-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
matteo_szg
őstag
-
Montesantos
senior tag
Sziasztok!
Msi r290x gaming-nek mennyi a max áramfelvétele? (éppen tápot keresek) lehet kipróbálnék egy 2 vga-as rendszert.....
Gabi
-
HSM
félisten
válasz Bélaaaa #12300 üzenetére
Szerintem gyakorlatilag is. Amúgy az MSI is tud csinálni csúcs cuccokat, lásd a 290X Lightning, elég jóféle, de árban is magasan veri a mezőnyt.
(#12301) Malibutomi: Nézd, én csak próbálok logikusan gondolkozni. Azért egy ekkora iparban, komoly versenyben feltételezhetjük, hogy egyik gyártó sem maradhat versenyben a másiknál lényegesen nagyobb profittal. Ha viszont hasonló profittal dolgoznak, és hasonló áron adják a portékát, viszont nyilvánvalóan lényegesen kevesebbet kell fordítani a garis cserékre, akkor egy helyre mehet a plusszpénz, a kártyába.
(#12302) matteo_szg: Halkan megkérdem, téged nem fűz egészen véletlenül valami anyagi érdek az Asus-hoz? Csak mert több topikban is írsz ilyen kevéssé megindokolt, Asus-t erősen védő válaszokat, más márkákat (meg az álláspontomat) lehúzva.
[ Szerkesztve ]
-
daveoff
veterán
És az a plussz pénz hol mutatkozik meg a sapphire kártyákon? Lehet, hogy a hűtését(a hőleadókra gondolok) jobban megcsinálják, de a full műanyag borítás ellensúlyozza ezt. A plussz pénzt szerintem inkább zsebre vágják!
LG 27GL83A 27'' UltraGear™ QHD IPS 1ms Gaming Monitor with G-Sync®
-
Ghoula
senior tag
Neeem, ezzel tisztában voltam annó, elvileg ugyanaz volt a TJmax.
A bojleralkatrészeknél is nézted?
Ebben igazad lehet, nem új technológiával készülnek.Viszont a tied megy 1100-on olyan kis fesszel, enyém -100mv-ra fekete képezik, és az még mindig több.
Lehet nekiállok 5-10mV-onként, hátha kicsit tudok faragni belőle.Asus-nál biztos cumi, főleg ha emberünk nem monitorozza, és tekeri neki a +200mV-ot, rövid szikra , hosszú füst.
Ami viszont ennek a teóriának ellentmond, hogy ha megnézed a régebben linkelt thermo képeket, ott jól látszik, hogy az X-es kártya jobban fűt, mint a nemX. Pedig elvileg a fogyasztása több( lehet) a nemX-nek, ergo többet is kéne disszipálnia.
guru3d:
290
290X
A francia oldalon is ez látszik a giga kártyákkal. De akkor vagy a hwinfo írja ki rosszul, vagy a a vezérlő mond hülyeségeket.
[ Szerkesztve ]
-
matteo_szg
őstag
Természetesen fűz, ott dolgozom.
De nem az említett anyagi érdek miatt ellenkezem a véleményeddel, hanem mert én pl. belülről látom, miképp működik ez az egész. Egyébiránt a logikus vagy illogikus elméleteiddel tökre nincs baj, csak többször az a vége a kommentejidnek, hogy tul.képpen csak a Sapphire ok, máshol biztos, hogy problémával szembesülhet a felhasználó. Most lényegében épp a garancia került előtérbe, és bár a Sapphire kevesebbet ad, ez is csak pozitívum a többi gyártóval szemben, mert a megmaradt pénzt biztos a kártyákba forgatják. Nem, egyáltalán nem az következik a kevesebb garanciából, hogy az R&D-be megy a pénz.
Nem rémlik, hogy más márkákat lehúztam volna, mert eszemben sincs azt állítani, hogy más nem csinálhat tuti jó VGA-t. Nyilván csinálhat, de ránézésre nem jó, ha lehúzol termékeket.
jupiiii
-
daveoff
veterán
válasz Laja333 #12308 üzenetére
Most ezt nem negatívumként hoztam fel, hanem gondolom olcsóbb egy 20ft-os fröccsöntött műagyag borítás, mint a fém! Persze lehet, hogy nincs is köztük nagy különbség árban, a tömeggyártás tekintetében....
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz daveoff #12305 üzenetére
A 280X-eken (Vapor-X, Toxic) pl. Backplate, rendesen, a VRM-ek mögött hővezető paddal a PCB-t hűtve, a memória-IC-ket is rendesen hűtő, profi kialakítású hűtő, IR DirectFET-ből összerakott VRM. Teljesen komplett, átgondolt csomag. Igen, a burkolat a Vapor-X-en műanyag, de sosem zörgött, ráadásul kis áttetsző részekkel, világító Sapphire felirattal, állati jól néz ki, kézbevéve is nagyon korrekt, nagyon egyben van. Nem az a vékony, törékeny kínai vacak. Szerintem amúgy sokkal munkásabb, költségesebb egy olyan bonyolult, komplex, mindent hűtő hűtőt csinálni az adott szériájú karira, mint fogni a már korábban más típusokon bevetett hűtőt, és azt rátenni majdnem egy az egyben, úgy nem csodálom, hogy maradt pénz az amúgy tökéltesen haszontalan fém borításra. Az a fémlemez anyagköltségben is és megmunkálási nehézségben is nulla kb.
(#12306) Ghoula: Ezaz, elvileg volt ugyanaz a Tjmax. Gyakorlatilag lehet mégsem. A fizikát nem tudod becsapni, több fogyasztás több hőt csinál, csodák nincsenek.
A karin ne a feszt nézd, mert eltér az ASIC %-unk. Neked az alacsonyabbal mindig több fesz fog kelleni, de mint láthatod, a magasabb feszen is kevesebbet fogyasztottál. 155A szemben 125A-el, ez jóval több, mint az a 0,05V, amivel nálad többet kért.
"...ha emberünk nem monitorozza, és tekeri neki a +200mV-ot, rövid szikra , hosszú füst. " Szakadtam.
A teóriám azonos órajelen értendő, maxra húzott áramerősség limittel, kézzel belőtt, rendesen kitesztelt fesszel. A 7970/7950 tesztemben is így mértem, konnektorból 50W difit, hogy azonos sebességre lőttem be őket, és minimum feszre. Gyárilag ott is a 7950 volt messze a kisebb fogyasztású.
Ezekben a tesztekben pedig nem így mértek, hanem gyárilag, ha jól vettem ki.(#12307) matteo_szg: Én szívesen veszem, ha tágítod a fejünket, hogy működnek a gyártók, már amennyire módodban áll. Ahogy írtam, én csak próbálom használni a fejem. Természetesen a R&D-et is a kártyára fordított összegnek vettem.
Nem írtam olyat, hogy más márka nem lenne jó, sőt. 280X-ből valóban csak azokat (Sapphire) ajánlottam, de okkal, bár ott is csak a Vaport, Toxicot, Dual-X-et nem. Asus-ból is jelenleg csak ennek a 280X DC2/290 DC2 vonalnak nem tetszik a kivitelezése. Az Asus is tud, ha akar, pl. ez nagyon korrektnek tűnik: [link], de AMD-ben ilyen gyöngyszem 290 vonalon tudtomal nincs.
290-ből pl. többet is írtam mostanság, amit nagyon jónak tartok, a PowerColor PCS+-t, a Vapor-X-et, Tri-X-et, de "olcsóbb" kariként azt is leírtam, a Giga is teljesen jót tett most le az asztalra, és a ventigondok, és a gyengébb tekercsek mellett az MSI Gaming se rossz.(#12310) andro93: A zörgésre akkor hajlamosak ezek, ha nem tökéletes gyárilag a zsírozás a ventiben, vagy ha a rosszul szellőző ház miatt, ha a ventinek sokkal többet kell tekerni, mint egyébként, illetve magas az üzemi hőfok. Ettől tudnak ezek a siklócsapágyas csodák zörgőssé válni. De pici kézügyességgel és egy kis csapágyzsíros kezelés után jobbá tehető, mint újkorában.
ez az átka amúgy a halk, siklócsapágyas ventiknek, sajnos akkor működnek csak optimálisan, ha néha kapnak friss zsírt. Mondjuk gyárilag is tehettek volna bele picivel sűrűbbet, akkor valszeg hamarabb adná el mindenki, mithogy erre szükség lenne, de sajnos nem ez a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Bélaaaa #12312 üzenetére
Szemre erősen úgy fest.
Magic márkájú, de ami aggasztó nekem picit, hogy ilyen pici-lábú:
[link]
Nem tudom, ez hogyan birkózik meg egy jobban húzott 290 áramfelvételével. Nekem egy sima valley, nagyon óvatosan húzva (1100/1400, +38mv) is 155A [link], ez tekercsenként 25-40A, attól függően, 4,5 vagy 6 csatorna táplálja, ezt nem tudom pontosan, de sehogy sem kevés. Gondot még nem okozott tudtommal senkinek, de nem túl bizalomgerjesztő. Adatlapot nem találtam róla, hiába kerestem ("Magic R19" [link]), pedig szerettem volna összehasonlítani pl. a PCS+ igen magas minőségű darabjaival:[link] [link]
A Sapphire-en lévő CEC R15 is sokkal bizalomgerjesztőbb, ezzel szerelték a refiket: [link], bár arról sem találtam adatlapot.Amúgy elvileg írták, lesz (van?) új PCB, azon már másmilyenek vannak, és +1 fázis: [link]. Ezeket még nem láttam közelebbről.
[ Szerkesztve ]
-
daveoff
veterán
Jogos, egyébként a Sapphire tényleg jó kártyákat csinál, nekem is nagyon sok fajta volt, 79xx széria előtt szinte mindig az volt. Csak most már nagyobbak az igények, nem szeretem, ha műanyag, ha lóg, ha zörög, ha nincs backplate, stb. Persze lehet ezen a szinten már nincsenek ilyen gondok, de akkor meg ott a 2év gari...Ebben a 290 szériában nem is igazán van olyan kártya, ami megfelelne minden igényemnek, tudom baromság, de ez van. Kövezettek meg, de nekem a ref bejött, csak egy rohadt backplate-et rakhattak volna rá!
[ Szerkesztve ]
-
Bélaaaa
őstag
Köszönöm a választ, habár ilyen mélységekben nem értek az elektronikához.
Annyit találtam róla, hogy ugyanez van a 6950-en is. LinkAkkor lehet mégis Sapphire 290 Tri-X-et veszek... Eddig is zafír kártyáim voltak mindig, tökéletesen meg vagyok velük elégedve. Amúgy sem szempont nekem a backplate...
[ Szerkesztve ]
Vasvellával nem lehet szí'vát asza'ni!
-
HSM
félisten
válasz daveoff #12314 üzenetére
A 280X-ek nem lógnak már, fogja a backplate, mint állat.
A 290-en is a TRi-X-et az egybe aljú hűtője remekül megfogja, mint ahogy a refi is backplate nélkül sem hajlik.
A zörgést ahogy írtam, 10perc alatt meg lehet szüntetni, ha Sapphire-on előjönne.Őszintén szólva a refi nem csoda, hogy bejött, állati jóféle, csak ugye hangos. Szerintem nem kell rá amúgy backplate, ideális esetben az amúgyis csak a fizikai behatások ellen véd+merevít, de a merevítésre refin nincs szükség, reméljük, fizikai behatások ellen sem. Hátlapon sincsenek komolyan melegedő cuccok (pl. ramcsipek), szóval amiatt sem kell rá.
Meg tudlak érteni, én a 280X-eknél voltam így, csak a Vapor-X, Toxic felelt meg az igényeimnek, minden másban volt valami, ami miatt nem tetszett. Annyiból jó volt, nem volt nehéz döntenem. Ilyen szempontból a 290-es széria nálam sokkal jobb, a Tri-X-et, PCS+-t, Vapor-X-et azonnal gondolkozás nélkül bevállalnám, de tuning nélkül a Giga WF3 is teljesen jó, nem bántam meg olcsóért. Az MSI-vel sincs itt nagyobb bajom amúgy, bár ez az újfajta NYÁK, ventiparák, gyengébb tekercses kiadás azért óvatosságra int vele kapcsolatban.(#12315) Bélaaaa: A backplate miatt ne aggódj a Tri-X-nél, szépen merevíti alulról a hűtő "kerete": [link]. A sok csavart ha meglesed, végig fogja a NYÁK-ot.
Én egyedül a 2 év gari miatt nem tudom maximálisan ajánlani, későbbi eladásnál ez hátrány, ez pedig azért egy elég drága termék, ezt azért mérlegelni kell. Mondjuk a 280X-nél én anno bevállaltam 85-90K-ért, és nem is bántam meg, kitűnő karikat kaptam a pénzemért.[ Szerkesztve ]
-
daveoff
veterán
Nálam a hang az utolsó szempontok egyike, a refnél inkább a 94°C zavart(mondjuk hátul szépen kitolta a meleget), a bacpkate meg egyszerűen esztétikusabbá tenné, ha más célt nem is szolgálna. Azért a lightning-al elégedett vagyok, nagyon komoly kártyát hoztak össze, csak akkorára sikeredett, mint egy nagyméretű falazó tégla. Sajnos kicsi neki a házam, nincs neki elég levegő, egy jobb házban sokkal hűvösebb tudna lenni, de nem panaszkodok, így is megáll 75°C körül.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Bélaaaa #12317 üzenetére
Nem is lenne eladó a Toxic, ha nem adtak volna el pár Giga 290 WF3-at 93,5K bruttóért, újat, amit ennyiért nem hagyhattam ott. A Vapor meg azért eladó, mert egy másik gépet bontottam anyagi okokból. De marad még 280X Vapor-X-em, meg a 7970 Dual-X, meg a refi 7970 Asus is.
Én amúgy sosem döntöm el előre, meddig marad, ha találok valami "kihagyhatatlant" úgyis cserélem. Mondjuk anno a 9700-as radeonom, meg a refi 5850 is kibírt nálam 3 évet. Annál többet egy sem.(#12318) daveoff: Kicsit rásegítessz a ventire, máris nem lesz 94 fok, ez ha nem szempont a hang, akkor nyugodtan mehet.
Sajnos a léghűtés ilyen, 300W-ot vagy falazótégla méretben tudsz meghűteni, vagy ha kisebb, akkor az biza jóval melegebb is lesz, vagy jóval hangosabb.
Amúgy egy kisebb, gyengébb hűtős mégjobban izzadna, ha nincs elég huzat a házban, erre azért vigyázz.
Persze, a refi kivétel, annak majdnem mindegy a ház, a meleg nagyját kifújja.(#12321) Bélaaaa: Most már sehol... De rendes boltból lehetett ennyiért, garival.
[ Szerkesztve ]
-
Bélaaaa
őstag
Akinek MSI-je van, meg tudná mondani, hogy milyen verziószámú a PCB-je, illetve a kártya elején a "logó" miből van? Le tud esni az idő múlásával?
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Vasvellával nem lehet szí'vát asza'ni!
-
Ghoula
senior tag
T9500, P9500, mindkettő 105-ös Tjmax
HA be tudnám csapni a fizikát, már rég megépítettem volna a teleportot, és azon keresztül járnék be melóbaOk, ezt értem, ha kisebb a szivárgási áram, kisebb a fogyasztásom is, tiszta sor, de azt nem feltétlen magyarázza, miért kell nagyobb fesz, hogy ugyanazt az órajelet vigye?
12091
Az itt idézett cikk alapján azért teszik, hogy ne legyen akkora szórás TDP-ben.Azonos feszen és órajelen persze hogy jobb lesz a kis szivárgású chip chip. De most nem csak a fogyasztás érdekelne, hanem a hőtermelés.
És ezzel arra célzok, hogy hiába nézzük a chip által mért adatokat, áram, elektromos teljesítmény, ha ez nincs lineáris kapcsolatban azzal, hogy ebből mennyi fog hővé alakulni. Józan paraszti ésszel azt mondaná az ember, hogy minél több az elektromos teljesítmény, annál több lesz a leadandó hőmennyiség, de akkor azt kéne látnunk, hogy a levett feszültség ellenére még mindig többet fogyasztó (és hőtermelő) nemX-es kártyáknak kéne kazánozni, az X-esek meg nem. -
GeneraL_XTX
veterán
Na gyerekek megint kísértem a sorsot
Jövőhéten veszek apróról egy egy hónapos, extreme digital garis Asus 290X DC2OC-t 100k-ért, postával egy újonctól (mondjuk van már pozitív értékelése).
Vagy megkötöttem az év üzletét vagy már két Asus karim lesz garanciában
-
deadwing
addikt
+1 a ref Sapphire karira. Nekem sikerült 2 darabot beszereznem, full egyformák, Hynix ramokkal. Szeretem VRM-ek 10 fokkal hűvösebbek rajtuk mint a GPU, és úgy mennek mantle alatt mint az álom
A hőfokát én 80 fokra maximalizáltam, már a catalystban is be lehet ezt állítani, AB-re sincs szükség
A hangjuk meg nem zavar, mert egyrészt -szerintem- nem vészes, másrészt meg G930 headsettel semmit nem hallok belőlük.
Jövő héten vmikor csinálok teszteket a CF-ről, de még hátra van a CPU tuning.60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!
-
Devid_81
félisten
válasz GeneraL_XTX #12326 üzenetére
Ha az egyik oda van gariba akkor miert kell a masik?
Vagy eleve CF-et tervezel?...
-
Devid_81
félisten
válasz GeneraL_XTX #12329 üzenetére
Ah, a masik sima 290, okes.
Azt hittem majd CF lesz belole ha a masik visszajon!...
-
Cole86
senior tag
válasz hdekakas #12333 üzenetére
sz*r az az msi... Oldalsó venti fújja őket telibe? szvsz az lenne megoldás...
>> War..WAR never changes! << Köszönöm a belém fektetett bizalmatokat,lojalitásotokat,még látjuk egymást..! "Ha keresel, megtalálsz a mátrixban"! Ha valamire szükséged lenne, illetve garanciális ügyekben továbbra is rendelkezésre álló email: skylinepc-hungary@hotmail.com - - - I'll be back! : P
-
Devid_81
félisten
válasz GeneraL_XTX #12335 üzenetére
Sokba van ket kartya, meg aztan azok futenek is rendesen, es egy is eleg FHD felbontas mellett, max reszletesseggel minden mostani jateknak.
Bar lesz az amikor mar jol jon a masodik, foleg sok monitornal.
De en sem tervezek ilyesmit, boven jo ahogy van....
-
Cole86
senior tag
válasz Devid_81 #12336 üzenetére
Fhdban bf4 alatt upscanning 200 alatt már 2 kari sem elég ,de az élmény megéri.. próbáljátok ki, böhöm nagy különbség van!
>> War..WAR never changes! << Köszönöm a belém fektetett bizalmatokat,lojalitásotokat,még látjuk egymást..! "Ha keresel, megtalálsz a mátrixban"! Ha valamire szükséged lenne, illetve garanciális ügyekben továbbra is rendelkezésre álló email: skylinepc-hungary@hotmail.com - - - I'll be back! : P
-
Cole86
senior tag
válasz SkyS1gn #12338 üzenetére
Ultrán nem, csak 90%ban.. azért átlag 50-60megvan 1050/1500on.. a képélesség meg valami brutális.. nem értem ,h lehet ekkora diff ,h elvileg full hd-t tud csak a kijelző.. Kamu a köbön!
Amúgy jaja, elvileg uhd!
(#12340) hdekakas : úgy nem próbáltad ,h tolja rájuk a hideg levegőt befelé?
[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
válasz Cole86 #12334 üzenetére
Arról lemaradtál akkor, már próbáltam oldalsó szívó ventivel is, helyzet változatlan. Mindenhogy próbáltam most már. Kivettem a takarólemezt közülük, 1 fokot sem jelentett.
Nem szar, single kártyának a legjobb választás. CF-hez is elmegy éppen, de csak alap órajelen. De az msi + asus kombináció a nyerő.Assassin's Creed 4 esetén sem elég két húzott kártya sem, ha mindent maxra raksz, az élsimítást is. (De azért minden csumán "csak" 4x élsimítással még megvan a fix 60 fps. )
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz korcsi #12325 üzenetére
Erről beszélek, én is így tudom.
Ezért is örülnék, ha össze tudnánk nézni X-es kártyát és ugyanolyan sima kártyát, mit fogyaszt és melegszik Valley-val.
Mert mindenhol azt látni, hogy az X-es kártyák jobban fűtenek, mégis alapon az enyém kevesebbet fogyaszt mint HSM nemX-ese. Ez persze lehet a hűtő különbségből is, de amit eddig láttam neten tesztet, az X-es kártyák jobban fűtöttek, pedig elvileg a chip minőségéből adódóan azok kevesebbet kéne fogyasszanak ebből adódóan fűtsenek. -
Cole86
senior tag
válasz SkyS1gn #12342 üzenetére
Utrán maxon próbáld ki...
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12324 üzenetére
Ez a lényeg, hogy a TDP oké legyen, ugyanakkor hiába akarnák a magasabb szivárgást kisebb fesszel kompenzálni, ha nem műkdne kisebb fesszel, érted... Gondolom, azok a kukába mennek, amik magasabb zivárgás ellenére nem mennek kisebb fesszel, ahogy írod, fűtőszálnak vagy 290LE-re később.
A teljes elektromos teljesítmény, amit a csip felvesz, legjobb tudomásom szerint hővé alakul. A kiadott képé nem alakulhat az elektromos teljesítmény, hiszen az energia nem vész el, csak átalakul, és ugye, ami a monitoron megjelenik, abból már nem igazán lehet kinyerni energiát, tehát kénytelen hővé alakulni.
Nem nézted figyelmesen.... A nemX-es karik a tesztekben, amiket néztünk, is picivel kevesebbet fogyasztottak, míg hűvösebbek is voltak. Sajnos sok az ismeretlen változó, így nehéz rájönni, miért vannak ezek a különbségek. Mondjuk a francia oldal eredményeit reálisabbnak tartom, csak ők meg fogyasztást nem néztek, pedig szoktak.
(#12326) GeneraL_XTX: Reméljük, most jó lesz már végre.
(#12327) deadwing: Én nem bírnám elviselni. A refi 7970 még határeset. Nekem a max ezzel a refi hűtővel az kb. 35% venti durván 2000rpm, ami még nem zavar nagyon. De ebből nem hűt meg egy 290-et rendesen, ez 100%. Persze, ha nem zavar a hang, akkor nagyon jók.
(#12333) hdekakas: Rossz helyre tetted. Úgy kéne, a venti tengelye essen egybe az Asus magasságával, és legyen honnan szívja a levegőt, ne érjen a falhoz.
Én ide raknám:
A pirossal bekeretezett részen pedig úgy raknám a kábeleket, hogy ne legyenek útban a légáramnak. Ja, és amit a paint nem tudott, egy icipicit lefelé dönteném a ventit, néhány fokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- NVIDIA RTX 3060 Ti Founders Edition 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- PNY RTX 4080 16GB GDDR6X TF VERTO Edition - Új, 2 év garancia - Eladó!
- Inno3D iChill RTX 3070 X3 8GB használt videokártya eladó garanciával!
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
- Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB használt videókártya eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest