékenyebb darab. Elektronikus és rock zenéknél lehet, hogy emiatt kevésbé tűnhet ütősnek, bár ez már kicsit ízlés dolga. Az ES különösen a több hangszeres, bonyolultabb zenékben tud többet mutatni magából (pl. jazz), de azért a kiegyensúlyozottabb hangzása és a nagyon szép magasai máshol is (tul.képp mindenhol) jól jöhetnek (pl az elekrtonikusnál). Persze azért az ES-t sem kell félteni, ha egy kis dübörgésről van szó.
    Biztos, hogy bármelyiket is választod, nagy élmény lesz otthon.

    CoVboy Forever!

  • ricsik

    őstag

    Jamo S606 szettet néztem ki, de jobban örülnék valami polcsugárzós szettnek, ami legalább ilyen szépen szól. Mit ajánlanátok?
    Főleg film és zene, 20nm szoba. Jamohoz nem nagyon kell mélynyomó, de más polcokhoz tuti kelleni fog ezzel tisztában vagyok.
    Erősítő egy 10 éves Sony, egyenlőre.... Onkyo, vagy Denon lesz majd sokára.

    Ha már kábeltéma, ha a Jamo marad milyen kábelt ajánlanátok? Gondolom nem kell csúcs, mert a szett sem az. Gondolom a márka sem annyira fontos. Milyen vastagságú kábelek passzolnak hozzá. Haver egy ilyen szetthez 7-800 Ft-s 2x4 milist vett.

    [ Szerkesztve ]

  • Zozzy

    aktív tag

    válasz Vidala #9075 üzenetére

    H/K, ha lenne ezekhez hasonló árban, ami tudja a bluray HD hangjait is kezelni, akkor természetesen szóba jöhetne, de nem nagyon találtam eddig 100-110 körül ilyet...
    Érvek a Denon mellett? Dübörgősebb? Tartósabb? Jobban passzolna JBL-hez? Csak azért kérdem, mert paramétereiben meg az Onkyo erősebb a kettő közül, amit írtam.
    A JBL szettnél meg félreértetted, ez még a régebbi Northridge E80-as, nem az újabb ES széria. De ezt is komolyabbnak mondják mindenhol, mint a Balboát. Viszont zenét meg szub nélkül szeretnék hallgatni, épp ezért tartanám fontosnak, hogy a frontok önmagukban is jót teljesítsenek. A Balboát sajnos nem sikerült meghallgatnom szub nélkül, talán majd holnap. Mindenesetre nagyon jó árban lenne az is, az 5.1-es szettet el tudnám hozni 160-ért. Az említett másik szett, az E80 E20 EC25 meg durván 120-ba fájna, de ahhoz nincs szub, ami plusz 80. szóval fáj a fejem rendesen, melyiket válasszam... :D
    Köszi egyébként az egy szavazatot a Denon mellett. :R

  • Gaboo007

    aktív tag

    válasz dízelracer #9072 üzenetére

    Hát ez szerintem nem a hónap ötlete, mivel ez egy jóval gyengébb minőségű szett mint ami most nekem van... semmi értelme nem lenne kisebbre váltani!

  • Gaboo007

    aktív tag

    válasz BBéci #9073 üzenetére

    Milyen háttérsugárzóra cseréljem az S606-ot? Miért nem jó háttérnek? Az rendben hogy nagy de egyébként mi a gond vele? :R

  • WN31RD

    addikt

    válasz Zozzy #9077 üzenetére

    Nem sok értelme van a HD hang miatt többet kiadni az erősítőre, mert az említett hangfalak mellett (de ha 5x annyiba kerülnének, akkor is) garantáltan nem a HD hang hiánya lesz a szűk keresztmetszet. Ezek a hangfalak még CD-n is elvéreznek, ha tudod, mire figyelj. Vedd inkább azt az erősítőt, amelyik jobban van összerakva, nagyobb a tápja stb.

    Ami a hangfalakat illeti, én elmennék a helyedben valami jobb hifi/házimozi boltba, és meghallgatnék zenén valami olyan cuccot, amely egyértelműen az anyagi lehetőségeimen túl van. A te esetedben a két front legyen legalább 3-400e, és mivel dübörgős zenéhez keresel hangfalat, olyan legyen, amely kifejezetten abban jó*, ne jazzre meg klasszikusra valónak mondott finomkodó doboz. Ezzel meglesz a referenciapont, hasonlítsd aztán össze őket olcsóbb hangfalakkal, és így tudni fogod, hogy milyen kompromisszumot kötsz, mi az, ami hiányzik, és hol húzódik a számodra elfogadható hangzás határa.

    Ezek után, ha esetleg a korábban kinézettnél drágább frontokhoz húz a szíved, vedd meg azokat, a többi ráér később. Zenén gyakorlatilag csak a frontok számítanak, és mozinál is azok a legfontosabbak (plusz esetleg a center). Amikor később összejön még egy kis pénz, azon megveheted a többi hangfalat, de a már meglevő és esetleg gyengének bizonyult fronton nem fogsz tudni javítani.

    (Ezt a módszert egyébként árkategóriától függetlenül ajánlom.)

    * Rocknál pl. egy olyan hangfal, amely nem csak összevissza dübörög, hanem egyszerre erőteljesen és precízen szól a mélyebb tartományban, nagyon sokat számít. Érdemes kipróbálni a hangfal plusz (vég)erősítő kombinációkat az általad preferáltnál nagyobb hangerőn is. Egy rockra illetve házimozira jó rendszert elsősorban arról lehet megismerni, hogy észre sem veszed, ha túl hangos, mert nem erőlködik, nem torzít. (Aztán persze figyelj oda, hogy ne hallgasd túl hangosan, ne süketítsd meg magad.) Nem csak rocknál, hanem házimozinál is fontos ez, mert amikor a robbanások meg egyebek óriási dinamikatartományt átfogó hangját kell hitelesen visszaadni, közelebb lesz a hangzás a moziteremben hallhatóhoz.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

  • BBéci

    titán

    válasz ricsik #9076 üzenetére

    Miért szeretnél inkább polcsugárzókat, mint állókat? 20 nm már elég a 606-osoknak.

    A kábelek vastagságát inkább a hossza és az erősítő teljesítménye határozza meg.
    A minőséget kell passzítani a készülékekhez. Vékony drótot is hallottam megdöbbentően jól szólni.
    Frontokhoz, ha 3 méternél nem hosszabb, a 2,5-ös is megfelel. A surroundokhoz 10-12 méterig szintén használható ez a vastagság.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • BBéci

    titán

    válasz Gaboo007 #9079 üzenetére

    Nem elég indok a méret? Kicsit túloztam, nem vészes, de szerintem háttérsugárzónak jobb lenne egy kisebb légtömeget mozgató darab.
    Ahogy ezen a képen látható.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • BBéci

    titán

    válasz Zozzy #9077 üzenetére

    Elektronikus zenére (zajra) és rockra inkább az Onkyót venném, viszont hangdobozokból az E80-asokat, amik finomságokra is képesek, nem csak "dübörgésre".

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • ricsik

    őstag

    válasz BBéci #9081 üzenetére

    Kizárólag az elhelyezés miatt lenne jobb a polcsugárzó, mert bazi nagy szekrénysorom van, aminek a 2 szélén nem fér el az álló, így a megoldás az lenne, hogy bal oldalt a szekrény előtt, jobb oldalt meg a szekrény mellett tudom elhelyezni az álló frontokat.
    Gondolom hangzás terén annyira nem vészes, mert a távolság eltérést az erősítővel lehet korrigálni. Lényeg, hogy szebb és elegánsabb megoldás lenne a polc.

    S606-ról mi a véleményed?

  • vtechun

    veterán

    Sziasztok!

    Leendő Onkyo TX-SR308 -as erősítőm mellé megfelelő lehet-e ezek közül valamelyik? Vagy van értelme drágábbat venni?

    Magnat Monitor Supreme 100 5.1

    Echotech M-6050

    CAV CL 006 5.0

    [ Szerkesztve ]

  • BBéci

    titán

    válasz ricsik #9084 üzenetére

    A frontokat feltétlenül úgy helyezd el, hogy a füleidtől egyforma távolságra legyenek, egyenlőszárú háromszöget képezve. Az is fontos, hogy mindkettő ugyanolyan távolságra legyen (mellette, mögötte) faltól, bútortól.
    A Te esetedben indokolt lehet a polcsugárzó választása, de a fenti szabályok azokra is érvényesek. Szintén nagyon fontos, hogy a (front) magassugárzók a füleiddel egy magasságban legyenek.

    (#9086) vtechun
    Igen, van értelme drágábbat, jobbat venni, hallani fogod a különbséget. Az más kérdés, hogy mennyivel drágábbat? :D
    A három közül a Magnatra szavazok, de bevallom, egyiket sem hallottam. A középsőnek még a neve is ismeretlen számomra.
    Hangdobozt hangdobozgyártótól kell venni, mint például a Magnat és a JBL.

    [ Szerkesztve ]

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Zozzy

    aktív tag

    válasz WN31RD #9080 üzenetére

    Ez kimerítő volt, köszönöm a fáradságodat. :R
    A baj csak az, hogy a kombinációk száma szinte végtelen, ha alaposabban belemerülök a témába, azután pedig megfontoltan dönteni szinte képtelenség, ahogy látom. Már most is zsong a fejem néha, pedig hangfalból eddig a KEF C7 5.1 szett volt, ami ezeken kívül szóba jöhetett volna, csak annak meghalt a szubja még a boltban.
    HD hang, van valami abban, amit mondasz, meg azzal is tisztában vagyok, hogy ennél a belépő szintnél ne várjak csodákat.
    BBéci, köszönöm a javaslatod, azt hiszem megerősítettél benne, ami egyébként is már körvonalazódott. Hétfőn irány a bolt, még egy utolsó meghallgatás, aztán ha sikerül alkudnom is egy kicsit, akkor egy komoly szettel megyek hazafelé. :)

  • ricsik

    őstag

    válasz BBéci #9087 üzenetére

    És el is érkeztünk az eredeti problémámhoz, milyet? Ilyen polcszettből, ami nem műanyag burokban van egyet találtam, az a jbl scs178.A külön válogatunk valamit meg nem biztos, hogy összepasszolnak. Még gondolkodtam egy warfi 10.2 fornt 10.0 hátsó 10.cc közép összeállításon, de lebeszéltek róla.

  • mope

    tag

    válasz Vidala #9074 üzenetére

    Nálam UPC MediaBox van, elvileg digitális :)
    Eddig scarton kapta meg a TV az audio/video jelet, de tegnap kikerültem a scartot és egy coaxial kábellel a mediaboxot összekötöttem a H/K val, így kikerülve a TV-t, de sajnos így is néha pattog. Nagyon kell fülelni, hogy halljam, de ha meghallom, akkor már rááll a fülem :D

    Egyszerűen nem értem miért, véleményem szerint ha PCről hajtom, akkor is ott kéne lennie az "elektromos zajnak". :(

    Mostmár a létező összes fajta kábellel vittem hangot a H/K-ba TVből (illetve mediaboxból is) és mindnél csinálja.

    [ Szerkesztve ]

    Mondtam is Tóninak „grat az új repülődhöz” Ő csak annyit mondott: „hát nem az enyém, de azért köz”

  • Zozzy

    aktív tag

    válasz ricsik #9089 üzenetére

    Érdemes megérdeklődni a JBL szettet a MM-ben, ha jól tudom, most némelyikben csereakcióban 60-ért adják.
    [link]

  • WN31RD

    addikt

    válasz Zozzy #9088 üzenetére

    Nem kell feltétlenül minden kombinációt végigpróbálgatni, ha legalább néhányat megismersz, már azzal is sokkal előrébb leszel. De ne tíz low end cuccot hallgass meg, hanem mondjuk egy dübörgésre jobbnak mondott 400e Ft körüli hangfalpárt, egy 220e körülit, meg a 125e körülit, amit kinéztél, és mindjárt lesz némi perspektívád, rálátásod a dologra. Az erősítőnél pedig (a házimozi feature-öket nem számítva) gyakorlatilag csak az a fontos, hogy legyen benne elég erő, nem kell sok típust végigzongorázni, sem nagyon drága erősítőket nézegetni.

    A HD hang az egyik legnagyobb parasztvakítás. Még a DVD hangját sem tudja normálisan megszólaltatni az átlagos házimozi rendszer. Tessék összehasonlítani egy régebbi, HD hang nélküli moziterem hangját az otthoni csúcsszuper Blu-ray rendszerével. Utóbbi egy vicc, sehol sincs, labdába sem rúghat, leginkább mert a hangfalak nem bírják, hacsak nem költöttél rá milliókat - és ez nem költői túlzás.

    Ha úgy érzed, eláraszt a túl sok információ, szerintem várj egy kicsit, amíg leülepszik, mert sokkal jobb lesz néhány hét vagy hónap múlva egy jó rendszernek örülni, mint néhány héttel vagy hónappal később egy gyenge cucc miatt szomorkodni.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

  • Vidala

    senior tag

    válasz Zozzy #9088 üzenetére

    Valóban lehet variálni rendesen. A végső döntésnél mégis csak egy számít: neked tetszen. Vigyél olyan zenéket tesztelni, amiket szeretsz és sokat hallgatsz.
    Bocsi a félreolvasásért, de a lényeg kb. ua. maradt. Ahogy BBéci mondja, az E80-as frontok (is) lényegesen jobbak a Balboánál, zenéhez pedig azok kellenek.
    Hogy más kérdésedre is válaszoljak: a Denon-ra én 2 dolog miatt szavaztam (1) a 1610-es EISA díjat kapott (2) személyes tapasztalataim elég jók a Denon-okkal, magyarul tetszik a "hangjuk", de az Onkyo-val sem nyúlhatsz túlzottan mellé. Ebben a konfigban a hangfalak lesznek a mérvadók. A megadott paramétereket pedig csak mérsékelten fiirtassuk, de erről már egy csomószor beszéltünk. Nemigazán lehet két gyártót a W-ok, meg THD-k stb. alapján összemérni. Akkor pl. H/K-t senki se venne.

    WN31RD:
    Teljesen egyetértek, korrekt okfejtés, de "hivatalból" vitatkoznék kicsit.
    Műfaj: Ha szigorúan vesszük, mindegy milyen zenéhez lesz a hangfal, mert a lényeg mindegyiknél ugyanaz. Minél torzításmentesebb, tisztább (szárazabb érzés) ööö .... akarom mondani hangzás. :) Mégis kialakult - talán nem indokolatlanul - egy ilyen irányú megközelítés is. Ebben pedig nem a rock-nak és az elektronikus zenének vannak a legnagyobb igényei, egyszerűen a zene felépítéséből adódóan. Persze lehet kontrázni, mert a műfaj sok esetben is csak iránymutató lehet. Pl. én Heavy Metal alatt valahogy nem a KISS-re és hasonlókra gondolok elsősorban, hanem Deep Purple, Uriah Heep vagy épp King Krimson jut eszembe. Nagyon más.
    HD hang: Azért egy ilyen szetten már lehet hallani. Én már azzal is bajban vagyok, hogy 2 CD vagy koncert között is iszonyú különbség van felvétel minőségétől függően. Ezek a cuccok már értékelhetővé teszik a különbséget, még ha nem is olyan mértékben, mint egy komolyabb szett. Szerintem megéri erre is odafigyelni.

    CoVboy Forever!

  • BBéci

    titán

    válasz WN31RD #9092 üzenetére

    A HD hangot egy valóságos áldásnak tarrtom, barimira elegem volt (van) a veszteséges tömörítésű Dolby Digitalból. A dts még elmegy, de egyik sem hasonlítható a TrueHD-hoz és a Master Audióhoz. Tényleg jelentős minőségi ugrás.
    Arról nem a kitalálói tehetnek, hogy az emberek nagyrésze 200000 forintos rendszerekben gondolkozik, amik valóban nem képesek maradéktalanul a sima dts-t sem kiaknázni.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Vidala

    senior tag

    válasz Zozzy #9091 üzenetére

    Utálom a MM weblapját!!! Miért nem lehet az árakat is feltünteni!!! :W

    CoVboy Forever!

  • ricsik

    őstag

    válasz Zozzy #9091 üzenetére

    Az lemaradt, hogy a scs178 hangja nekem nagyon nem jött be, barátomnak ilyen van. Tehát ezen kívül keresek valami polcsugárzót, ami 5.0ázható legalább.

  • vtechun

    veterán

    latok nehany leirasban bemero (beallito) mikrofont az Onkyo 308-as erositohoz is. ezt hogyan kell elkepzelni?

  • BBéci

    titán

    válasz vtechun #9097 üzenetére

    Ugyanúgy, mint a többi erősítőnél.
    A mikrofont elhelyezed a hallgatási pozícióban, mondjuk egy kameraállványra csavarozva és elindítod a műveletet. Minden beállítást automatikusan elvégez.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • WN31RD

    addikt

    válasz Vidala #9093 üzenetére

    Alapvetően nem szeretek műfajokkal dobálózni én sem, mert azon a véleményen vagyok, hogy az igazán jó hangfal mindenféle műfajon és filmen is jól szól. Csakhogy ilyen árkategórián kevesen gondolkodnak, általában kompromisszumokat kell kötni, és megfigyelhető, hogy pl. az elektronikus zene rajongói jellemzően más kompromisszumokkal kevésbé elégedetlenek, mint azok, akik mondjuk a jazzért vannak oda. Ez persze nem mindenkire igaz, pl. rám sem teljesen, inkább elviselek egy mélyszegény kétutas hangfalat rockon is, mint valami olcsó 3 utast, de az általános preferenciákat mégis érdemes szem előtt tartani, ha tanácsot próbál adni az ember.

    HD hang: Nem az az érdekes kérdés, hogy hol lehet már éppen meghallani, hanem az, hogy hol van az a pont, ahonnan a HD képességekre jobban megéri költeni, mint a jobb hangfalra. Szerintem ahol 5+1 hangfalra kell szétosztani a pénzt (házimozi topicban vagyunk ugye), ott hétszámjegyű összegek alatt ez fel sem merülhet.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Aktív témák