Csendben megjelent az ultramobil Celeron

Az Intel az idei CES-en mutatta be az ultramobil Ivy Bridge processzorokat. Azt túlzás lenne állítani, hogy a partnerek kapkodnának a 10-13 wattos TDP osztályba sorolt megoldásokért, de talán az újonnan bemutatott Celeron 1019Y jelzésű megoldás feltüzeli az érdeklődést.

Az új Celeron majdnem ugyanazt kínálja, amit a Pentium 2129Y, azaz két processzormagot, 2 MB-os megosztott gyorsítótárat, kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt, egy HD Graphics sorozatú IGP-t, illetve letiltott AVX, Turbo Boost és Hyper-Threading funkciókat, továbbá az integrált grafikus vezérlő oldaláról a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display, valamint a Clear Video HD szolgáltatás támogatása sem lesz megoldva.

Az órajelek tekintetében a processzormagok 1 GHz-en ketyegnek, míg az IGP alapórajele 350 MHz, amit a turbó 800 MHz-re emelhet. A Celeron 1019Y a 10 wattos TDP fogyasztási osztályba lesz besorolva, amihez 7 wattos SDP paraméter társul. Az energiaigény szempontjából tehát a Pentium 2129Y köszön vissza, csak éppen gyengébb teljesítménnyel. A listaár ebből a szempontból furcsa, ugyanis a Celeron 1019Y 153 dollárba kerül ezer darabos rendelés esetén, vagyis egységenként 3 dollárral drágább, mint a jobb Pentium 2129Y. Információink szerint ennek az az oka, hogy a Pentium modellt az Intel csak kis mennyiségben tudja szállítani, így a Celeron még enyhén drágábban is jobb alternatíva lehet a partnereknek. Itt valószínűleg arról van szó, hogy nagyon kevés lapka képes 10 wattos TDP osztályon belül működni, így a Celeronnal az Intel csökkentette az órajeleket, hogy sikerüljön értékelhető mennyiségű processzort beszorítani a megadott fogyasztási keretbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés