- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Apple notebookok
- Samsung LCD és LED TV-k
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- SONY LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
aktív tag
válasz Hegyirabló #112275 üzenetére
Ma tölteni fogom, most kikapcsolva töltöm, hogy kiderüljön mit csinál az enyém.
-
Imy
veterán
Van olyan program ami az akkui százalék mellé kiírja, hogy mekkora teljesítménnyel (vagy áramerőséggel) tölt vagy merül a notebook? A Macs fan fontol a hűtési részére teljesen jó.
-
tomboy1000
tag
Sziasztok!
Van egy régi, 2011-es macbook pro 13-as gépem. Highsierra mellé, felltettem a Windows 10-et. Sajnos nincs rajt hang. 10-ss hibát ír ki és sehogysem sikerül orvosolni. Próbáltam már több drivert is, illetve programot, végig mentem jó pár Windows által írt megoldáson, de nem jön össze. Találkozott már valaki ilyen hibával? Van rá valami megoldás?
Előre is köszönöm! -
Hegyirabló
veterán
-
aktív tag
válasz Hegyirabló #112356 üzenetére
Jól értettem, ne altatva legyen hanem kikapcsolva?
-
Hegyirabló
veterán
válasz zenit73 #112359 üzenetére
Igen, akit eddig találtam, és nálam is csak így tapasztalható a dolog. Nagyon megnyugtatna, ha kiderülne, hogy ez nem hiba, hanem ilyen.
Vén épület már a világ, Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd A gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő Gerenda ellenedre van... Én inkább betöröm fejem, Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
aktív tag
válasz Hegyirabló #112360 üzenetére
Régebben tuti nem volt ilyen, de mostanában altatva vagy használat közben töltöttem, ilyenkor bezöldül a led. Még Monterey-en vagyok - okulva egy-két régebbi rossz tapasztalatból. Nem lehet, hogy Ventura kavar?
-
Hegyirabló
veterán
válasz zenit73 #112362 üzenetére
Nem kizárt, de nem most óta csinálja ezt, hanem hónapok óta, csak eddig vártam, hát ha megjavul. Ha azt vesszük, hogy a Ventura október óta van, lehet, hogy kb. pont akkor kezdte el csinálni.
Vén épület már a világ, Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd A gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő Gerenda ellenedre van... Én inkább betöröm fejem, Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
blscrn
tag
válasz Hegyirabló #112363 üzenetére
Nekem csak pár hete kezdte el csinálni ezt, azért is gyanakodtam a kábel szoftverfrissítésére.
-
Imy
veterán
válasz Hegyirabló #112363 üzenetére
Neme ventura alatt nem volt vele gond, de visszatettem a monterey-t a jövőbeli szívások elkerülése végett.
-
Hegyirabló
veterán
Kedves Mindenki!
Közben eszembe jutott, kilenc hónapos posztot is találtam Redditen, akinek ez van, és azóta is, ezért a Ventura talán kizárható.
Kábelfrissítés előtt is csinálta már nálam.
-
aktív tag
Azt hittem ezzel a kábel sw frissítéssel csak vicceltek, de most már kezdek elbizonytalanodni
Tényleg volt ilyen, honnan lehet tudni, hogy megtörtént?[ Szerkesztve ]
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Ma megjött a Macbook M1 Airrem. Több kérdésem is lenne mivel TV monitorra lesz kötve és egy tartóba fog állítva lenni majd. Az első régen egy külsős programmal lehetett csak elérni , hogy összecsukva ne aludjon el. Ezt hogy lehet most kivitelezni majd az M1-esnél? A második kérdésem , hogy szerintem hiába csináltam biztonsági mentést a Mac Mini I5 ös 2018-asomról azt hiába engedem rá az M1-esre mivel más a proci és tuti nem fognak működni a programok majd ha jól sejtem!? A harmadik kérdésem , hogy akkor most nem szabad frissíteni vagy igen? Mert ugye elsőnek fel fogja dobni amikor be fogom kapcsolni. Most olvasva az utolsó hosszászólásokat..
-
Pano
addikt
válasz kkp900 #112370 üzenetére
Hali!
Ha érzékeli, hogy rá van kötve egy moncsi, elvileg nem szabadna elaludnia ha lecsukod. Legalábbis nálam nem aludt el.
Működni működni fognak az appjaid, de csak rosettával, ami csak szükség megoldás és indokolatlan ha van natív verziója, ami sokkal jobban fut.
Szerintem inkább lakjad be teljesen új macbookként és a megszokott appjaidból töltsd le a apple silicon natív verziókat (ha van nekik).
Ez egy komplett architechtura váltás is, én nem kísérleteznék átköltözéssel.[ Szerkesztve ]
-
kkp900
senior tag
Köszi sejtettem , hogy akkor újként kell belakni majd! Az bezavarhat az elalvásban , hogy tv-re lesz kötve nem pedig monitorra? Szóval a tv ugye nem megy alvómódba ahogy a monitor csak kb 15perc múlva inkább ki szoktam kapcsolni. Kimondottan az a kérdésem ezzel , hogy összcsukva élére állítva lesz nem fogom kinyitogatni hogy elindítsam majd mindig. Kb 3 perc tétlenség után menjen alvó módba a vinyó ami rá lesz kötve mindig kapjon áramot a Torrentek miatt. Ezt , hogy fogom tudni majd beállítani neki? Reggel meg simán bekapcsolom a tvt és ott legyen szépen ahogy a Mac Mini is most.
És mi van ezzel a frissítéssel Venturára akkor tegyem vagy ne tegyem?[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
Általánnoságként mindig igaz, hogy HA tárolsz a gépen fontos adatokat (én nem, ezért nálam ez nem szükséges opció), akkor én mélyebben körüljárnám a dolgot. Ugyanis egy dolog a biztonsági mentés, másik, hogy hogyan tudod gördülékenyen használni, ha beüt a krach. Tehát egy dolog az adatok biztonsága, és egy másik a visszaállitás menete. HA ez csettintésre megy, akkor nincs miröl beszélni, csak jó ha tudja az ember, hol és hogyan kell csettinteni - egy ilyenröl egy összefoglaló viszont hasznos tudna lenni sokaknak, akik újak mac alatt - én sem tudom még pl hogy pontosan hol is vannak mac-en a határai egy ilyen processznek.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
instantwater
addikt
válasz tomboy1000 #112355 üzenetére
USB hangkártya valószínűleg segít. Elég olcsón hozzá lehet jutni.
-
instantwater
addikt
válasz zenit73 #112367 üzenetére
Én is hitetlenkedve olvastam.
Elvégre van a kábelben chip mindkét végén, ami valamilyen minimális kódot futtat, a visszajelző LED, és a töltési sebesség egyeztetésére valamilyen protokoll alapján, de arra álmomban nem gondoltam, hogy ezt egyáltalán kell vagy lehet frissíteni.
Ezt simán App Store frissíti a rendszerrel együtt, vagy ezt honnan lehet tudni, hogy ilyen történt?
-
instantwater
addikt
Ahogy korábban írtam, lehet "particionálni" (konténer), és bizonyos esetekben érdemes is.
Például fejlesztőknek githez case-sensitive formázású APFS fájlrendszer, mert az OS az case-insensitive fájlrendszeren fut. Erősen ajánlott azon hagyni, különben bizonyos 3rd party programok már telepítéskor elhasalnak.
Ugyanakkor a backup programban is sokkal könnyebb kiválasztani, hogy mit backupoljon, ha nem ömlesztve vannak a cuccok.
Úgy láttam a Time Machine alapból menti az egész fájlrendszert a macOS konténerből.
Ezzel csak annyi a baj, hogy ha "lekölcsönzöl" sok giga "linux ISO"-t a "virágboltból", azokat felesleges backupolni, mert bármikor letöltheted újra, és rendszer összeomlás esetén az az adat fog kelleni legkevésbé, így kisebb backup meghajtó is elég lehet a Time Machinenak.Egyszerűen fogalmazva pontosan ugyanakkor érdemes "particionálni" mint más rendszereken.
Az egységsugarú Win user azt sem tudja mi az a partíció, nemhogy tudná, hogy szüksége van rá, tehát ők ugyanúgy nem particionálnak, mint az egységsugarú Mac user.
A mentés is fontos minden rendszeren, csak alapból a Win userek ezt sem ismerik, a macOSben pedig van Time Machine amivel viszonylag könnyű ezt kivitelezni.
[ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
válasz zenit73 #112367 üzenetére
Apple is állítja, hogy van ilyen. Rémlik valami egy hónapja, hogy kialudt a fény a Magsafe csatlakozón, majd visszajött, meg is voltam lepődve. Állítólag ez a frissítés.
-
Parson
addikt
válasz instantwater #112377 üzenetére
Egy aprócska kérdés: Time Machine alkalmas komplett partició újrahúzására ? Tehát komplett partició recovery-re backup-ból?
-
Parson
addikt
válasz instantwater #112380 üzenetére
Nekem is csak fél éve van MacBook M1 Air-em... ezért is érdeklödök. Jó lenne lassan tisztában lenni, hogy tényleg mi van, ha visszaállitás igénye merülne fel...
-
Imy
veterán
válasz Parson #112373 üzenetére
Igazad van.
Én windows alatt az adatokat az SSD-n tároltam, ment fel a NAS-ra, és egy külső HDD-re. Ha villámcsapás van, és pont be van dugva mindkettő, akkor legyen meg egy harmadik helyen.
Most macOS alatt is ezt kell elérnem. De a másik lényeg, hogy a filerendszer és az adatok a NAS szerint legyenek fent a mac-en. -
Parson
addikt
Azért még így is pontatlanul fogalmaztam. Talán majd most picit még jobban pontositva és közérthetöbben:
1. Adatok mentése és visszaállitása - ez az ami engem nem igazán érint, mivel nem tárolok egyelöre fontos adatot - számodra viszont fontos.
2. Rendszer (belakott, aktuális környezet) mentése és visszaállitása - ez az ami engem igazán érdekel - pontosan milyen lehetöségek is vannak erre
És ugye csak ismétlésként, e fenti kettönek a szeparált mivolta adott HW-en az ami extra biztonságot tud adni, ha mindkettö fontos egyidejüleg.[ Szerkesztve ]
-
kkp900
senior tag
válasz ReFleXx #112384 üzenetére
Köszi láttam rajta már .
Az lenne a kérdésem felétek ,hogy van egy beállítási lehetőség a Mac Minimben a Kijelző menüpontban Nagy Dinamika Tartomány és ki be lehet kapcsolgatni ez a HDR-nek felel meg.
Na sajnos ez a Macbook Air M1-ben nincsen. Ergo így nem tudom kihasználni az Oled Tv-met vele. Ez akkor a Macbookokban nincsen egyikben sem? Vagy csak a Mac Minik kapták meg?
Kicsit furcsállom mivel 2018-as I5-ös a Mac Minim a Macbook meg ugye M1 chippes sokkal jobb video kártyás elvileg. de nincsen ez a kapcsoló sajnos ..
Így lehet vissza kell küldenem majd.UI: A SATECHI V2 4K USB-C HUB tökéletesen teszi a dolgát minden működött rajta vele szépen a 4K 60hz is net is meg a töltés is bátran merem ajánlani . Sokszor volt mostanába ez a kérdés ..
Minden megjött szépen ma minden fasza Astro szürke erre a kijelző beállításon bukik el a dolog sajnos...ezt most sajnálom nagyon . -
instantwater
addikt
Ha már adatbiztonság, akkor érdemes egy túlfeszültségvédőt is beszerezni.
Viszont természeti kár ellen a felhő biztosabb megoldás mint egy ssd a fiókban. Mi van, ha pont akkor csap be a villám, amikor be van dugva az SSD.
A backup egyik alap pontja, hogy van offsite backup is.
-
instantwater
addikt
Addig válogattam, és alkudoztam a resellerrel amig az alternatív modellek kifogytak.
Talán nem kamu, mert a weboldalon korábban sem voltak fenn ezek a modellek, biztos csak valami raktár sarkába félresöpört dobozok voltak a disztribútornál.
Az eredeti modell nem jöhet szóba, mert tuti megint hibásat hoznak az pedig még 5% kedvezménnyel sem kell.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz instantwater #112377 üzenetére
A windows sem nagyon hülye azért. Nagyon régóta képes a windows beépítetten lebackupolni a saját maga alatt futó rendszerpartíciót is (és nem kell leállítani és elindítani valami linuxot cdről), meg létrehozni repair boot discet, amikkel ha felrobban az egész gép akkor is létrehozható pár kattintással egy klónja a gépnek. Ráadásul a windows mostmár VHD fájlokat hoz létre backupként amit két kattintással megnyit és látni hogy mi van benne - illetve én pl arra használtam ezt hogy virtualizáljak egy pár fizikai windows szervert még 1-2 éve (a hülyeség ott kezdődött hogy a fizikai gépből hiányzott a virtuális környezethez szükséges "IDE"/SATA driver de igazából megugorható kellemetlenség volt).
-
Parson
addikt
válasz instantwater #112389 üzenetére
Egyéb forgalmazó aki tudna szállitani a kívánt modellböl?
-
Parson
addikt
válasz kchris78 #112390 üzenetére
Azért az remélem megvan, hogy az a backup egy recovery particióra megy... tehát nem a rendszerrel azonos particióra - különben hogyan kezelné le a partició újrahúzását? Innentöl ugyanaz a szituáció, Max nem 3rd party app szolgálja ki a recovery process-t.Az, hogy melyik az igazán tiszta megoldás, már inkább IT hitkérdés szvsz. Persze ha csak rendszerbackupról és nem particióbackupról van szó, az más...
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz Parson #112392 üzenetére
persze, csak sokan azt gondolják, hogy a windows backupolásához feltétlen le kell állítani és kell egy sys rescue cd és az ottani eszközök szükségesek a windows rendszer partíció mentéséhez és helyreállításához ha elszáll a rendszer-lemez/partíció. (mondjuk windowson ezek nincsenek is annyira szem előtt mint a Time Machine, és nem is annyira magától értetődő sokszor ezeknek a programoknak a felülete)
[ Szerkesztve ]
-
instantwater
addikt
válasz Parson #112391 üzenetére
Van. Csak azoknál 2800 a 32/1T, és nem 3100 a 64/1T.
Fáj, hogy fele annyi a RAM és nem nagy az árkülönbség.Ahogy nézem az M2 Pronál is £400 font a memória upgrade, és valószínűleg az M1 Pro/Maxnál is ennyi volt.
Brutál, hogy kifutott M1 Maxnál is £300-at kérnek érte készletkisöprésnél.Lehet beleugrok egy M1 Max 32/1T, aztán max eladom 1-2 év múlva, ha nagyon szűkös.
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz instantwater #112394 üzenetére
Tökéletes megoldás sose lesz. Válassz egyet és kezdj vele élni, különben a sok rágódás miatt mindegyik kifut, ami korábban kis kompromisszummal ugyan, de elfogadható lett volna. Ha munkára kell, akkor a minimális felárat úgyis visszahozza hipp-hopp. Ha meg nem elfogadható a felár, akkor meg nézd el azt a kis esztétikai hibát... HA nem jár funkcionális hibával.
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
válasz Parson #112387 üzenetére
Természetesen nem. Az oprendszer külön téma, arra megvannak az Apple saját eszközei. De minden beállításodat, programodat levelezésedet stb. tudod vinni másik oprendszert futtató gépre, olyan szinten, hogy még az ikonjaid is ott maradnak, ahol voltak. Az inkrementális mentés meg igen széleskörű, akár törölt programot is vissza tudsz hozni a Time Machine-ból.
-
SharpSA
veterán
Megkeresett egy elvileg 2015-ös MacBook Pro tulaj, még a kapítány van rajta. Menteni kellene róla mindent, majd egy tiszta telepítéssel a lehető legújabb rendszert rárakni. Erre a gépre melyik újabb rendszer telepíthető?
Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
-
SharpSA
veterán
válasz instantwater #112398 üzenetére
Szerintem a képernyőt fogod leginkább nézni...
Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 256 GB Midnight
- Macbook pro 2020 M1 13"
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet RENDELHETŐ DEÁK TÉRNÉL Átvehető.
- Hibátlan Apple MacBook Pro 14" 16/500 M1 Pro Gyári Garis!
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 13" 2020 M1 processzor 16GB RAM 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest