Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • andrasth

    tag

    válasz Exodius #68495 üzenetére

    A szentimentális-romantikus részhez: Megértelek, hasonlóan mennek át rajtam is a dolgok:) A zene nagyon jól kiegészít. Nincsen buli zene nélkül és persze szerelem sem... Minden egykori románcomra emlékszem, és az időszakot meghatározó zenékre is. Időutazás. Nekem a csend sokszor ellenség, gyakran csak aláfestésként szól valami. Máskor felpörget, beindítja az elmét, munka mellé is kitűnő. Vagy csak unaloműzőnek. Megint máskor, másféle hangulatban megnyugtat, lecsendesít. Ha kell elgondolkodtat, gyakorta a felkorbácsolt érzelmeket tolmácsolja. Amit szavakkal elmondani nehéz - sokszor azt meséli el. Legyen az bármilyen előadó, műfaj - mindenki megtalálhatja a neki szóló muzsikát. Más nekem, más neki, megint másféle műfajok mesélik el másoknak az éppen hozzájuk szóló történetet. És ez így szép.

    Nagy kedvenceim közül most éppen JJ Cale szól. Egy végtelenül szerény, egyszerűnek tűnő ember adagolja a melódiákat. Vannak pörgősebb, közhelyesebb nótái is, de nekem inkább azok ülnek, amikor egy szál gitárral mesél. Esetleg finoman alájátsznak közben a többiek. Éneklésben nem túl erős, de ez számomra másodlagos:) Jók a szövegek, érezni, hogy van mögöttük élet. Semmi megváltom a világot attitűd, sokszor csak egy hétköznapi történet. De ahogy előadja, az nekem betalál. Annyira tudta ezt a stílt... Ja, mellesleg egy zseni volt a fickó, ezt egy hosszabb autóút alatt kezdtem kapisgálni, amikor teljesen beleszerettem a stílusába, miután órákon át hallgattam az életművét. Legtöbbször nem is szól igazán jól - Cale nem a szuperigényes stúdió minőségről volt híres, mondhatni afféle vándorzenészként működött, ahol éppen beszédült egy stúdióba ott rögzítették. Eléggé változó is a felvételek minősége. Mégis elementáris erővel kapott el. Amúgy teljesen hidegen hagyta a zeneipar, egyáltalán nem akart sztár lenni, csak egyszerűen szeretett zenélni.

    Nem unalmas, egyhangú ez az "ósdi" zene? Semennyire nem. Így is lehet. Meg máshogy is, ettől szép a zene világa, választhatsz belőle, amihez épp kedved van. Nincsenek korlátok, elvárások. Ugrálhatunk műfajok és időszakok közt. Van, hogy fél éjszaka elektronikus ambientet halgatok, aztán kis klasszikus, blues, jazz. Ébresztőnek meg kommersz rádióslágerek. És akkor? Elfér.:)

Új hozzászólás Aktív témák