Hivatalosan is letölthető a kiszivárgott Atom driver

Nagyjából két hete számoltunk be arról, hogy a hányatott sorsú Cedar Trail platformhoz kiszivárgott egy félhivatalos driver, amit fel is kínáltunk az olvasóinknak letöltésre. Az Imagination Technologies elismerte, hogy a birtokunkba jutott meghajtót ők készítették, de ez a forma még sem hivatalos, hiszen drivert az adott termékhez csak az Intel adhat ki. Korábban azt hittük, hogy utóbbira gyakorlatilag semmi esély, de legnagyobb örömünkre az Intel megcáfolt minket. Hivatalosan is elérhetővé vált ugyanis a 8.14.8.1089-es driver, ami kiszivárgott meghajtóhoz képest csak a WHQL aláírás meglétében különbözik.

Az Intel egy teljes listát készített a hibákról, amelyeket az új driver javít az egy évvel korábbi meghajtóhoz képest. A fentebb linkelt hírben ezeknek csak egy részét kaptuk meg, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az Imagination Technologies nem a 8.14.8.1065-ös drivercsomaghoz hasonlította az új meghajtót, míg az Intel igen, hiszen az első verzió óta nem adtak ki friss drivert a platformhoz.

Az új meghajtó természetesen korrigálja a PowerPoint programban előforduló megjelenítési hibákat, a Java programok futtatása során megszűnik a felbontás véletlenszerű váltása és a kép villódzása a kurzor mozgatása mellett, továbbá a munkaasztal HDMI kijelzőre való kiterjesztése nem von maga után esetleges hibaüzenetet, vagy rosszabb esetben rendszerösszeomlást. Komoly előrelépés, hogy a szórványosan és teljesen véletlenszerűen bekövetkező általános csíkozódás végre eltűnik.

A DisplayPortra kötött kijelzőkkel meglehetősen sok probléma volt, de mostantól menet közben is beüzemelhetők, így nem szükséges újraindítani a rendszert a kép megjelenítéséhez. Emellett bizonyos DisplayPorton keresztül csatlakoztatott kijelzők esetében a Windows betöltése nem vezet azonnali kékhalálhoz, illetve mostantól mindig lesz kép, ha a rendszer visszatér alvó vagy készenléti módból. Az új driver megjegyzi a megjelenítőre vonatkozó skálázási beállításokat, így azokat nem kell minden indítás során újrakonfigurálni, valamint a Windows képernyőkezelőjéről is beállítható az 1920x1080 pixeles felbontás. Esetenként előfordult, hogy amikor a Windows a beállított idő lejárta után készenlétbe helyezte a kijelzőt, akkor az a rendszer lefagyásával járt, de végre ez a gond is múlté. A HDCP is állandóan működni fog DisplayPorton keresztül, továbbá 30 Hz-es frissítés mellett a HDMI-n keresztül megjelenített Full HD-s kép nem lesz torz. Sajnos kisebb torzulások esetenként bármilyen kijelzővel bármilyen interfészen keresztül előjöttek, de ez a probléma is megszűnt.

A felhasználók általános sebességnövekedést érezhetnek a DirectX és az OpenGL programok futtatásánál, de számos játék megjelenítésében is változás áll be, természetesen pozitív értelemben. Például a nagyon kedvelt Angry Birds PC-s verziója mostantól grafikai hibák nélkül is fut, de számos hétköznapi játékosoknak szánt programban lesz végre helyes a képi megjelenítés. Szintén elmúlik a kijelző bal felső sarkában észlelhető apróbb torzulás, amikor az 50gray.BMP nevű állomány lesz kiválasztva mozaikos asztali háttérképnek. Ezenkívül számos tesztprogram futtatása lehetséges mostantól a platformon, így a LightsMark2008 nem omlik össze, a Furmark nem dobál hibaüzeneteket, míg a 3DMark 06 hosszabb tesztelés után nem fagy le végtelenített módban. Jelentős javítás még, hogy a Microsoft Office Word 2007 esetében a betűtípusra vonatkozó szerkesztőpanel megjelenítése nem lesz elmosódott.

Multimédiás szempontból változás, hogy a RealPlayer programmal megnyitott RM és RMVB formátumú videók lejátszása nem áll le, ha a felhasználó az egérkurzort véletlenül a videó fölé húzza, továbbá eltűnnek a villogásos képi hibák a PowerDVD és a Windows Media Player programmal történő DVD lejátszás során. Utóbbi alkalmazás már teljes képernyős módban sem fog villogó filmlejátszást eredményezni.

A 8.14.8.1089-es driver az alábbi linkről tölthető le, és a 32 bites Windows 7 operációs rendszert futtató Atom D2500, D2550, D2700, N2100, N2600 és N2800 jelzésű termékekhez telepíthető. A frissítést nagyon ajánljuk, hiszen igen komoly előrelépés történt az adott termék használhatóságában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés