Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ruuwa

    tag

    A kihasználtság nem egyenlő a terheléssel.

    Pongyolán fogalmazva előbbi azt fejezi ki, hogy az órajel szerinti ciklusok hány százalékában végzett valamilyen műveletet a processzor. Magyarul, ha egy processzor 2GHz-en jár, és 1 milliárd ciklusban végez munkát, akkor a kihasználtság 50%. Viszont hogy mi számít hasznos munkának (integer, lebegőpontos, regiszter move, load, store, I/O művelet, etc), mit jelent le a rendszer hasznos munkának, az teljesen architektúra és utasítás függő. Több magról és dinamikusan változó órajelekről nem is beszélve. Éppen ezért nem szerencsés két külön architektúra, különböző órajelen vett kihasználtságát kontextus nélkül egymás mellé tenni. Főleg nem egyenlőség jelet tenni a két érték közé.

    Ahogy a kihasználtság, úgy a terhelés sem pillanatnyi érték. Ismét csak pongyolán fogalmazva a terhelés azt mutatja meg, hogy az eltelt időszakban átlagosan hány folyamat futott a CPU-n vagy várakozott futásra készen. Magyarul ha a terhelés átlagos értéke 1,4 volt, akkor ezen időszak alatt átlagosan 40%-al volt túlterhelve a processzor, tehát biztosan volt olyan pillanat, amikor egy vagy több folyamatnak várakoznia kellett felszabaduló erőforrásra. Ez azt is jelenti, hogy egyszerre lehet 80% a kihasználtság és 2,5 a terhelés: 1 folyamat futott, 1,5 várakozott. Amikor elindul például az AIDA stresszteszt, akkor nem 100%-ra terheli a processzort. A kihasználtság lesz 100%, a terhelés meg legalább 3-4-5, vagy ha úgy tetszik 300%.

    Ha jól tudom az összes népszerű monitorozó alkalmazás (AIDA, HWInfo, MSI AB, windows feladatkezelő, stb) a kihasználtságot jelzi ki, nem a terhelést. Mindezzel oda akarok kilyukadni, hogy nem érdemes sokat rugózni egy Intel és egy AMD processzor ugyan azon program futása során mért kihasználtsági értékeinek összehasonlításán. Jelzés értékű lehet, de semmiképpen sem mérvadó. Illetve csak szeretném tisztába tenni kicsit a fogalmakat. :R

    Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

Új hozzászólás Aktív témák