-
PROHARDVER!
A topic lényege, amire való:
-jól sikerült fotók bemutatása, hogy mások is megnézhessék, örömüket leljék benne és tanulhassanak belőle
-kevésbé jól sikerült fotók bemutatása, hogy a készítője is tanulhasson belőle
-egymás képeinek megtárgyalása, melyik miért jó/nem jó, mit lehetne rajta változtatni és ahhoz mi kell
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sucuka
senior tag
Nos az igazság az, hogy eléggé érdekes témát vetettél fel, én is kíváncsi vagyok mások véleményére ezzel kapcsolatban, de ha már hozzászólok, leírom a magamét:
Sajnos (vagy épp szerencsére) mi már egy olyan kor szülöttei vagyunk (szerintem itt a legtöbbünk) aki szinte kizárólag a digitális fotózás világába csöppent. Régen, amikor még nem voltak "ultragyors" autofókuszú, ilyen meg olyan többletszolgáltatásokkal ellátott kamerák, bizony egy-egy utcai, vagy épp riportjelenetet nagyon nehéz volt technikai hibáktól mentesen kivitelezni. Gondolj csak bele: focimeccs, lövőhelyzetben a csatár, és neked csak egy lehetőséged van: ráérezni, hogy hová fog mozdulni a játékos, és oda előre beállítani a fókuszt, ezzel szemben ma a követő, meg 3d fókuszálásnak köszönhetően, jóval könnyebb dolgod van. Ezen felül ugyebár még akkor nem beszéltünk a kompozícióról, fényekről stb, amire szintén figyelned kell.
A hölgy egy kétaknás Rolleiflex géppel fotózott 6x6-os rollfilmre, ennek a gépnek felülnézeti keresője van, nem is túl egyszerű vele komponálni, főleg úgy, hogy nincs benne képfordító pentaprizma, mint egy tükrösben, vagyis te totál fejjel lefelé látod a képet. Nem tudom, hogy közületek próbált-e már valaki ilyen géppel fotózni?
A továbbiakban a képekről néhány szót ejtenék meg, mivel annyira még nekem sem "kifinomult" a művészeti érzékem (hozzáteszem, hogy voltam a kiállításon, és nagyon tetszettek a képek, persze volt köztük olyan, ami nem nagyon fogott meg).
Mindjárt az első képnél lázhatjuk a 3-as kompozíciót, ahol a képzeletbeli háromszög csúcspontjaiban a személyek találhatók: a fiatal pár, illetve a felettük lévő alak, valamint a mellettük lévő kocsis. HA erre a képre "ráilleszted" az aranymetszési spirált, már látszik is, hogy igencsak művészi kompozícióval van dolgunk. A kép mondanivalója sokat sejtet, hogy én mit látok benne, az már más kérdés, kinek-kinek mit mond szubjektíven. (nem tudom, hogy látszik-e, mit akarok mondani, de valahogy így):
Fotó: Vivian Maier: 1953, New York, NY © Vivian Maier/Maloof CollectionHasonló dolgokat lehetne mondani szinte midegyik képéről, de inkább nem nyújtanám tovább ezt a hozzászólást
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
tovább nézve voltak marha erős képei is de ez pont egy szar. a félbevágott ló a szélén meg a falhoz ( széléhez ) szorított ember megöli az egészet és amugysem mond ez semmit.
szerintem.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
cOxeR
Ármester
A kora és az akkori készítési technika az ami értéket teremt ezeknek a képeknek... lehet itt mindenféle Fibonacci-spirál-t rajzolgatni... meg arany metszéseket felhozni... de nem ezek számítanak... most sem számítanak fabatkát sem...
Az meg, hogy most milyen az elérhető hétköznapi technika, szintén nem befolyásolja ezeknek a képeknek az értékelését szerintem.
Ettől függetlenül Nekem ezek a képek lapozhatóak... másnak ezek a képek súlyos pénzeket érnek, nem is
képként kell kezelni ezért, hanem régiségként, műkincsként... mint egy brand... úgy ad értéket a képeknek a készítő Neve! -
PRO-peller
senior tag
Értett hozzá. Messze lejön a képekről. Tudatos fotós. Ettől jó. Művész? Én is az vagyok.
-
Chapel
addikt
válasz spanyoll #605 üzenetére
Azért nem volt ez kiakadás, feltettem egy kérdést a fórumnak mindössze.
Én nem a komplett sorozatra gondoltam, hanem arra az öt "ritkaság számba menő" képre reagáltam.
Így van a sorozatban vannak nagyon jó képek, de ahogy írtam, itt ez az öt kép volt a cikk lényege.Coxerel egyetértek, valóban nem úgy értékek ezek, nyílván a kora is a hozzáadott érték...ugyan akkor azt gondolom hogy a fotó az fotó. Mindegy mikor készítik és mivel. Ne a technika adja hozzá - vagy vegye el - az értéket, hanem a kép milyensége.
De ha már itt tartunk, nekem nagy kedvencem Stanley Kubrick képei és hát ugye részben az Ő nevéhez fűződik a legendás Zeiss F 0,7 -es üveges is
[ Szerkesztve ]
Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/
-
Larry303
addikt
igen ezek legendás képek most már kb, de azért abban a korban a mai tudásunkkal sztem lőnénk pár jót mi is...persze nyilván anno "kicsit" nehezebb volt hozzájutni ahhoz a tudáshoz, így sztem mindkét művészről elmondható, hogy nem kis tehetségek voltak
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Chapel
addikt
válasz spanyoll #609 üzenetére
Filmjei. Nagyok erős képekkel operál általában a filmjeiben, kifejezetten szereti a hosszú, akár percekig tartó mozdulatlan képet. Zseniális.
Előfordult hogy azért állt majd egy évet egy jelenet forgatása, mert a háttérben nem voltak levelek a fákon...ősz volt. Hát megvárta a nyarat veleFotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/
-
Sucuka
senior tag
Valóban igazad lehet, a kort és készítési technikát azért nem említem, mert az alap. Meg persze az, hogy alig pár éve fedezték fel az egész "gyűjteményt".
Azzal meg nem teljesen értek egyet, hogy nem számítanak a kompozíciós alapelvek, van mikor nem abból indulsz ki, de kell a képnek az egyensúly, és ez azért szerintem megvan jónéhány képében.fattyu: Kit érdekel a félbevágott ló? Pont hogy semmit nem vesz el, illetve tesz hozzá a képhez, nem az határozza meg mondanivalót... szerintem.
Amúgy pedig az én véleményem az továbbra is, hogy tudni kell különbséget tenni alkalmazott és képzőművészeti fotográfia közt, de e határnak ugyanakkor nem szabad nagyon élesnek sem lennie. Amikor mi itt egymás képeit nézegetjük, meg "osztjuk" egymást, hogy alexpó, kontrasztszegény miegymás, akkor inkább az előbbi szempontok szerint "ítélünk", ugyanakkor tartalmilag valami művészit várunk el. A legtöbb esetben viszont valamelyik irányba mozdul el a
kép jellege, ha épp nem egy sz@r képről van szó.Amit pl. többen fotózunk "hivatalból" megrendelésre, az igenis alkalmazott fotográfia, viszont amit magának, kattintgat az ember, az már inkább "művészkedési jellegű". Azért ezt írtam, mert ha művészi lenne, akkor elsősorban számítana a mondanivaló, másodsorban pedig a (technikai, komponálási) tökéletesség. De hajlamosak vagyunk inkább a tökéletességre menni, és ez sokszor bizony a művészet rovására megy...
Ez csak egy kifejtett vélemény személyeskedések nélkül, kéretik tehát nem megsértődni
-
m3ss
veterán
válasz kiskornel #617 üzenetére
ez akkor mar muveszet, nem nyilatkozom.
amugy tegnapi lovaskocsis kephez visszaterve, nekem is total esetlennek tunt az a kep elso ranezesre. aztan igy berajzolt csigavonallal meg gondolkodva egy kicsit a kepen egyre jobban tetszik a szerkesztes...
amugy en ki nem szurnam ezt fibonacci szerkesztest igy utolag se a kepeken, csak ha nagyon egyertelmu. ha fotozok se nagyon "latok" ilyesmit...lehet ehhez kellene vmi tehetseg/latasmod?https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
klassz
0.30-nal meg 0.50-nel fotozhattal is volna
vegen amikor mesz akkor siman kezedben van a kamera? vagy hogy? tok jo, filmet is lehetne igy forgatni.
vegen ott az erdoben lenne vki es igy "megtalalnad" kicsit felgyorsitva teljesen jo jelenet lenne
kozepe fele amikor forgatod korbe a kamerat akkor viszont nekem kicsit akados, felbontastol fuggetlenul, mintha nem lenne eleg fps...[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
cOxeR
Ármester
Köszi
Mindkettőnél az egy kép.
Dehogy kézből nem lehet videózni... az egy steady-s felvétel... már egy ideje próbálom gyakorolni a videózást vele, de a téli kabát nem segít túlságosan ebben... beltérben meg nincs rá helyem/módom... ahol van elég tér hozzá. Ez főleg az oldalról mutatott erdős résznél látszik... lejtőn oldalazva, még nem tudom kellően stabilan korrigálni...
Sanyinak van is szerintem képe arról ahogy virítok a felszerelésben. - elég mókás lehet
Pedig ugyanúgy 25 fps van ott is.A két kép:
-
őstag
Hoztam nektek egy kis narancsos képet
Kiszúrtam a boltba, hogy van rajta levél, mondom ez nekem kellBelevágtam év elejétől egy 365 projektbe.
Akit esetleg érdekel, a képeket megtaláljátok itt: kobalint.tumblr.com[ Szerkesztve ]
-
Chapel
addikt
Az a gond ezzel a 365 témával hogy sokan belekezdenek és nem csinálják végig ahogy Te is írd...a másik gond, hogy mivel ott a kényszer, hogy minden nap kép kell, általában a képek nagyobbik része (persze tisztelet a kivételnek, ami igen igen ritka) semmitmondó tucat kép, nincs idő minden nap egy rendes képet összehozni.
Szóval csak úgy látom értelmét ha valaki tényleg rendesen végig csinálja (kb 1-2 ilyet ismerek eddig).koxkids: ez általában a gondolatom a témáról, Neked sok sikert hozzá és türelmet
Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/
-
őstag
nesa, Chapel
Köszönöm Nektek ! Igyekszem minél többet foglalkozni vele, ahogy időm engedi egyetem mellett.
Biztos lesz olyan kép, amivel nem tudok olyan sok időt foglalkozni, lehet már van is eddigiekben.De úgy gondolom, kell kis kihívás, és bízom benne minél tovább tudom csinálni, és egyre jobb képekkel.
-
bubi92
őstag
-
nfsu17
veterán
"kozepe fele amikor forgatod korbe a kamerat akkor viszont nekem kicsit akados, felbontastol fuggetlenul, mintha nem lenne eleg fps..."
azt úgy hívják "judder" és azért van, mert nem 75Hz-es a monitorod, hanem 60.
2 lehetőség van. Veszel egy 75Hz-es monitort és akkor jó lesz a 25 fps, vagy 30 fps-ben kell videózni.
A tévéadás is ezért (pl) 25 fps (50i), mert a CRT tévék 50 (vagy 100) Hz-esek voltak.
Amerikában meg 60Hz-esek a tévék és ott meg 30fps (29,97) az adás. -
m3ss
veterán
-
End-ru
aktív tag
Nem volt időm kimenni egyszer sem az ünnepek alatt, után. Azokra az ölyvekre pályáztam korábban, de a lessátrat nincs idejük megszokni, állandó lest meg erre a területre nem szívesen raknék, túlságosan szem előtt lenne.
Tolok egy otthoni képet, ne legyek annyira off
„A mélység nem cél, hanem figyelem, türelem és önmagad csendje.”
-
Real_Necro
veterán
Jó kis vidi, bár a lépegetős meg a körbeforgatós nem lett tökéletes, de ahhoz kell egy faja cucc is, mint anno Brain barátomnak: [link]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Real_Necro
veterán
válasz Real_Necro #640 üzenetére
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
bubi92
őstag
nem csak ez a vidi a jó. ami Ádám kezéből ki jön az mindig profi munka!
-
Real_Necro
veterán
-
End-ru
aktív tag
Na, Zoli pont ilyennel rohangál az erdőben
„A mélység nem cél, hanem figyelem, türelem és önmagad csendje.”
-
cOxeR
Ármester
Nehezebb használni egy ilyen felszerelést, mint gondolnád.
-
m3ss
veterán
válasz Santiagain #645 üzenetére
miert mit talalsz furcsanak?
-
kiskornel
addikt
(#636) m3ss: 2. gombás képen mivel csinálod a bokeh-ban a csillanásokat. Egy werk igazán jöhetne.
(#633) bubi92: kicsit sok van az égből. Ha nem lenne ott a logo...
(#628) koxkids: összefutott a nyál a számban = a kép elérte célját.
(#621) cOxeR: ez video. Néhány helyen jól jön az élesség, néhány helyen vennék vissza belőle, mert így nem "filmhatású". A finom ki-be zoomolás fasza. Körbeforgás, oldalra mozgás (khm... persze, nem mint szakértő) van mit javítanir rajt.
Utómunkába nem akartál színzeni?(#612) Fejo: szerintem lehetne visszahúzni a csúcsfényekből. Zavaróan világos.
(#599) m3ss: mint téma, nem menne a falra, de szemrevaló az biztos. Itt az ég a téma és kész. Nem gondolkodtál el rajt, hogy gyűjtesz néhány égképet jobb időkre. Volt, amikor igen xar ég volt, és nem lehetett visszamenni máskor a helyszínre. Ekkor még ott megjegyeztem, hogy nem baj, otthon keresek valami normális eget háttérnek. És utólag kicseréltem. Szvsz ez erre lenne jó.
http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
-
m3ss
veterán
válasz kiskornel #648 üzenetére
hat igen, ki lehetne cserelni az egboltot de az kicsit illuziorombolo mar meg azert azt jol megoldani...vmelyik nap probalkoztam egy gombas keppel, hogy lottem szuken meg nyitva es probaltam a szuk rekeszesrol atvagni a gombat a masikra, hat nem egyszeru hogy jol passzoljon. ki lehetett szurni az illeszteseknel. lelogo zuzmara darabok...ebbol a kepbol akartam amugy, aztan maradt helyette ez a kozepes rekeszes verzio pedig a hatter jobb lenne amugy, na mind1
werkkep az tenyleg jo lenne errol, humor kategoriaban. nem neznek hulyenek az arrajarok amikor hasalok a torolkozon 1 fokban, alufoliaval vilagitom a temat es vmiert a talajt spriccelgetem
az ilyen gombasaknal meglocsolom a hatteret (tema korul 10-20 cm) vizspriccelovel es nappal szemben fotozom hogy ellenfeny legyen. ezert is akarok vmi kulso vakut venni ha nem jo iranybol sut a nap...vagy ha nem sut...
en arra lennek kivancsi hogy az ilyesmit hogy csinaljak. sok ilyen hatter van 1x-en.
sztem ez is spriccelo (vagy igazi eso) lehet ellenfenyben nem? csak vmiert nekem ez igy nez ki, lehet gyorsabb zarido kell vagy spriccelofejen tekerni kellene mas allasba? (szerk: mondjuk ezt f4 korul lottem 50-essel, lehet makroval kis doffal ez is mashogy nezne ki...majd kiprobalom)
de sztem spriccelo kell hogy legyen, ez pl mikrobi kepe fotozzrol es o is spriccelt...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Autós topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Windows Insider Program
- Vezetékes FEJhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör