Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • proof88

    addikt

    Sziasztok,

    olyan problémám lenne, hogy van egy P5E VM DO lappal szerelt gép, ami váratlanul elkezdett furcsaságokat produkálni.

    Röviden: 2010 óta üzemelő gép, most váratlanul elkezdte dobálni a kék halálokat, cserélve lett a táp, vinyók, SATA kábel, memória, és friss formázásos telepítés közben is elhal. Szerintetek mennyi az esélye az alaplap meghibásodásnak?

    Hosszan:
    2 db WD Re3-as vinyó volt rajta RAID1-ben, kb 2010 óta. A furcsaságok kb annyi, hogy 2-3 hete elkezdett panaszkodni az egyik vinyóra (mindig ugyanarra). A rendszer mindig elindult, de a RAID tömb degradált állapotban volt. Volt olyan amikor elinduláskor már a BIOS sem látta azt a vinyót, volt amikor látta és elkezdte szinkronizálni a másik vinyóval, de általában nem ment neki. De legalább ment a rendszer. Na én kicseréltem a problémásnak látott vinyót egy új, WD Re vinyóra, mondván hogy valszeg a vinyónak volt baja. Csere után szinkronizáció megtörtént, mindenki boldog, a kép majdnem teljes lenne, de aztán váratlan dolgok történtek:

    1. - hazahoztam a hibásnak vélt vinyót, nálam látja a gép, SMART adatok szerintem rendben vannak, leszámitva hogy 95x észlelt hibát a vinyót az adatátvitelben ami adatkábel probléma lehet HD Sentinel szerint. Lefuttattam rajta egy hosszú smart öntesztet, majd egy rendes hosszú formázást, sebességet mértem rajta, párszor kikapcsoltam a gépet, visszakapcsoltam, stb., nálam minden jó volt. Tehát, felmerült hogy mégsem a vinyóval volt gond;

    2. - a gép ezen a hétfőn, vinyó csere után 3 munkanappal generált egy kék halált váratlanul. Újraindítás után egész nap nem volt több ilyen.

    3. - másnap (kedden) kora délután kb 5-10 percenként jöttek már a kék halálok. Változó hibakóddal, de általában 0x8E vagy 0x7F volt a kód, a bluescreenview változatos drivereket jelölt meg okként, néha ott volt az IaStor.sys ami ugye inteles storage driver, de volt amikor egyáltalán nem volt lehetséges okként megjelölve. Azóta a gép használhatatlan volt a kék halálok miatt. Csökkentett módban nem volt kék halál, de pl a Word olyankor is le tudott állni hibával, ráadásul mindig amikor lenyomtam a Ctrl billentyűt egy random megnyitott doksinál.

    4. - mivel elbizonytalanodtam már, hiszen az elszállított vinyó nálam működött, arra gondoltam lehet a táp gyenge már. Kicseréltem a tápot, de másik táppal is ezt produkálta.

    5. - biosban ki lett kapcsolva a raid, hagyományos IDE mód lett beállitva próbaképpen, úgy is elhal. Van amikor rögtön windows boot közben, van amikor windows elindulás után, többnyire 10 percen belül. Amig nem hal meg, addig a futó programok változatos hibákat tudnak generálni, pl elcrash-sel a firefox, vagy valamelyik háttérben futó svchost.exe.

    6. - azt gondoltam, hogy esetleg memória probléma. Kivettem a memóriákat belőle, raktam bele máshonnan másikat. Azzal is kék halál.

    7. - nem volt se új szoftver / driver / windows update futtatva az utóbbi hetekben, úgyhogy kizárom hogy ilyesmi változás okozná. Arra gondoltam a hardverek cserélgetésének fényében, hogy mégis szoftveres gond lehet, pl valami trükkös rejtélyes vírus miatt vannak ezek. Mivel egy tüzetes átvizsgálás sok idő lett volna, ezért arra gondoltam hogy legyalulom majd újrahúzom az egészet. Na és most jön a lényeg. Csak az új vinyót rákötve a gépre, IDE módban, elkezdtem újratelepiteni a rendszert eredeti CD-ről (!!!), úgy hogy töröltem a particiókat és formáztam a vinyót. Majd még Windows telepítése KÖZBEN jött a kék halál, 2x próbáltam, egyszer ismét a már párszor látott 0x8E kóddal állt meg.
    Tehát a vírust kizárom, mert ezen a ponton még biztos nem futott semmi olyan.

    Persze a SATA kábeleket is cseréltem új, csatos kábelekre.

    Alaplap problémát nehéz elfogadnom, persze lehet hogy csak azért mert nekem még nem produkált ilyet alaplap probléma, de pl púpos kondikat nem láttam rajta, mindegyiknek lapos a teteje. Már csak az alaplap cserére tudok gondolni, persze ilyen boltban már nincs, a használt meg lutri, ha szériahiba. Végül is 6 éves a lap, lehet valami elfáradt, de akkor ez már 2-3 hete elkezdődött amikor folyton kidobta az egyik vinyót a RAID-ből, és úgy tűnik a vinyónak nincs is baja. A kábelek cseréje miatt azt gondolom hogy a 95 regisztrált adatátviteli probléma ha korábban kábel miatt is volt, most már nem lehet gond okozója.

    Köszi előre is a tippeket! :R

Új hozzászólás Aktív témák