Megérkeztek a Microsoft Surface 2 és Surface 2 Pro tabletek

Hirdetés

A redmondi vállalat az ígéretekhez híven bemutatta legújabb Surface tabletjeit, melyekkel kapcsolatban megannyi pletyka keringett az interneten. A bemutatót a Windows 8.1 operációs rendszert futtató Surface 2 Pro táblagéppel nyitották, melynek kijelzője maradt 10,6"-es és Full HD felbontású, de a színhűségen sokat javítottak, ezáltal professzionális munkára is jobban megfelel. Emellett javítottak a gép hangzásvilágán, amihez a Dolby-t hívták segítségül, továbbá a tablet használhatóságán is alakítottak, ugyanis immáron kétféle pozícióban (dőlésszögben) is kitámaszthatjuk.

Microsoft Surface 2 Pro
Microsoft Surface 2 Pro (forrás: Engadget)

A Surface 2 Pro alapjául az Intel Haswell processzorát használják, de pontos típusról nem esett szó. Nyilván valamely alacsony fogyasztású, Y-ra végződő modell lehet a kiválasztott, de az aktív hűtés megmaradt, viszont megemlítették, hogy az új gép hűvösebb és csendesebb. A rendszermemória mérete 4 vagy 8 GB lesz attól függően, hogy mekkora tárterülettel ellátott verziót vásárolunk. A 64 és 128 GB-os gépekhez 4 GB, a 256 és 512 GB-osakhoz 8 GB dukál. Az üzemidőn is sokat javítottak, a 42 Wh-s akkumulátorral állítólag 60 százalékkal sikerülhet túlszárnyalni az elődöt, így az új Surface 2 Pro terhelés nélkül nagyjából hat és fél órát bír. Akinek még ez is kevés lenne, az nyilván örülni fog a Power Cover nevezetű kiegészítőnek, ami a fizikai billentyűzeten túl egy plusz 30 Wh-s akkumulátorral segít a konnektor nélkül tölthető órák meghosszabbításában.

Microsoft Surface 2 Pro Type Cover 2
Microsoft Surface 2 Pro Type Cover 2 (forrás: Engadget)

További kiegészítők között lesz még a Surface Docking Station. Eme dokkolón három darab USB 2.0 és egy darab USB 3.0-s port lesz megtalálható a külső tárolók és beviteli eszközök csatlakoztatásához, illetve Ethernet hang ki- és bemenet, tápcsatlakozó, valamint egy mini DisplayPort is helyet kapott rajta. Utóbbira akár 3840x2160 képpontos külső kijelzőket is ráaggathatunk. Ezzel még mindig nincs vége a kiegészítők sorának, hiszen a Type Cover 2 is a kínálat része, mely feketében, kékben, rózsaszínben és lilában is kapható lesz. De nem a színek jelentik az egyetlen újítást: a kiegészítő 1 milliméterrel vékonyabb lett, a gombok háttérvilágítást kaptak, útjuk pedig 1,5 milliméterre rövidült és működésük is halkabb lett. Apropó háttérvilágítás! Egy közelségérzékelő is a része, így a háttérvilágítást automatikusan ki- és bekapcsol, ha ráhajtjuk a gépet.

Microsoft Surface 2 Pro dokkolóban
Microsoft Surface 2 Pro dokkolóban (forrás: Slashgear)

A mai esemény másik főszereplője a Surface 2 tablet, mely hagyományosan ARM-os alapokra épít. A pletykák szóba hozták ezzel kapcsolatban a Qualcomm Snapdragon és az NVIDIA Tegra rendszerchipeket is, de azok nyertek, akik ez utóbbira fogadtak, a Surface 2 immáron csak két részből álló magnézium-alumínium háza ugyanis az NVIDIA Tegra 4-et rejti. Ezek után nem meglepő, hogy a gépen Windows RT fut, pontosabban annak az új 8.1-es változata, ami többfelhasználós környezetet teremt.

Microsoft Surface 2
Microsoft Surface 2

Ennél a modellnél szintén megmaradt a 10,6"-es kijelzőméret, de minőségben szintet lépett, ugyanis ugyanazt a Full HD-s ClearType kijelzőt kapja, amit a Pro is – sőt kitámasztója is ugyanúgy több pozícióban rögzíthető. További újdonság, hogy könnyebb (676 gramm) és vékonyabb (8,9 mm) kivitel ellenére az akkumulátor üzemidejét 25 százalékkal, 10 órára sikerült növelni az előző generációhoz képest, a rajta található USB port pedig immáron a 3.0-s szabványt támogatja.

Új lett a 3,5 megapixeles elő- és 5 megapixeles hátlapi kamera is, de főleg az előlapira büszke a cég, ami mögött 1/3"-os szenzor bújik meg, és rendkívül alacsony megvilágítási körülmények között is remek képet ad. Ezzel a Surface 2-t a Skype-ra hegyezték ki, amit az is bizonyít, hogy egy évig a Surface 2 tulajdonosok ingyen bonyolíthatnak nemzetközi hívásokat és szintén térítésmentesen használhatják a Skype WiFi szolgáltatást. Ha mindez nem lenne elég, akkor az említett operációs rendszerrel együtt érkezik a teljesen Microsoft Office csomag és ajándékba 2 évig 200 GB SkyDrive tárhelyet is kapunk ingyen.

Microsoft Surface 2
Microsoft Surface 2

A Surface 2-höz való kiegészítők között az új Touch Cover (Surface Touch cover 2) érdemel említést, mely mindössze 2,5 mm vastag, szintén rendelkezik háttérvilágítással és közelségérzékelővel. A legnagyobb újítás mégsem ez, hanem a "gombok" mögött rejtőző szenzorok száma, ami 80-ról 1092-re emelkedett, ami nem csak gépelést tesz lehetővé, hanem egyéb, érintéssel kiadható parancsokat is végrehajthatunk rajta.

A Surface 2 Pro alapára 899 dollár lesz (ebben benne foglaltatik a Wacom-szerű toll is), míg a Surface 2 32 GB-os kiadása 449 dollárt kóstál. Az előrendelés a holnapi naptól lehetséges, a szállítás október 22-én indul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés