Az AI-t helyezi középpontba a Snapdragon 855

Az SoC szinte minden részegységből modernebbet kapott az elődjéhez viszonyítva.

A Qualcomm nagyjából egy éve jelentette be a Snapdragon 845-ös rendszerchipet, amit most követ a 855-ös jelzésű fejlesztés. Utóbbi már a TSMC 7 nm-es node-ján készül, vagyis az aktuálisan elérhető legmodernebb gyártástechnológián, de persze ez elvárható volt, hiszen más cégek is ráléptek erre az ösvényre.

A Snapdragon 855 fő újítása a processzorrész fura szervezése. A rendszer az ARM DynamIQ koncepciót követi, és konkrétan nyolc Kryo 485-ös mag került a lapkába, amelyek közül négy a Gold, míg négy a Silver jelzést kapta. Az előbbi a Cortex-A76, míg utóbbi a Cortex-A55 módosításából született meg, így elmondható róluk, hogy az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek. A lassabbik Silver klaszterben maximum 1,8 GHz-en üzemelhetnek az egyenként 128 kB-os L2 gyorsítótárral rendelkező magok, míg az gyorsabb Gold tömb logikailag két részre van osztva, így három mag esetében 2,42 GHz a maximális órajel, de egy egység elmehet egészen 2,84 GHz-ig is. Az L2 gyorsítótár kapacitása egységesen 512 kB, továbbá mindegyik mag osztozik egy 2 MB-os L3 gyorsítótáron.

A memóriavezérlő csak optimalizálást kapott az elődhöz képest, amivel az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 2133 MHz-es effektív órajel mellett, memóriabusz pedig továbbra is 64 bites. A 3 MB-os rendszergyorsítótár nem változott, ezt továbbra is elérheti minden részegység.

Az IGP tekintetében az Adreno 640 lesz bevetve, amiről szokás szerint nincs sok adat, leszámítva azt, hogy papíron 20%-kal gyorsabb az elődnél, alapvetően fel van készítve a valós HDR megfelelő teljesítményű támogatására, illetve kezeli a Vulkan API 1.1-es verzióját. Utóbbit elméletben az előző generációs hardverek is képesek lehetnek kezelni, de közel sem biztos, hogy kapnak ehhez megfelelő szoftveres frissítést.

Továbbfejlődött az ISP, vagyis a jelfeldogozó processzor, ami ezúttal Spectra 380 névre hallgat. Ez a 14 bites egység 48 megapixeles kamerát is kezel, de opcionálisan két 22 megapixeles egység is befogható, de az igazán érdekes fejlesztése, hogy az egyes gépi tanulásra épülő feladatok sokkal, akár négyszer kevesebb energiafelhasználásból végrehajthatók. Lényeges előrelépést kínál az új Hexagon DSP is, ami a 690-es verziószámot viseli, ami az elődhöz képest egyrészt kétszeresére növeli a vektorfeldolgozók számát, másrészt bevezeti a tensor magokat, így a részegység gyakorlatilag egy DPS és tensor feldolgozó kombinációjává vált, így a korábbinál lényegesen kedvezőbb lehet az AI szempontjából.

Lényeges újítás még, hogy az új videokódoló támogatja HDR10, HDR10+ és HLG formátumú videók gyorsítását, míg integrált LTE modem már nem az x20-as, hanem az újabb x24-es verzió, ami az 2 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé teszi, persze csak megfelelő hálózat esetén.

A Qualcomm Snapdragon 855-ös SoC lényegében kész van. Az erre épülő új eszközök hamarosan érkeznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés