Hirdetés

Apple Lightning kábelek és adapterek – lassan teljes a lista

Hirdetés

Az Apple múlt héten jelentette be iPhone 5 nevű okostelefonját, valamint a muzsikus fronton a hetedik generációs iPod nano és az ötödik generációs iPod touch készülékeket. Ezen termékek egyik közös vonása, hogy mindannyian az Apple új csatlakozójával, a Lightning Connectorral a fedélzetükön érkeznek, amely névadás tekintetében remekül passzol a szinte csak az almás gyártó eszközein fellelhető Thunderbolt adatátviteli szabványhoz. Az új aljzat közel 10 év után váltotta az eddig jól megszokott 30 tűs elődöt, és mint mindig, egy jól bejáratott szabvány lecserélése most sem zökkenőmentes. Ez nem feltétlenül csak technológiai vagy fizikai akadályokat jelent, mivel a felhasználók körében sem osztatlan az újdonság sikere.

Az Lightning csatlakozónak viszont vannak tagadhatatlan előnyei, ilyen például, hogy a digitális interfész 80 százalékkal kisebb elődjénél, ráadásul teljesen szimmetrikus, mindkét oldalán 8 érintkező található, így csatlakoztatásnál nem kell figyelni az oldalra, amely mindenképp könnyedséget jelent. Az Apple persze nem feledkezett el arról a tengernyi kiegészítőről, amelyek az évek során a 30 tűs dokkolási lehetőséggel láttak napvilágot, így már a bejelentés időpontjában lehetett tudni, hogy mindenféle kábelek és adapterek segítik majd csökkenteni az kompatibilitási problémákat.

Az első bejelentések között 30 tűs adapter (29 dollár), 30 tűs összekötőkábel (39 dollár) és egyszerű USB kábel (19 dollár) bukkant fel, de az utóbbi napokban további megoldásokról is hírt adtak. Az Európai Bizottság a szabványosítás érdekében a micro USB-t jelentette ki egységes mobiltelefon interfésznek, ezzel párhuzamosan azt is engedélyezték, hogy egy készülék más csatlakozóval rendelkezzen, mindaddig, amíg egy adapter segítségével a micro USB kompatibilitás megoldható. Így ahogy az Apple eddig is kínált 30 tűs – micro USB átalakítót az európai piacokon, úgy most bejelentette, hogy a villámos aljzathoz is elérhetővé tesz egy adaptert, de ennek hivatalos árusítását csak Európában tervezik, mivel az Európai Bizottság rendeletéhez hasonló más régiókban nem létezik.

Ha még ez sem lenne elég, akkor a The Verge értesülései szerint HDMI és VGA kábelek is érkeznek, amelyekre 29 dolláros árat jósolnak. Ez a HDMI variáns esetében még igaz is lehet, de mivel a Lightning csatlakozó teljesen digitális, így a VGA kimenethez szükséges lesz némi konvertálásra is, amely így minden bizonnyal borsosabb árcédulával kerülhet majd a boltok polcaira.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés