Új hozzászólás Aktív témák
-
bnss
veterán
Öröm végra valami bíztatót olvasni.
"Ép hardverben ép szoftver..."
-
diegho
nagyúr
válasz Zoli329 #2100 üzenetére
mondom mindig 1.44-et ír... 1.1V-on is és 1.5V-on is 1.44-1.48 között ugrál... valaki linkeljen be nekem egy másik bios-t. 0307-et kipróbáljam? az van csak fent asus honlapon.
bios-ba bemegyek, beállítom 1.3V-ra már maga a hardware monitorja is 1.44-et mutat... folyamatosan... -
szacsee
nagyúr
válasz Zoli329 #2096 üzenetére
Majd csak holnap lesz időm a tesztre, de akkor ha jól sejtem sikertült a memókat 1000 fölé vinni?! Grat!
Nemsokára veszek ramokat szerintetek tuti lesz? [link]
Aszongya a tulaj (Homo Sapiens) nem lesz vele gond .
Mostanában sok új bios jött ki ASUS (fer)tájékán az inteles lapokhoz, remélem most az ájemdések jönnek.
Még azon is filózok, hogy back in the black side. -
diegho
nagyúr
m2n sli deluxe mint már írtam... és windsor 3800+ mint már írtam.
-
diegho
nagyúr
no comment...
manual... bármit állítok be nem változik a fesz bios szerint.
tehát pl:
240fsb, 1.35V, 667ram áttéve 5-5-5-15re, 4xht save and exit. visszamegyek biosba és 1.44V, átállítom 1.5V-ra, save and exit, visszamegyek és 1.48V. -
éN79
addikt
Ha van kedved, akkor kipróbálhatod az RMClockot, amivel nálam tartósan le lehetett vinni a tényleges feszt egy brisbane-nel 2625-ön 1.2V-ra, úgy hogy a lap biosában a feszt auton hagytam, az rmclockban meg 1.7xx környékén állítottam be a max. szorzónál a max. feszt, így cpu-z szerint 1.2 körül megállt a fesz és a melegedés is sokkal barátságosabb lett.
Csakhogy egy idő után voltak furcsa fagyások, amik részben gondolom ehhez a szabályozáshoz is kapcsolódtak. -
diegho
nagyúr
[link]
ott a cpu-z link a prociról. ha továbbra is fagy holnap átteszek másik lapot bele, nincs kedvem ezzel szórakozni. -
-
szacsee
nagyúr
Szerintem próbáld meg a 0307-et, az elöbbi linkben ha nézed a Stepinget (F2) és a modelszámot ( X2 3800+), akkor láthatod, hogy jó hozzá.
A 0903 ráadásul beta bios, nem final.
Egy próbát megér szerintem.
Ha megvan memtest, orthost futtass mindnképp, a stabilitás tisztázása végett.
A konfigod töltsd ki sokat segít a segíteni akaróknak.
Sok sikert!
[Szerkesztve] -
Hammon Serra
senior tag
Nekem van egy vadi új eladó, ha kell valakinek
Itt a vége fuss el vége! 5 év bazározás után........
-
szacsee
nagyúr
válasz Hammon Serra #2119 üzenetére
Micsoda?
Nekem meg egy M2N32 SLI Deluxe bejáratott! -
diegho
nagyúr
régi bios-al, ha állítom a feszt akkor változik kb így:
default = 1.42V
1.3V = 1.44V
1.4V = 1.46V
1.2V = 1.28V
reset továbbra is megmaradt ha core temp, cpu-z, sisoft stb-t akarok indítani, tehát ha valami a bios-hoz közvetlenül hozzá akar férni akkor reset. -
szacsee
nagyúr
Az Asus lapok M2N széria felfelé csal fesz ügyben, ha beállítasz neki valamilyen értéketm sav, exit, újra belépsz a bios-ba és a HW monitornál meg tudod sasolni a valós értéket.
Tuningolni érdemes manual+QNQ disabled.
CPU illesztőt (x2 driver) és a dual core optimizert feltetted (xp-nél)? -
diegho
nagyúr
válasz szacsee #2123 üzenetére
dual core optimizer nincs feltéve, cpu driver fent van, most mióta nem írtam CS-zek, nincs semmi restart, de állítom indítok egy cpu-z és hopp restart... ez mitől lehet? feszt mennyit állítsak be a procinak? bios hw monitor mennyit írjon ki? fentebb említett fesz értékeket biosban olvastam ki.
-
szacsee
nagyúr
Az én lapom 0,05-el ad többet, a tidet sajna ki kell tapasztalni.
Nézd meg az AMD honlapján mennyi feszt írnak rá, alapban annyit, szerintem nézd meg mennyit megy alapfeszen és használd azon (nem melegszik annyira mint + fesszel),
Orthossal megnézheted a stabilitást.
Az X2 topikban kérdezd meg mennyi az adható max amin tartósan lehet használni léggel hosszabb távon. (szerintem 1,45 körül van)
Sok sikert! -
d(-.-)b
csendes tag
Üdv!
Kb 1,5 honapja van meg a deszkám, de sajna a vizsgák miatt csak összerakni tudtam, komolyabban foglalkozni vele nem volt időm.Az lenne a láma kérdésem hogy miért van az hogy ai boosterrel huzom a procit, minden tök szép és jó,aztán a következő inditáskor vinnyog az alaplap, nem indul, reset, és állithatok vissza mindent auto-ra.Pedig előtte minden szép s jó volt (legalábbis ugy tünt...).
Kössz a helpet, és bocs ha ostoba kérdés.
Konfig:
m2n32 sli deluxe, Athlon 64 x2 4000+ (65nm), Corsair xms2 2048Mb 800Mhz Cl4, Galaxy 7900GS 512Mb... blabla
Kösz!
bye -
éN79
addikt
válasz d(-.-)b #2126 üzenetére
Hogy miért van az általad feltárt hiba azt nem tudom, de éppen ezért javasolt bios alól, manuálisan megadott értékekkel tuningolni, lévén az valamelyest te kontrollálod.
Tehát javasolt a gyári lehetőség helyett egy saját jól kitesztelt beállítást alkalmazni.
Pl. nálam így ment sokáig egy ilyen kombó: ''fsb'': 250, cpu fesz: 1.2V (vagy az eggyel alatta lévő érték), ramok 667-re visszaosztva (elvileg bírniuk kellett volna a 800-ról indulást is) és 2V-on, HT szorzó asszem 4X volt. -
szacsee
nagyúr
válasz d(-.-)b #2126 üzenetére
Röviden a booster egy kalap fos!
Tuningolj manual!
Ha elég a teljesítmény, akkor alapfeszen megy a tid is kb 2,8Ghz-n.
QNQ-t ha akarod kapcsold ki, mert ha manual állítassz feszt, akkor azt nem veszi vissza.
Manual állíts feszt, de restart után a biosban, vagy everestben nézd meg mennyi, mert csal a lap.
1,3-1,35 V-al már ki lehet hozni a maxot majdnem, de én 1,25V-ot ajánlok hosszabb távon (valós mért fesz). A procinak adható max fesz kb 1,45 V, ha jó a hűtőd.
Ramot oszd vissza, a Ht-t nem kell (nálam 280-as fsb-nél sem), ha a ramok időzítésén lazítassz hajthatod ''szinkron'' is. Ha nem indu a gép, akkor restart (3 füttynél a ram nem bírja) és insert gombal visszaáll alapra, a biosba belépve pedig beállítassz, amin túlhúztál.
Tömören ennyi!
Sok sikert.
A ramoknak ha kell egy kis noszogatás dobj nekik 2,1V-ot, de nézd meg nem-e melegszik túl a borda.
[Szerkesztve] -
diegho
nagyúr
válasz szacsee #2125 üzenetére
nah most alapfeszen van, ami 1.44V-ot jelent, szerintem 1.35V lehet az alapfesze és 1 tizedet ráad. szóval egyelőre hagyom így, ai overclock +10%-ra állítottam be, ht-t visszavettem 4x-re. dual core optimizer feltéve. előbb counter-strike ment 2 órán át, folyamatos alt+tab, webezés közben, msn stb. nulla hibával. (ekkor még nem volt fent a dual core optimizer) remélem sikerül stabilizálni a gépet.
-
diegho
nagyúr
nah megvan 1.35V alapból a proci és 0.08-0.1-el ad többet a lap neki, most 1.3-at adok neki, így 1.38V-on járatom 2200mhz-en. kis lightos tuninggal.
-
diegho
nagyúr
[link]
fenti linken látható, hogy a sisoft felismerte rendesen a procit. 1.45-1.55V-ig megy ez a stepping. -
szacsee
nagyúr
-
Pero
senior tag
nekem tök ugyanaz az alaplapom, ill procim van, ha jól tom nekem a 0903 as BIOS van fent, proci fesz meg auto-n hagytam. mellékelek 2 képet, a rendszer stabil az esetleges különbség a cool'n'quiet miatt van, 1 kép alapjárat, második amikor fullon everest rendszerstabilítás ment a háttérben.
[link]
[link]
amúgy ment még 2600 on ill 2700 is a proci csak ott már a mem nem volt elég és amiatt nem volt stabil, szintén auto feszen.
[Szerkesztve] -
szacsee
nagyúr
2600-2700-on is járathatod, csak a memót vissza kell osztani, az is fontos, hogy ne auto fesszel hassználd a lapot. Igaz ez időigényesebb módszer mint az autó tuning, de általába ntöbbet lehet kihozni belőle.
Mem clock calkulatort nézd meg (x2 topik első hozzászólásában ott a link
Na jó csak neked csak most:[link]
Ahol visszaszámolja a másodperceket, ott fog megjelenni a download gomb.
Sok sikert! -
szacsee
nagyúr
Nap közben nem leszek, ezért írtam egy kis segítséget!
A dörzsöltebb kollégák majd pontosítanak, ha valamit rosszul írtam (pontatlanul).
Kis segítség a manual tuning-hoz!
1. Nézd meg mennyi ''FSB''-t bír a lapod
2. Nézd meg mennyit tud a procid
3. Nézd meg mennyi HT speed-et tud a lapod stabilan
4. Keresd meg a maximális memória órajelet
5. Keresd meg az ideális beállítást
Első lépésként tiltsd le a QnQ-t, az 5. lépés után majd bajlódhatsz vele, de itt most zavaró lehet.
Ha valamelyik alkatrészed túlhúztad és nem boot-ol a gép, akkor a cmos jumper-el törölheted a bios-ban beállított értékeket (visszaáll alapra). (Asus lapoknál reset után ins bill nyomva tart és ugyanígy visszaáll alapra a bios.
Az Asus lapok több feszt adnak a procinak (vcore) a valós értéket a biosban a HW monitor fül alatt látod, win alatt everestben és CPU-z-vel nézheted meg.
A hőmérdékleteket figyeld tuning alatt CPU, Memória, északi híd (déli híd).
1. A PCI-E frekvenciát fixáld 100 Mhz-re, ha SLI-s lapod van akkor lehet két helyen kell ezt megtenned (általában ez fixálja a PCI busz órajelét is). A HT speed-et állítsd 200 Mhz-re, a HT szorzót 3x-ra.
A CPU multiplert a legalacsonyabb értékre. A memókat oszd vissza a legkisebb értékre (400 v 533). A processzor és a memónak manuálisan adj alapfeszt.
Kezd emelni az fsb-t, amíg a win bebootol, addig stabilnak mondható, amikor már a lap sem bootol, akkor túllépted a maximumot.
Írd fel a legnagyobb értéket, amikor még stabil a randszer (fsb).
2.Vedd vissza az fsb-t alapra, a proci szorzóját (multipler) állítsd a maximumra. Ezek után emeld az FSB-t. Kezdetnek 220 -al kezd, majd 10 mhz-s lépésekben, amíg be nem bootol (ha bootol, de a win nem áll fel ez is annak számít).
Ha elértél egy olyan ponthoz, amikor nem bootol a gép, akkor vedd vissza 10 mhz-el és emelj 1 mhz-enként.
Jegyezd fel a maximális stabil értéket ezt tudja a procid alapfeszen. Járj utána mennyi feszt lehet adni a procidnak (hosszabb távon léggel) és ezt az értéket add meg Vcore-nak. Itt is emeld az fsb-t, az elöbbiek szerint.
A max értéket jegyezd itt is fel. Ha a procid alapfeszes és max adható feszes elérhető maximális frekije között nincs sok különbség
100-150Mhz, akkor maradj az alapfeszes verziónál, mivel így nem melegszik annyira és hosszútávon megbizhatóbb. A hőmérsékleteket figyeld mindenképp tuning közben win alatt pl.:everest-el, vagy indításkor bios-ban. 65°C fölé ne menj semmiképp (tartósan), ha nagyon túlmelegedne a proc kikapcsol és a gép újraindul, tehát nem tudod elfüstölni (csak túlfeszelve)
3. Állítsd vissza az FSB-t 200-ra, a HT speedet is 200-ra, a Ht szorzókat 5x-re (mindet).
Kezd emelni az FSB-t, az elöbbi pontnak megfelelően. A cél az, hogy bírja-e a lapod Ht frekije a proci maximumát.
Sokan írják, hogy ha túlléped az 1100-at állítsd vissza a HT szorzót, jelenleg én szolíd tuningal 280-as fsb-vel is 5x-s szorzóval használom, de ment már 300-as fsb-vel is.1300-1500Mhz. Alaplap válogatja, ha nem bírná a lapod, vagy túl meleg lenne az északi híd,
akkor vedd vissza , esetleg számold ki hány Mhz-vel meg a HT és menj 1100 alá. (Ht freq = FSB x HT multipler) Ha bírja a proci maximumát 5x-s Ht szorzóval stabilan és a lapod sem melegszik, akkor használhatod ezt a beállítást.
Jegyezd fel a CPU maximumához tartozó HT beállítást.
4.Vedd vissza az FSB-t, a HT beállításokat állítsd be a 3-as pontban feljegyzettek szerint, majd a memóriát állítsd be 800-ra és emled az FSB-t (tuningramoknál a gyárilag előírt feszt add neki, ami magasabb mint 1,8V).
Egy kis + fesszel a memória bírni fogja tovább is, de ellenőrizd nem melegszik-e túl (ha forró akkor túlmelegszik, ha kézmeleg akkor bírja).
Keresd meg az ideális beállítást a maximális CPU frekihez visszaosztással, amit még bír a memória. Az időzítéseken is sok múlik, tehát ha a memória a visszaosztás során, ha még a gyári értéket sem éri el, akkor csökkents az értékeket.
Jegyezd fel a max CPU frekihez tartozó memória beállításokat.
5. A feljegyzett értékeket állítsd be és nézd meg stabil-e a géped. Előfordulhat ugyanis, hogy finomhangolni kell.
A processzor nem bizos, hogy a alegnagyobb értékü szorzóval van szinkronban a randszereddel, akkor lehet alacsonyabb szorzót kell beállítani. (a max fsb-t nem biztos viszi max multipler-el, viszont ha visszaveszel egyet a szorón, előfordulhat hogy bírni fogja.
Állítsd be a rendszered, hogy összhangban legyen FSB-HT-CPU-Mem, lehetőleg a feljegyzett értékekhez közeli értéken.
Ha kell finomhangold!
A tuningot csak saját felelősségre!
Ha egy alkatrész meghibásodik és kiderül, hogy tuning miatt (túlfesz stb), akkor garivesztéssel jár!
Sok sikert! -
100kg
tag
A Cool & Quite az pontosan mire is való és hogyan tudom bekapcsolni vki leírhatná részletesen nekem!
Köszi -
rétisün
veterán
arra való, hogy a proci alacsonyabb szorzóval és fesszel működik, amikor nincs terhelve. kell hozzá driver [link] biosban engedélyezni kell, és a vezérlőpult6energiagazdálodást minimális-ra kell álliani. ha valamiért nem megy, ott van még esetleg az RMClock nevű progi, ugyanerre szolgá
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
100kg
tag
a sikerült elindítanom... Hát de ez nem árt neki? Jár hozzá a laphoz eza cool &quiet progi ami méri hány mhz-en meg milyen fesszel megy aztá ha nem nyúlok hozzá 2 másodpercig lemegy 1000mhz-re ha meg megnyitok 1 ablakot vagy ilyesmi 1800-2200 így ugrándozik! E ilyene?
-
diegho
nagyúr
éjjel nem tököltem sokat a géppel, beállítottam 2400-ra 1.4V-ra és egész éjjel futott a prime. proci 48-49 fokra melegedett úgy hogy a szobába volt 25 fok is most hogy lehült a levegő 43 fokos prime közben. szóval mondhatni stabil. majd 2500-at is megnézem még ugyanezen a feszen, de egyelőre bőven elég nekem ennyi is.
-
<cafat>
senior tag
válasz szacsee #2144 üzenetére
végre sikerült +néznem h hány fokos a procim terhelve és amúgy:
közben arra is rájöttem h az everest a hazugságok netovábbja...
alapból 40 C˙-os a procim terhelve min 55 C˙
azért az is vicces h 3 legagyott (nem válaszol) msn ablak (2 párbeszédpanel + a bejeltkezett msn ablak) képes 55 C˙-ra hevíteni a procit úgy h az 1. mag kihasználtsága 75% a 2.-é 50%
na mind1 ezzel arra akarok kijukadni h érdemes-e vennem új hűtőt??? mert ha ez így melegszik félek károsodni fog, vagy ez normális hőmérséklet? -
<cafat>
senior tag
nem használok vistát mert rühellem + amúgy sincs hozzá elég ramom
de ha normálisan fut ugyanannyi msn ablak + IE 7 és töltök akkor kb 10% a terheltség és csak az 1ik magon, csak akkor ment fel olyan magasra mikor lefagyott mind 3 msn ablak 1x-re, és ment a feledat kezelő
[Szerkesztve] -
Pero
senior tag
válasz szacsee #2138 üzenetére
Én ma játszadoztam a BIOS-ban egy kicsit a Szacsee által leírtak szertint így jutottam el 2700Mhz-ig amik mellett 900 on mentek a memók, és ezt 300x9 es beállításokkal, úgyan ezt 270x10 en nem bírta, csak kellett neki adni egy ''pici'' feszt, és majdnem 1,5 volt mellett alapjáraton most este 38 fok, terhelve 58 ig ment, de legalább szabil volt sztem ez a felső határ 310 es fsb-t már nem bírta. már cssak az a kérdés h ezen beállításookal h bírja majd a napközbeni meleget ill mennyire lesz tőle hangos a gép.
UI: Köszönöm a segítséget Szacseenak
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest