Javítja középkategóriás ajánlatát a Qualcomm

A Snapdragon 675 a korábban megjelent 670-es lapkát egészíti ki a szegmensen belül.

A Qualcomm még nyáron leplezte le a Snapdragon 670-es rendszerchipet, amely most kapott egy fura kiegészítést is, méghozzá a Snapdragon 675 személyében. A fura jelző nem véletlen, ugyanis amíg az előbbi lapka a Samsung 10 nm-es LPP node-ján készül, addig az új verzióhoz már 11 nm-es LPP lett bevetve. Ennek első olvasatra nem sok értelme van, hiszen visszalépésnek tűnik, de valójában jó oka van erre a Qualcommnak. Egyszerűen a 10 nm-es LPP node túl drága az adott szegmenshez, miközben az előnye a 11 nm-es LPP opcióhoz viszonyítva nem akkora, hogy megérje maradni rajta, így inkább az olcsóbb, nem sokkal rosszabb, de még mindig elég jó eljárást választotta a cég.

A fentiek miatt a Snapdragon 675 nem sokban tér el a 670-től. Erősebb processzormagokat kap, a tudása is nő valamelyest, de összességében a legtöbb képessége változatlan.


[+]

A konkrétumokat tekintve a friss SoC a DynamIQ koncepciójára alapoz, ami konkrétan nyolc darab kryo 460-as magot vezérel, ezek közül kettő a Performance, míg hat az Efficiency jelzést kapta. Előbbi a Cortex-A76, míg utóbbi a Cortex-A55 módosításából született meg, így elmondható róluk, hogy az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek. A kétmagos klaszter maximum 2 GHz-en, míg a hatmagos 1,7 GHz-en üzemelhet, de elég nagy a különbség az L2 gyorsítótár tekintetében is, előbbi 256, míg utóbbi 64 kB-ot kapott, továbbá a rendszerszintű gyorsítótár 1 MB.

A memóriavezérlő az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 1866 MHz-es órajel mellett, a kétcsatornás memóriabusz pedig 16-16 bites. Az ISP, vagyis a jelfeldogozó processzor szempontjából a Spectra 250-re kell számítani, amely némi módosításon esett át, így három kamerát is képes kezelni. Emellett nem hiányzik a Hexagon DSP 685-ös verziója sem.

Az IGP tekintetében az Adreno 612 lesz bevetve, ami a képességek tekintetében hasonló az elődben található Adreno 615-höz. A vállalat kiemeli a szimplán "gaming enhancements" névre keresztelt szoftveres hátteret, amely pár játék erejéig javítja az elérhető teljesítményt és általános élményt. Erre vonatkozóan sajnos bővebb technikai leírás nincs, de átfogó, nem csak a grafikus vezérlőre vonatkozó csomagnak tűnik.

A videokódoló a 4K-s 30 Hz-es videók mellett a 120 Hz-es frissítésű Full HD-s tartalmakkal birkózik meg a H.264 és a HEVC formátumok esetében, az integrált LTE modem verziója pedig x12-es, és ez 0,6 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé teszi, persze csak megfelelő hálózat esetén.

A Qualcomm már szállítja a megrendelőknek a Snapdragon 675-ös rendszerchipet, a rá épülő eszközök a következő év elején tűnhetnek fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés