Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #30833 üzenetére

    Ez úgy, ahogy van, nem igaz. :)

    "kiváló tranziensek, kiváló mélykiterjedés még mindig bőven megfelelő kontrolláltság mellett) 0,5 Qtc"
    Már az alapvetés sem helytálló. :)
    A legjobb impválasz nem 0,5Qtc-nél lesz, hanem 0,707-nél. Ekkora doboznál a kiváló tranziensek, és mélykiterjedés sem lehetséges, a hangszóró lengőrendszere maximum 40 literes zárt dobozt tud kezelni, efölött teljesen értelmetlen minden hozzáadott liter.

    "0,5 Qtc-hez 65-73l-es zárt doboz tartozik, és akkor az Fb ~36Hz. Ez teljesen reális (sőt, szerintem optimális)"
    Sem nem reális, sem nem optimális. Tévedés, rosszul nézted, és nem vettél figyelembe ezektől sokkal fontosabb tényezőket.
    Zárt doboznál Fb érték nem létezik. A 36Hz-es f3 pont eleve lehetetlen ezzel a hangszóróval zárt dobozban. 55Hz-től sosem lesz jobb, csak akkor, ha az én javaslatomat követi valaki. :)

    "szigorúság a 0,707 Qtc-hez mindössze 23-26,5 litert mond"
    A szigorúság nem mond semmit. A programok sem mondanak. :) Azok az emberek.
    0,707 zárt dobozos egyesített jósági tényezőhöz körülbelül 19 literes térfogat tartozik, és 55,99Hz alsó határfrekvencia.

    "egy 60 literes (alaposan kitömhető) zárt doboz"
    Tévedés. Egyik doboz sem tömhető ki alaposan. A csillapítóanyagot mindig fellazítva használjuk.

    "egy 60 literes (alaposan kitömhető) zárt doboz közel állna a 0,6 Qtc-hez"
    Nem. Az a doboz 0,431-es egyesített jóságot produkálna a hangszóróval, és 68Hz-es alsó határfrekvenciát. Teljesen értelmetlen választás.

    "szigorú számolás"
    Ilyen nem létezik. A számolás, vagy jó vagy nem, de sosem szigorú. :)

    "kontrolláltsága"
    Ez megint nem létező fogalom, csak kitaláció. Kontrolláltság nincs, IR van, az viszont konkretizálható, és nem csak beszéd a híg levegőbe.

    "de mint mondom, bőven jó a 0,5 Qtc is"
    Nem jó, több szempontból sem. Ennél a hangszórónál, 0,707 egyesített zárt dobozos jóság alatt romlik az alsó határfrekvencia és minden más paraméter is. :)

    " ez a hangszóró prímán kontrollálja magát elektronikusan a drasztikus motorja révén, miközben elég engedékeny és rugalmas a mechanikus felfüggesztése. Kezesbárány a tervező kezében ez a tankszerű dohogó."
    Tévedés. :) A hangszóró nem kontrollálja magát. Az az erősítő, a DF-en keresztül.
    A motor, nem egy jól használt fogalom. A hangszórónak nincs motor nevű alkatrésze. Mágnesköre van. És lengőcsévéje. És nincs benne semmi drasztikus, a 120mm-es átmérőjű mágnes teljesen átlagos, 200mm-es Videoton hangszórók ettől jóval nagyobb és erősebb, 134mm-es mágnessel is készültek, jóval nagyobb, és terhelhetőbb, 50mm-es lengőcsévével. 6 helyett 8 mm-es légrés magassággal, és sokkal magasabb 1,3T légrésindukcióval. Ehhez képest az SB hangszóró 0,9T értéke kifejezetten gyenge, mivel valószínűleg, gyenge rossz minőségű ferritmágnest használnak. Ugyanezt az értéket, szintén a Videotonnál, (ami nem a hangszórógyártás csúcsa), egy 101mm-es külső átmérőjű mágnessel is elérték. Mert hiába nagy az SB mágnese kívülről, ha a belső átmérője is nagy. :DDD
    Szóval ez az egész tankszerűség, meg drasztikusság, csak összevissza szövegelés. :)

    "73literes reflexdobozzal, ami szintén bőven jó ennek a hangszórónak, egyébként le lehet vinni az Fb-t 28Hz-re."
    :) Csacsiság. B-reflex dobozban, az optimális megoldás, 40 liter, 35Hz-re hangolva, így is 34Hz-es alsó határfrekvenciát kapsz, ami több mint jó. Ettől nagyobb doboztérfogatra nincs semmilyen elfogadható indok. :)

    "csak meg akartam erősíteni, hogy okos dolog - nem csacsiság, nem sületlenség, nem a T-S paraméterek nem eléggé ismerése"
    Nem tudod megerősíteni, mert a valóság ellentmond neked. És nem szerintem, hanem a realitás szerint. A hangszóró mindig jobban tudja a fizikát. :) Most is.
    60 literes zárt dobozban az SB23-as hangszóró 22W fölött nem terhelhető.

    "mint shalafiék szerint"
    Olyan, hogy "shalafiék" nem léteznek. :) Valamit biztosan félreérthettél.

    Mint ahogy több más dolgot is. De itt az idő világossá tenni a tévedéseket. Amiket nagyrészt a te fantáziád kreált. :)

    "kizárólag műszaki hangdobozt terveznek"
    Műszaki hangdoboz nem létezik. :) Eleve, a hangdoboz nem szól. Az a hangsugárzó. Hangszóró+sugárzásjavító foglalat. Tervezni csak ezt van értelme, hangszóró nélkül, dobozt teljesen fölösleges lenne. :)
    Viszont hangsugárzót tervezni csak műszaki szempontok alapján lehet, egyébként azt nem tervezésnek, hanem hasraütésnek hívják. :)

    "adott hangszóróhoz kizárólag egyfélét"
    :) Tévedés. Önmagában egy hangszóróhoz nem is lehet dobozt tervezni. :) A környezet hatásai és az alkalmazási körülmények, felhasználói igények nélkül, minden doboztervezés értelmetlen. :) Folyamatosan ezt írom, mindenkinek első lépésként. :)

    "míg a náluk okosabbak pedig inkább hifi hangdobozt"
    tévedés. HiFi hangsugárzókat nem az okos, hanem a jó üzleti érzékű emberek terveznek. Ők valamelyik hangsugárzógyártónál dolgoznak. :) Jót tervezni viszont elve nem tudnak, hiszen az egyik nagyon fontos elemet a környezetet nem is ismerik. Természetesen ez nem is annyira érdekli őket. :)
    A mondat helyesen megfogalmazva úgy néz ki, hogy egy adott hangszóróhoz, adott körülmények között, doboztípusonként, nagyjából egyféle jó megoldás létezik, ami bizonyos intervallumon belül módosítható a felhasználó igényei alapján. :)

    Tehát az ízlés és a hülyeség nem keverhető össze. :) Ízlés, ha valaki a zárt dobozos egyesített jóság 0,1-es csökkentéséért beáldoz 15W terhelhetőséget, és 10 literrel nagyobb dobozt készít, hülyeség, ha az ajánlott térfogat háromszorosát használja, és értelmetlen, kitalált paramétereket hajszol, amik nem is léteznek. :)

    "amely ízlésük szerint szól, még mindig a T-S paraméterek mentén."
    A T-S paraméterek mentén nem szól semmi. :) Azok az elektrodinamikus hangszórók viselkedését írják le egy viszonylag szűk frekvenciatartományban. :)

    "Megfelelő hangszóróval a 0,5 Qtc nemhogy teljesen legális, hanem sok szempontból optimális, márpedig ez a hangszóró ehhez kiválóan megfelelő hangszóró a T-S paraméterei alapján."
    :) A túlzottan alacsony jósági tényezővel, zárt doboznál romlik az impválasz, és az alsó határ is. :) És nagyjelű viselkedés szempontjából az ötleted elve kizárható. Már első körben.
    A hangszóró egyébként T-S paraméterei alapján, kifejezetten kis méretű zárt dobozokhoz lehet megfelelő. :)

    A jó megoldás, ebben az esetben, alsó határfrekvencia javítására az, amit korábban írtam. :) A hangszóró módosítása, maximum 40 literes zárt doboztérfogat mellett. :)

    (#30834) szazbolha
    Nyilván 0,7 egyesített zárt dobozos jóság alatt csak emelkedik az alsó határfrekvencia. :)
    Ez alap.
    "A probléma majd 80Hz alatt kezdődik"
    Ez így van, de nem csak a helyiség miatt. :)

    (#30835) kammerer
    Természetesen semmi értelme 20Hz-en hangnyomást növelni egy 20 centis hangszórónál, zárt dobozban. :DDD A 0,5-es jósági tényezővel pont ezt csinálod, az eredménye +5dB@20Hz. Olyan frekvencián fog hangosabban szólni, ahol semmi szükség rá. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák