Sok változást hoz az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.31.3.3071-es verziójú drivercsomagot, mely a Windows 7 és 8 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 2500-as és 4000-es IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében az asztali és a mobil Ivy Bridge lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

Az új meghajtó legnagyobb újítása, hogy bevezeti az OpenCL 1.2-es felület támogatását, ami akkor is kihasználható, ha az adott PC-ben nem a HD Graphics 2500-as és 4000-es IGP az elsődleges grafikus adapter, így esetleg van még mellette egy AMD Radeon vagy egy NVIDIA GeForce VGA. Itt kétségtelenül az Intel az OpenCL-t aktívan használó programokra és játékokra szeretne felkészülni, amelyek a számításokhoz az IGP erejét is befoghatják, míg a grafikus munka a VGA-n történne. A vállalat a Quick Sync Video korlátozását is feloldotta az Ivy Bridge lapkák esetében, így a videók transzkódolására szolgáló motor szintén munkára fogható bármilyen elsődleges adapterként használt dedikált grafikus vezérlő mellett. Sajnos meg kell jegyezni, hogy mindkét funkció a WDDM 1.2-es felületet követel a működéshez, azaz csak Windows 8 operációs rendszer mellett üzemképes újításokról van szó.

Az Intel ismét optimalizálta az új driver energiafelhasználását is. Ez a vállalat szerint teljesítményvesztéshez vezethet bizonyos játékok alatt, ugyanis az IGP Turbo Boost szolgáltatása kevésbé lesz agresszív, de így a hardver is kevesebb energiát emészt fel a számítás során. A vállalat az optimalizálásokkal alapvetően az arany középutat keresi a teljesítmény és a fogyasztás között. Amennyiben ezzel a felhasználó nem szeretne együtt élni, úgy a driver vezérlőpultjában elérhető egy power mode opció, melyet „Maximum Performance” paraméterre állítva előhozható a korábbi energiafelhasználási szint, vagyis az Intel által prognosztizált teljesítményvesztést nem kötelező elfogadni. Ez természetesen a fogyasztásra már nem lesz jó hatással, de a döntés abszolút a felhasználó kezében van.

Az Intelnél beszámoltak arról is, hogy az úgynevezett maximális teljesítményre kihegyezett működési módban nőtt az új driver teljesítménye az előző meghajtóhoz viszonyítva. Ezt egy Ultrabookokba szánt mobil Core i7 processzorral ki is mérték, így a Batman: Arkham City 7%-kal, a StarCraft 2: Wings Of Liberty 8-22%-kal, az Oil Rush 9-100%-kal, míg a Dragon Age 2 26-87%-kal fut majd gyorsabban.

Az új driver természetesen tartalmazza a szokásos hibajavításokat, így például a Max Payne 3, a Far Cry, a Portal 2, a Deus Ex: Human Revolution és a Total War: SHOGUN 2 című játékokat sikerült megszabadítani a kisebb-nagyobb képminőséggel kapcsolatos hibáktól. Ezenkívül a Metro 2033 sem fagy le többet a hozzá készített benchmark programmal való indítás során, illetve a CLBenchmark „Optical flow: Feature Matching” tesztje is grafikai hibák nélkül fut majd le.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

Mi lesz veled Sandy Bridge?

A hírből már látható, hogy a Sandy Bridge kódnevű processzorok fő driverben való támogatása véget ért. Az Intel mostantól csak a kritikus, főleg rendszerösszeomláshoz vezető hibákat javítja rajtuk, így a termékek az úgynevezett long legacy fázisba léptek. Ehhez egy 15.28.15.3062-es jelzésű drivercsomag 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – már el is érhető az előbbi linkeken. Az előző meghajtóhoz képest az új eszközillesztővel mostantól minden kijelzőn hiba nélkül működik a Full HD-s felbontás, illetve nem omolhat össze a rendszer, ha a felhasználó az „Fn+space” billentyűkombinációt használja, vagy amikor aktiválja a Windows nagyító funkcióját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés