Windows blog: hogyan alakul a Windows RT-s tabletek sorsa?

Egy évvel a megjelenése után már bizonyosan levonható a következtetés: a Windows RT finoman fogalmazva sem vált sikertermékké, a Microsoft óriási zakót könyvelhetett el a Surface táblagépek első generációjával. Úgy tűnik viszont, hogy Redmondban nem adják fel a dolgot, a napokban a Windows 8.1 mellett megérkezett a Windows RT 8.1-is. Csakhogy a tabletkínálat most teljesen más lett; eltűntek az OEM partnerek, mint az Asus vagy a Samsung, a Microsoft mellett csak a redmondi szoftvercéghez egyre közelebb álló Nokia hozott ki új, Windows RT 8.1-es tabletet.

Microsoft Surface 2
Microsoft Surface 2

Így összesen két Windows RT-s tablet maradt talpon, érdekes módon más-más hardverrel, bár lényeges paramétereikben (mint az erős, ARM alapú rendszerchip és a 10 hüvelyknél valamivel nagyobb, minőségi, Full HD kijelző) megegyeznek. Továbbá a 449 dollárra beárazott Microsoft Surface 2 ugyanúgy a prémium tablet szegmensben indul, mint a nagyjából tíz százalékkal drágább Nokia Lumia 2520, aminek viszont LTE modemje is van. Úgy tűnik, a hagyományos OEM partnerek nem kérnek a második körből, maradnak inkább a sokkal ígéretesebb Windows 8.1-es tabletek mellett az x86-os vonalon.

Mi változott a Windows RT-s tabletek körül az elmúlt egy év folyamán? Talán mondani sem kell, hogy az új vasak hardvere sokkal erőteljesebb, így fürgébb működésre lehet számítani. Továbbá komoly előrelépés történ kijelző terén, illetve apró, de hasznos újítás az USB 3.0 csatlakozó. Sokkal lényegesebbek ennél a szoftveres előrelépések. Igaz, hogy a külső fejlesztők szoftverkínálata továbbra is messze lemarad az iOS és az Android választéka mögött is, de a Microsoft saját alkalmazásai hatalmasat fejlődtek. A meglévő appok jobbak lettek, újjászülettek, a Windows RT 8.1 érkezésével pedig a Skype, SkyDrive és Bing kereső erősebben integrálódott, összességében az egész rendszer egyre többet és többet kínál.

Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520

Úgy tűnik, a Microsoft kezdi magára zárni a Winsows RT-t, ami nem feltétlenül baj, hiszen hardveres, szoftveres és anyagi téren is bőséges tartalékokkal rendelkezik, és nyilván nem rövidtávú projektnek tervezte az ARM-os menetelést. Személyesen még nem találkoztunk a Surface 2-vel és Lumia 2520-szal sem, de az interneten található vélemények meglehetősen pozitívak a teljesítménnyel és minőséggel kapcsolatban, ráadásul a szoftverek is jó irányba fejlődnek, és minden bizonnyal az árazással is tud majd játszani egy kicsit a Microsoft, ha arra kényszerül. Mert szorítás az biztosan lesz az olyan olcsó, Windows 8.1-es tabletek irányból, mint például az Asus Transformer Book T100, és ne feledjük, hogy a felső kategóriát továbbra is töretlenül az iPad uralja.

Azóta történt

Előzmények