Lehet barátság Android és Windows között?

A BlueStacks és az AMD a januárban esedékes CES alkalmával egy igen érdekes projektről rántja majd le a leplet. Eddig is lehetett tudni, hogy a két cég 2014-ben készül valamire, ami az Android és a Windows egyesítéséről szól, de már maga a koncepció is annyira vadul hangzott, hogy nehéz volt elképzelni a működését. A gyártóktól viszont már többször hallottuk, hogy az Android és a Windows szegmentációja problémát jelent, így a következő években általánossá válhatnak azok a hibrid gépek, amelyek úgymond két konfigurációt használnak – az egyiket az Android, míg a másikat a Windows futtatásához. Erre példa az ASUS Transformer Book Trio, melyről korábban már írtunk egy kisebb bejegyzést.

Hirdetés

Természetesen a szegmentációra való reakció következtében logikusnak tűnik két operációs rendszer és ezzel a két beépített konfiguráció között váltani, de a BlueStacks korábban már ecsetelte, hogy a felhasználók csak a kedvenc programjaikra vágynak és nem feltétlenül szeretnének két eltérő operációs rendszert egy eszközön. A cég szerint a Windows 8-on is működő BlueStacks applikáció már alapvetően beleintegrálódik a Microsoft Modern felületébe, így tekinthető alternatívának, de maga a program nem támogat tökéletesen minden natívan futó androidos alkalmazást. Persze a frissítésekkel a népszerű programok futtathatósága elég korrektnek mondható, viszont ezért rengeteg szoftveres trükköt vetnek be, illetve számos specifikus optimalizációt alkalmaznak.

A BlueStacks tehát igazából csak a legkedveltebb androidos programok futtatására alkalmas Windowson, és még így is főleg a Microsoft Surface Pro tableteken, illetve az AMD APU-t használó gépeken lehet elérni értékelhető eredményt. Előbbi két tabletre a BlueStacks (BlueStacks App Player), míg az utóbbi termékekre maga az AMD optimalizál (AMD App Player). Megjegyzendő, hogy az Redmondi óriáscég masináira való optimalizálás érezteti hatását más Intel Ivy Bridge és Haswell lapkát használó konfiguráción is, de hivatalosan Surface Pro megoldások számítanak a célplatformnak.

A legnagyobb probléma, hogy valamilyen szinten mégiscsak egy emulációról van szó, amit eléggé nehézkes általánosan megoldani. Többek között a nagyon speciális programkódot és driverrutinokat igényel a hatékony működés, de ezzel egyelőre csak az AMD foglalkozik, míg a többi cég inkább távolról figyeli a fejleményeket. A BlueStacks helyzete tehát nem olyan könnyű, mivel a felhasználó elvárja a megfelelő funkcionalitást és emellett még a sebességet is. Természetesen egyszerűsíti a munkát, ha csak a Surface Pro tabletekre van gyári optimalizálás, hiszen két termékre úgy ahogy ki lehet gyúrni az alkalmazást. Az érintett cégek pedig úgyis nagyon ismerik saját hardvereiket és az erre készült meghajtók működését, így elvben megtehetnék azt, amit az AMD megtesz a Radeonokra optimalizált saját App Playerrel.

Látható, hogy a helyzet annyira nem reménytelen az androidos alkalmazások Windowson való futtatása szempontjából, de a legjobb eredményt mindenképp a natív programfuttatással lehet elérni. Itt jön a nehézség, mivel felmerül a kérdés, hogy ezt mégis hogyan lehet megoldani? Információink szerint a BlueStacks és az AMD az ARM segítségével kidolgozott egy olyan hardveres alternatívát, ami a Windows és az Android kapcsolatát abszolút barátivá varázsolja. Ezt az érintettek az év elején megrendezendő CES-en be is mutatják.

Első körben olyan USB-re köthető kiegészítők várhatók, melyek nem nagyobbak egy pendrive-nál és tartalmaznak egy teljes ARM-os rendszerchipet. Itt igazából csak a program futtathatóságát kell megoldani, tehát rengeteg dolgot ki lehet hagyni a csatlakoztatható eszközből, hiszen az internet elérését, az adatok tárolását és az egyéb feladatokat még mindig a Windows 8.1-et futtató gép látja el. Az újdonsághoz tehát egyedi lapkák lesznek ideálisak, hiszen nincs szükség semmilyen sallangra, csak ARM-os processzormagokra, IGP-re, I/O áramkörre, esetlegesen egy-két speciális DSP-re és némi rendszermemóriára. Ezek mellé egy kisebb flash tároló is szükséges, ahova ideiglenesen át lehet másolni a futtatott programot és az ehhez szükséges rendszerkomponenseket a fő számítógépről. Később a koncepció továbbfejlődhet, így az ARM-os SoC bekerülhet magába a gépbe a fő lapka mellé, vagy akár integrálásról is lehet szó. A BlueStacks elvben minden koncepciót támogat.

A CES-en bemutatkozó USB-s koncepció elvi követelménye egy Windows 8.1-et futtató PC, ehhez érkezik a megfelelő szoftveres háttér a BlueStacks műhelyéből. Funkcionálisan a rendszer beépül a Windows Modern felületébe, és a telepített androidos alkalmazások onnan indíthatók. Az alapszoftver a háttérben mindent elintéz, és a felhasználó látszatra egy operációs rendszer alól eléri a kedvenc windowsos és androidos programjait. Természetesen az AMD most is módosított rendszert fejleszt az új BlueStacks applikációból, ami speciális optimalizálásokat tartalmaz a saját platformokra vonatkozóan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés