Igazán erős középkategóriás rendszerchipet hoz a Qualcomm

A Snapdragon 670 a korábban megjelent 660-as lapkát váltja a porondon.

A Qualcomm új, középkategóriás rendszerchipet mutatott be, amely az előző év májusában leleplezett Snapdragon 660-at váltja le. A 670-es SoC modernebb gyártástechnológián készül, ami a Samsung 10 nm-es LPP node-ja, és alapvetően sok hasonlóságot mutat a két hónapja előkerült Snapdragon 710-zel, bár több szempontból gyengébb annál.

A friss lapka a DynamIQ koncepcióra épít, ezen belül is konkrétan nyolc darab Kyro 360-as mag került a fejlesztésbe, amelyek közül kettő a Performance, míg hat az Efficiency jelzést kapta. Előbbi a Cortex-A75, míg utóbbi a Cortex-A55 módosításából született meg, így elmondható róluk, hogy az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek. A kétmagos klaszter maximum 2 GHz-en, míg a hatmagos 1,7 GHz-en üzemelhet.

A memóriavezérlő az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 1866 MHz-es órajel mellett, a kétcsatornás memóriabusz pedig 16-16 bites. Az IGP tekintetében az Adreno 615 lesz bevetve, ami a technikai tudást szempontjából ugyanazt kínálja, amit a Snapdragon 710-ben megtalálható Adreno 616 csupán némileg lassabban.


[+]

Az ISP, vagyis a jelfeldogozó processzor szempontjából a Spectra 250-re kell számítani. Ez az egység 25 megapixeles kamerát is kezel, de opcionálisan két 16 megapixeles megoldás is befogható. Emellett elérhető a legfrissebb a Hexagon DSP, ami a 685-ös verziószámot viseli, és elsődlegesen az AI szempontjából jelent előrelépést, ugyanis az ilyen irányú feladatokban háromszor is gyorsabb tud lenni a korábbi verzióhoz viszonyítva.

A videokódoló a 4K-s 30 Hz-es videók mellett a 120 Hz-es frissítésű Full HD-s tartalmakkal is megbirkózik a H.264 és a HEVC formátumok esetében, de a 710-es Snapdragonnel ellentétben a 10 bites HDR futószalagok támogatása nem megoldott. Az integrált LTE modem, ami egy x12-es verzió, és ez 0,6 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé teszi, persze csak megfelelő hálózat esetén.

A Qualcomm már szállítja a megrendelőknek a Snapdragon 670-es rendszerchipet, így a rá épülő eszközök is hamarosan megérkezhetnek. A leváltani kívánt Snapdragon 660-nál mindenképpen jobb, konkrétan alig kínál kevesebbet az egy kategóriával feljebb tanyázó Snapdragon 710-nél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés