Saját gyártópartnere szólítja fel az Intelt a termékek támogatására

Az Intel nemrég foglalt hivatalosan is állást az Atom termékek grafikus drivere ügyében, így az elégedetlen felhasználók petíciói sajnos nem sokat értek, de ugyanakkor egy váratlan segítség jelent meg a színen, és remélhetőleg ez megváltoztat mindent. A Foxconn az Intel egyik legnagyobb gyártópartnere, így számos PC-t építenek a vállalat platformjaira. Megszokott persze, hogy a partnerek nem kérdőjelezik meg egymás döntését, de a Foxconn úgy néz ki, hogy most segít a felhasználóknak. Ebben természetesen van önös érdek is, de ha ez megegyezik a vásárlók érdekével, akkor tulajdonképpen örömteli lépésről beszélünk.

Steven Cheng, a Foxconn hardverek fejlesztéséért felelős szakembere szerint a nemrég bevezetett új NanoPC termékek Intel Atom D2550-es processzorral szerelt verzióira sajnos egyre több felhasználói panasz érkezik, amelyekben hiányolják a normális szoftveres támogatást ezekhez a termékhez. Mint ismeretes ehhez a platformhoz az Intel, és alapvetően a grafikus processzor fejlesztőjének számító Imagination Technologies csak 32 bites grafikus drivert kínál és ezt is csak a Windows 7 operációs rendszerhez (ezen belül is egy éve jelent meg az első és egyben utolsó driver). Ennek megfelelően a Foxconn vásárlói dühösek, hogy nem tudják használni a terméket 64 bites Windows operációs rendszer mellett, illetve még az új Windows 8-cal sem. A vállalat két megoldást kínál. Elsősorban javasolják a 32 bites Windows 7 telepítését, de ha ez nem megoldható, főleg céges megrendelések esetén, akkor kicserélik a leszállított Atom D2550-es processzorral rendelkező NanoPC termékeket egy ugyanolyan kategóriába szánt, de AMD Brazos platformmal dolgozó masinákra.

Ennek a terméknek a jövőjéért küzd a Foxconn
Ennek a terméknek a jövőjéért küzd a Foxconn

A vállalat számára természetesen kellemetlen a helyzet, hiszen a legtöbb ügyfél nem az Intelt tartja majd hibásnak, és ez sokat ront a Foxconn imázsán. A cég pont ezért támadja az Intel terméktámogatási politikáját, és Steven Cheng mindennek hangot is adott a Santa Clara-i óriáscég fórumán. A Foxconn szóvivője megjegyezte, hogy továbbra is szállítanak Atom processzorral szerelt NanoPC-t, de amíg az Intel nem változtat a terméktámogatás rendszerén, addig az AMD platformjára koncentrálnak.

Az egész ügy egyébként kellemetlen mindenkinek. Az Intel helyet biztosít a panaszoknak a hivatalos fórumon, de nem reagál rájuk. A felhasználók ezzel úgy érzik, hogy elfelejtette őket a cég, és most már kiderült, hogy az egyik legnagyobb gyártópartnernek sincs túl jó véleménye az Intel termékfrissítési politikájáról. Kérdés, hogy van-e esély arra, hogy a piacon lévő Atom platformok több operációs rendszer szintjén, illetve értékelhető minőségben kapjanak, lehetőség szerint gyári támogatást. A Foxconn számára ez már alapvetően szükséges, hiszen a cég a fenti bejegyzésével gyakorlatilag a saját termékét minősítette le. Helyette ugyan szintén saját fejlesztésű masinát ajánlanak, de nyilván a felhasználók számára eléggé egyértelmű üzenet, ha egy cég negatív értelemben nyilatkozik az új hardveréről, függetlenül attól, hogy ki a hibás a problémákért.

A többi gyártó egyelőre homokba dugja a fejét, ami annak köszönhető, hogy a nem túl jó platformra épülő termékeket is el kell adni. A Foxconn valószínűleg arra gondol, hogy a panasszal élő felhasználók igen nagy többsége nem az Intelt tartja hibásnak, hanem az adott termék gyártóját, és ez logikus is, hiszen a masinán nem az Intel, hanem a Foxconn emblémája díszeleg. A rossz élményt tehát ehhez kötik majd az ügyfelek, ami az adott gyártó jövőbeli eladásira is komoly hatással lehet. A Foxconn éppen ezért tesz meg mindent annak érdekében, hogy az elégedetlen vásárlók garanciális csere keretében kapjanak egy AMD Brazos platformot, holott erre igazából jogilag nem lennének kötelesek.

A helyzet legegyszerűbb megoldása egyébként az lenne, ha az Intel az Imagination Technologies legfrissebb bináris driverét a Cedar Trail platformhoz is kiadná a Windows 8 operációs rendszerre. Sajnos a 64 bites támogatás ennél bonyolultabb, hiszen az PowerVR fejlesztésekhez ilyen nem készül, de igazából még ez is megoldható lenne, ugyanakkor ez már az Imagination Technologies akaratán múlik, mivel a 32 bites bináris driver mellé egy 64 bitest is kell készíteni. Sajnos utóbbira kevés esélyt látunk, ám a Windows 8-as 32 bites grafikus driverből akár még lehet is valami, de ehhez nem csak egy gyártónak kell felemelni a hangját. Mindenesetre a Foxconn lépése rendkívül biztató, így talán más gyártópartnert is meggyőz arról, hogy még az Intellel szemben is érdemes a felhasználók és persze saját érdekükért küzdeni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés