Megérkezett az új Apple iPod nano és iPod touch

Az Apple ma este megtartott, elsősorban az iPhone 5-re fókuszáló sajtótájékoztatóján bemutatásra kerültek a cég új médialejátszói is, mint a hetedik generációs iPod nano, valamint az ötödik generációs iPod touch.

Hirdetés

Előbbi mindössze 5,4 mm vastag, mely ezzel minden idők legvékonyabb iPod-ja lett, de ennek ellenére elfért benne egy szélesvásznú, 2,5"-es multi-touch kijelző, így a zenehallgatás mellett képek, fotók, videók is kényelmesebben nézhetők rajta. Tömege viszont nőtt: 21,1 helyett immáron 31 grammot nyom a mérlegen, de a változtatások fényében ez elhanyagolható. A könnyebb használhatóságra is nagy hangsúlyt fektettek, borításán nagyméretű hangerőállító, előlapján pedig az iPhone-hoz hasonló „home” gomb foglal helyet. A belsejéből természetesen nem hiányzik az FM tuner, amit most DVR-rel egészítettek ki, azaz az adás megállítható és visszatekerhető – erre egy 15 perces puffer áll rendelkezésre.

Újítás a Bluetooth megléte is, ami főleg sportolás közben hasznos, ha nem akarunk a fej- vagy fülhallgató kábeldzsungelével megküzdeni aktív mozgás közben. További segítség a sportos életmódot folytatók számára a gyorsulásmérő és a lépésszámláló megléte. A vékony kivitelhez az Apple újféle csatlakozója, a most bevezetésre kerülő Lightning Connector dukál, mely átalakítóval kompatibilis a korábban használt felülettel, habár arról nincs hír, hogy ezt gyárilag mellékelnék a dobozban. Azt viszont megemlítették, hogy akkumulátorkapacitása 30 órányi zenehallgatásra, vagy 3,5 órányi videolejátszására lesz elegendő.

Az iPod nano 16 GB-os tárkapacitással és hétféle színben (ezüst, fekete, lila, zöld, kék, citromsárga, piros) lesz kapható 149 dolláros áron.

A másik új termék az 5. generációs iPod touch, mely javarészben a most bejelentett iPhone 5-öt másolja, de persze annál egyszerűbb termékkel állunk szemben. A 6,1 mm vastag készülék 88 grammot nyom a mérlegen, ebbe pedig belefért az iPhone 5 4"-es retina kijelzője (1136x640 képpontos felbontás, 326 ppi, 800:1 kontrasztarány, 500 cd/m² fényerő). Szerencsére a króm hátlapot mostantól elfelejthetjük, helyét egy szálcsiszolt alumíniumborítás foglalja el, így a karcolások nagymértékben csökkenthetők.


[+]

A kijelzőt és a Lightning Connector csatlakozót leszámítva a hardver viszont nem az új okostelefonból jött, ugyanis az A6 SoC helyett a korábbról ismert Apple A5 dolgozik benne, de már ez is előrelépés. A kamera 5 megapixeles, autófókuszos iSight, hátulról megvilágított szenzorral, zafírüveg mögé ültetett f/2.4-re képes, öt lencsetagból álló optikával, LED segédfénnyel, képstabilizátorral. Mindezt megfejelték 1080p-s videofelvételi képességgel, arcfelismeréssel és panoráma móddal. Az előlapra 720p-s Face Time HD kamera került. A vezeték nélküli képességek közül természetesen kimaradt a 4G támogatás, cserébe kapunk Bluetooth 4.0-t és kétsávos Wi-Fi vezérlőt (IEEE 802.11a/b/g/n, 150 Mbps). Ezenkívül a színben hozzáillő touch csuklópántra is felfűzhető, bár véleményünk szerint ennek a meglétét kicsit túlságosan komolyan vették a bemutató alkalmával – helyette inkább az A6 SoC képességeire lettünk volna kíváncsiak, de arról meg nem esett szó.


[+]

Újdonság még, hogy a touchon az iOS6 fut, valamint van Siri és AirPlay Mirroring – utóbbival a kijelzőn látott képet „türközhetjük” a tévére. Szó esett az akkumulátorral kapcsolatos paraméterekről, pontosabban az üzemidőről: 40 órás zene- és 8 óra videolejátszás. Az iPod touch októberben lesz elérhető ötféle színben (alu, fekete, kék, citromsárga, piros), 32 és 64 GB-os kapacitással, rendre 299 és 399 dollárért. Ezzel párhuzamosan a régi touch is kapható lesz, a 16 GB-osért 199 dollárt, míg a 32 GB-osért 249 dollárt kérnek majd.


[+]

A harmadik új termék az EarPods névre keresztelt, csúnya szóval élve „agybadugós” fülhallgató, melyet a gyártó bevallása szerint mintegy három évig dizájnolt, mivel jó fülhallgatót készíteni nem két perc, és megannyi igényt kell figyelembe venniük. Az újfajta kiképzés, állításuk szerint, nem szigeteli el teljesen a külvilágot, de kényelmes viselést tesz lehetővé. A minél jobb hangzás érdekében különféle nyílásokat alkalmaztak: a száron lévő port a jobb basszusért, míg a hátoldalon lévő a középső frekvenciák természetes megszólalásáért felelős.

Az EarPod árusítása, mint különálló kiegészítő már a mai napon megkezdődik (ára 29 dollár), de ezzel fogják szállítani az új iPod termékeket is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés