Komoly ráncfelvarráson esett át a Valve Steam Audio SDK-ja

A változások miatt a 4.0.0-s verzió nem is kompatibilis visszafelé, de a lehetőségek megérnek ennyi áldozatot.

A Valve bejelentette, hogy elkészült a Steam Audio SDK 4.0.0-s verziója, amely egy igen jelentős fejlesztésnek számít. A vállalat többek között jelentősen átírta a Steam Audio API-t, amely a szimulációt és a leképezést átláthatóbb formában választották el egymástól. Ez kedvezőbb lehetőségeket teremt a fejlesztők számára, hogy egyedi kódokat írjanak. Mindemellett a szimuláció eredményeit az API-n kívül is lehet használni, méghozzá anélkül, hogy bármilyen spatiális hangleképezési munkát kellene végezni. Ezáltal például az adott játékban az ellenfelek mesterséges intelligenciájának döntéseit befolyásolni lehet a szimulált hangzással.

Két újítás még a pathing és a hybrid reverb. Előbbivel szimulálni lehet a folyosókon, illetve az ajtónyílásokon keresztüli hangzásvilágot, míg utóbbi konvolúciós reverb eljárást oldja meg a korábbinál kisebb terheléssel.

A szimuláció szempontjából az alapértelmezett mód továbbra is a Phonon, de van két két opciós lehetőség, konkrétan az Intel Embree, illetve az AMD Radeon Rays 2.0. A GPU-s gyorsítást csak az utóbbi támogatja az OpenCL API-n keresztül, míg az Embree a modernebb processzorokhoz illeszkedik az AVX támogatása által. Utóbbi kettő motor esetében változás, hogy mostantól statikusan vannak linkelve a Steam Audióba.

A fentieken túl a Valve az AMD TrueAudio Next API-t is frissítette az 1.3.1.1-es verzióra. Erről sajnos nem tudni, hogy milyen újításokat tartalmaz, mivel az AMD ezeket még nem közölte.

A Steam Audio 4.0.0-s verziója már elérhető a Unity és az Unreal Engine videojáték-motorhoz, illetve van beépülőmodul az FMOD Studióhoz, de persze a C API is adott az egyedi integráció érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés