Alaposan megreformálja a Big.Little rendszert az ARM

Az új DynamIQ koncepció a korábbi megoldásnál sokkal szabadabb chiptervezést enged meg.

Az ARM a Big.Little processzordizájn bevezetésével igen nagyot húzott anno. Bár a rendszert az elején sok bírálat érte, elsődlegesen a szoftveres oldal kiforratlansága miatt, mára vitathatatlan, hogy letarolta a piacot. A Big.Little azonban több éves, tulajdonképpen a bemutatása óta nem nyúlt igazán hozzá az ARM, és ez látszik is, ugyanis a gyártók térnek át a saját megoldásaikra, hiszen a brit tervezőcég oldaláról nincs előrelépés.


[+]

Az ARM viszont a háttérben dolgozott az alapos reformon, így bemutatták a DynamIQ koncepciót, amely a Big.Little utódja lesz, elsődlegesen a heterogén skálázhatóságot szem előtt tartva. A cél itt is ugyanaz, vagyis a megfelelő feladatra a megfelelő mag biztosítása, de a chiptervezés szempontjából a DynamIQ sokkal több szabadságot biztosít. Elsőként az egyik nagy változás, hogy a rendszer klaszterenként már nem csak négy, hanem nyolc magot is tud kezelni, és ehhez még hozzá jön az, hogy ezeknek nem is kell ugyanolyannak lenniük, vagyis klaszteren belül is alkalmazható eltérő teljesítményű processzormag. Sőt, a magok órajele és feszültsége is eltérhet, ahogy az aktiválható energiatakarékossági állapotok is. Az egyetlen megkötés az utasítás-architektúra, aminek egyeznie kell a klaszteren belül, illetve a gyorsítótár hierarchiája szempontjából is vannak követelménye. Ugyanakkor ezekkel a megrendelőnek nem feltétlenül kell foglalkoznia, mivel az érkező, ARMv8.2-A utasítás-architektúrát használó ARM magok már támogatják a DynamIQ-t, és ezek beépíthetők ilyen formában egymás mellé.

Mivel mostantól a klaszteren belül is lehet eltérő képességű mag, így a DynamIQ-t használó lapkák állhatnak csupán egy klaszterből is. Ugyanakkor ez csak egy lehetőség, a dizájnt teljes egészében kialakíthatja a megrendelő, vagyis nyolcmagos lapkát lehet úgy is építeni, hogy az összes mag egy klaszterben van, vagy úgy is, hogy pár magot az egyik, míg a többit a másik klaszter tartalmaz. A nyolcnál több maghoz mindenképpen több klaszterre van szükség, és itt jön a képbe az ARM új fabric összeköttetése, amely elvben nem szab határt a magszámnak, hiszen nem korlátozza a beépíthető klaszterek számát, de a gyakorlatban persze lesz egy ideális felső határ, ahol az interfész hatékonysága csökkenni kezd. Erre a fabric összeköttetésre egyébként gyorsítók vagy egyéb hardverek is köthetők, vagyis a tervezői szabadság itt is elég nagy.


[+]

Az ARM DynamIQ-t elsődlegesen az új piacokra tervezte, tehát nem kifejezetten az ultramobil eszközök fogják kamatoztatni a képességeit. Persze ezen a piacon is bevezetésre kerül, de könnyen kitalálható, hogy itt az igények lényegesen szerényebbek, mint a szerverpiacon, illetve a beágyazott rendszerek területén, tehát a DynamIQ-t a végfelhasználóknak készülő termékekben egyáltalán nem lesz a végletekig kihasználva. A fő cél inkább az új irányok lefedése, kezdve azzal, hogy az ARM az új magokat felkészíti felezett pontosságú adatfeldolgozásra, így igazodva a gépi tanulás követelményeihez. Ezen a ponton a vállalat 50-szeres előrelépést ígér 3-5 éven belül a teljesítmény tekintetében, illetve az új fabric kapcsolatnak hála a bekötött gyorsítók elérése is tízszer gyorsabb lesz.


[+]

Fontos tényező lesz még az ARM tervezetében a redundancia. Az önvezető autók esetében például kritikus tényező a rendszer üzemképessége valamilyen meghibásodás esetén is, így nem véletlen, hogy az ARM ebbe az irányba fejleszt. Elsődlegesen emiatt is fűzhető fel az új fabric összeköttetésre sok klaszter, mivel lehet olyan lapkákat tervezni, amelyen belül, ha az egyik klaszter valami probléma miatt meghibásodik, akkor egy lapkában szunnyadó redundáns klaszter azonnal átvegye a feladatát. Ez ugyanígy igaz a gyorsítókra is, tehát a redundancia ilyen formában általános, csak a másodlagos, az esetek többségében inaktív hardverelemeket kell beletervezni a chipbe.

Az ARM az év folyamán többször is beszél majd a DynamIQ koncepcióról, így egyelőre csak a felületes bemutatással kell beérni, de később jönnek a konkrétumok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés