Méretes lett az Apple A5-ös processzora

Az Apple a hónap elején mutatta be az iPad 2 névre keresztelt tabletet, melynek belsejében a legújabb A5-ös alkalmazásprocesszor lakozik. Erről a lapkáról a vállalat nem beszélt sokat, ám kétségtelen, hogy sokan kíváncsiak arra, hogy mi rejtőzik a kupak alatt, így a pontos paraméterek nem tarthatók sokáig titokban. Az új generációs táblagépet már szállítják, tehát várható volt, hogy idővel valaki darabjaira szedi. Erre a feladatra ezúttal az UBM TechInsights vállalkozott, és ahogy az lenni szokott meglepetésekben nem volt hiány.

Az A5 esetében a legszembetűnőbb változás a megnövekedett kiterjedés az A4-hez viszonyítva. Az előző generációs processzorról már tudni, hogy 53,3 mm²-es lapkát tartalmaz, ami átlagosnak mondható a konkurensekhez viszonyítva. Az A5 ezzel szemben 122,2 mm²-esre hízott, vagyis majdnem két és félszer nagyobb az elődjénél. Ez a méret persze annak tudatában nem is sokkoló, hogy a gyártásért továbbra is a Samsung felel, és a technológia maradt 45 nm-es, de a konkurens lapkákhoz viszonyítva ez a kiterjedés nem megszokott. Még az első PC-kbe szánt AMD Fusion processzor is jelentősen kisebb a maga 75 mm²-es paraméterével, de ez csak amolyan érdekesség, hiszen a két termék nem közvetlen ellenfél.

Mivel az Apple A5 kiterjedése nagy, így a gyártása sem mondható olcsónak a kategóriához viszonyítva. Ezt persze csak egységes árazás mellett lehet állítani, ám valószínűbb, hogy az Apple jelentős mennyiséget rendel az A5-ből, vagyis kedvezményeket kaphat. Szintén hír van arról, hogy a Samsung kapacitása nem lesz elég az új generációs iPhone-ok ellátásához, így egyre több a pletyka a TSMC gyártókapacitásának felhasználásáról. Az almásoknak ezt meg kell lépniük, de a tajvani bérgyártó gyártástechnológiája jelentősen különbözik a jelenleg használttól, így időbe telik az átállás. Persze valószínűleg nem lehet gond, hiszen a 40 nm-es gyártósorok már nagyon jól teljesítenek. Egyébként az UBM TechInsights számításai szerint az iPad 2 gyártása 270 dollárba kerülhet, ami bőven elfogadható az aktuális árazás mellett.

Az Apple A5 persze nem véletlenül ilyen nagy, ugyanis kategóriájához mérten elképesztően magas teljesítményt kínál. A központi processzormagok szerepét két darab ARM Cortex-A9-es fejlesztés tölti be, amelyek a hivatalos adatok szerint 1 GHz-en üzemelnek, de itt a vállalat alkalmazott egy érdekes energiatakarékossági funkciót is. A fogyasztást dinamikus órajelszabályzás tartja kordában, ami a futtatott alkalmazás igényéhez igazítja a sebességet. A mérések alapján a processzormagok egy tipikusan terhelő munkafolyamat mellett 890 MHz körüli értékre állnak be. Ez a funkció számottevő szempont az üzemidő biztosításához, hiszen a lapka méretének növekedése a fogyasztásra is kedvezőtlenül hat, vagyis a mérnököknek számos trükköt kellett bevetni. A memóriavezérlő is megújult, így már az LPDDR2 lapkákat támogatja. A legnagyobb fejlődésen azonban a grafikus alrendszer ment át. Az A4-es chipben egy PowerVR SGX535-ös IGP dolgozott, amit most leváltott a PowerVR SGX543. Az utóbbi a fejlesztés eleve az élmezőnybe tartozik a teljesítmény és a szolgáltatások szempontjából, de az Apple egy MP2-es konfigurációt alkalmazott, ami lényegében megkétszerezi a sebességet. Ezen a ponton nem kétséges, hogy az Apple A5 jelenleg minden konkurenst lesöpör a pályáról, amit az Anandtech tesztje is bizonyít. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az ellentábor sem pihen, hiszen a CES-en szinte minden érintett részletezte a jövőbeli terveket, és nem akármilyen újítások vannak születőben.

Az Apple A5 rejtélyei tehát lelepleződtek. A lapka amellett, hogy nagyon méretes nagyon is jól sikerült. Ez a konkurensek számára persze nem túl jó hír, hiszen az óriáscég jól működő értékesítési csatornákkal rendelkezik, vagyis az iPad 2 könnyedén megismételheti az előd sikerét – a technológia legalábbis adott hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés