Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • avalanche73

    csendes tag

    Sziasztok,

    Elnézést a hosszért, nem tudom rövidebben leírni.

    Egy ROG Zephyrus GM501GM laptoppal kapcsolatban örülnék, ha tudnátok segíteni.

    Spec: Core i7-8750H, 16 GB RAM, Geforce GTX 1060 6GB

    Évekig használtam a gyári pasztával, de most már nagyon melegedett.

    Szétszedtem, teljesen kitakarítottam, mindkét venti tiszta, jól működik, nem nyikorog.

    Újrapasztáztam, CPU és GPU kapott Gelid GC Extreme-et (conrad.hu-n vettem 1 hónapja),a többi rész (pl GPU VRAM-ok, VRM-ek) Arctic MX-4-et (ez már 2-3 éve megvan, irodai notebookoknál szépen levitte a hőfokokat) illetve pár helyre felraktam Arctic Thermal Padet is (0.5 mm) (alza.hu).

    Először csináltam a pasztázást ennél a gépnél, de sok youtube videót megnéztem, igyekeztem vékonyan, szétterítve (spread mód) felvinni a helyére.

    Azóta, HWInfo64-ben már alap használatnál is (böngészés Chrome- mal, youtube), Overboost ventilátor mód mellett (ez a max venti mód), a 6 CPU mag hőmérséklete 57-60 fok, de akár 85-95 fokokra is felugrál. Benchmarkoknál pedig (pl Cinebench) szinte rögvest Thermal Throttling van az összes magra, 96-97 fokokig is felmelegszik. Játéknál, pl XCOM2-ben FullHD-n, Max beállításokkal szintén.

    Amit azóta próbáltam, de nem segített:

    1. Egy nap után újra szétszedtem, és csak a GPU/CPU-t újrakentem most beszerzett Thermal Grizzly Kryonauttal (aqua.hu). Adtak hozzá egy kis applikátorfejet, azzal vittem fel a felületekre vékonyan, spreadelve. Azóta így használom a gépet, hőfokok nem javultak semmit. Folyékony fémet nem akarok használni.

    2. CPU undervolt: letöltöttem Intel XTU-t, ThrottleStopot (több verziót is próbáltam, pl 8.6, 9.3), youtube videók alapján szerettem volna undervoltolni, de nem megy, mert a 315-ös BIOS verzióra update-eltem korábban, ami (mint kiderült) letiltotta, hogy CPU undervoltot lehessen állítani ezekkel a programokkal (TS 9.3-ban a FIVR/Voltage slider-ek le vannak tiltva, 8.6-ban nem, de Apply-t nyomva sem történik semmi, HWInfo64-ben nem látszik, hogy Offset be is állítódott volna)

    3. ThrottleStop: Turbo Power limit (TPL) leszabályozása kisebbre: ez sem működött, ugyanúgy túlmelegszik.

    4. Windows Power Options / Advanced / Max Processor State: levettem 80%-ra, de ez sem használt.

    5. GPU undervolting: MSI Afterburnerrel sikerült (Voltage/Frequency Curve Editorral lockoltam a max Mhz körül, amit a hivatalos specifikáció említ), ez a GPU hőfok értékein segített, a CPU-n sajnos nem.

    Itt tartok most, el vagyok keseredve, nem értem, mi lehet a gond, rengeteg időt beleöltem, és mégse javult...

    Kérdések:
    1. Lehetséges, hogy a Gelid és a Thermal Grizzly paszták, amiket nem túl rég vettem, túl "öregek", és ezért nem segítettek? Gyártási dátum persze egyikre se volt írva, nem tudom mióta lehettek raktárban. Ránézésre, állagra rendben voltak. A Kryonaut zacskójában volt egy eredetiség-ellenőrző kód is, ami rendben volt, nem hamisítvány.
    Mit próbáljak még?

    2. BIOS-ból megvan az előző 314-es verzió, amivel - elvileg - menne a CPU undervolting XTU/ ThrottleStop-pal.
    Lehet/érdemes ezt downgrade-elni a 315-ösről ezért?
    Nem szeretném tönkretenni ezzel a laptopot, mégha melegszik is...

    Bár az Asus support oldalán ( [link] ) az van, hogy "It is not allowed to downgrade the BIOS version", azaz eszerint nem lehet, de vannak, akik azt írták itt-ott, hogy downgrade-eltek már BIOS-t, akkor hogy is van ez?

    3. Hűtőpad esetleg segítene, ha máshogy nem megy?
    A gépnek fémháza van, de zárt az alja lefele [link] , ehelyett hátul alul kinyílik [link] , ha felnyitjuk, ott van légcsere + a 2-2 oldalsó/hátsó ventinyílásnál.

    Melyik hűtőpad működne jól ezzel? Konkrét termékjavaslat van esetleg?

    Bármilyen segítséget, tanácsot örömmel veszek!

    Köszönöm előre is :R

Új hozzászólás Aktív témák