Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz Satyricon #43636 üzenetére

    Ez is egy jó megoldás. Most már dúskálsz a megoldási lehetőségekben, csak meg kell az egyiket valósítani.

    A LED-es megoldás is tetszik. Általában a LED szalagok 12-24 V-ról üzemelnek, aminél 230V-ot látsz ahhoz vagy gyárilag adják (vagy már be is van építve előre) a például ilyen 230/12, vagy 230/24 V-os tápegység, vagy ténylegesen 230V-os, viszont ebben az esetben is kell egy egyenirányító. Mind a két megoldás beköthető villanykapcsolóra is. Egyszerűen a mennyezeti betápot adod meg akár a tápegységnek akár az egyenirányítónak ami eddig a foglalathoz ment és annyi. Esetleg egy kis dimmer elektronikát is hozzáköthetsz (már ha nem jár hozzá gyárilag).

    Az akusztika tudom, hogy korrigálható (nekem is volt THX Launcher és társai), de nem lesz tökéletes. Jobb lenne egy fotel, vagy kanapé a szoba közepére (legalább betolható módon). Akusztikai rendezéssel sokkal jobb eredmény érhető el, mint szoftveres belenyúlással.

    Egyforma motor kell. A lényeg, hogy eldöntsd mivel akarod megoldani. Léptetőmotorral, vagy sima DC motorral. Léptetőmotor esetében a vezérlőn tudod invertálni tengelyenként a forgásirányt. Így a kiadott "elvileg ellentétes" forgás parancs, még sem lesz ellentétes, hanem azonos lesz.

    Alternatívaként még ott a fordított motor elrendezés, így megint nincs eltérés a forgásirány tekintetében, de két motorhoz ugyanazon a fix tengelyen jól szinkronizált motorok kellenek. Léptetőmotoroknál tudod garantálni, hogy az egyik motor nem fog előrébb, vagy hátrébb tartani, mint a másik (nem fog erőlködni egyik motor sem) a fix, mondjuk 1,8 fokos lépésenkénti fordulat-beosztás miatt. Itt van egy skicc, hogy mire gondoltam elforgatott motorelrendezés alatt (persze itt figyelni kell a pontos 1:1 áttételezésre):

    DE én nem ezt a megoldást választanám. ÉN mindenképp egy darab DC motort használnék de abból erősebbet, vagy nagyobb áttételt használnék a kisebb motorhoz, még ha az utóbbi lassabb lassabb is, akkor is ez a két megoldás a legegyszerűbb és legolcsóbb. Két motorhoz (léptetőkhöz meg pláne) már komoly(abb) elektronika kell. Míg egy DC motorhoz elég egy irányváltó kapcsolót készíteni és kész.

    Szóval szerintem túlbonyolítod a dolgot. Amit a múltkor linkeltem az a legegyszerűbb. Egy darab DC motor (ha kell akkor) áttétellel és kész. Hozzá egy baromi egyszerű irányváltó kapcsoló és készen is vagy. Megfelelő méretű motorral, vagy megfelelő áttétellel 50-150 kg-t is simán fel tudsz velük emelni, nem kell aggódni, minden csak méretezés kérdése. Egyébként például az autókban található ülésmozgató motorok nagyon erősek mégis kicsik és ugye az akkor is simán mozgatja az ülést, ha benne ül az ember a 100 kg-jával, szóval nem lesz gond.

    A ház téma nekem is kardinális kérdés amúgy. Jelenleg semmivel sem tudok haladni, mert időm nagy részében 60+ km-re vagyok a gépeimtől, arról nem is beszélve, hogy egy 55 nm-es lakásban sem tudok szinte semmi barkácsolást véghez vinni, mert amiket én szoktam csinálni azok nagyon hangos tevékenységek (nem forrasztgatok vagy ilyesmi) és megölnének a szomszédok meg a feleségem is a gyerekről már nem is beszélve. Szóval ha nyerek a lottón egy 5-öst, akkor én is veszek egy baromi nagy telket kertes házzal lesz benne dedikált mozi és HiFi szoba is, de akkor veszek egyet neked is. :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák