QNAP blog indul!

Új rovatunkban a hálózati adattárakra specializálódott vállalat termékeivel és szolgáltatásaival foglalkozunk.

Hatalmasat fejlődött a hálózati adattárak világa az elmúlt években. Egyre több adatot termelünk otthoni és vállalati szinten is, a mobiltelefonok előtérbe kerülésével pedig ugrásszerűen megnövekedett a hálózatokra csatlakozó eszközök száma. Ma már nagyon kényelmetlen tud lenni, ha az adatokat csak egy elszigetelt számítógépen tároljuk, célszerű a hálózatra, sőt gyakran a felhőbe vinni őket. A NAS-ok, vagyis a hálózati adattárak ágazatának egyik legismertebb képviselője a QNAP, melynek újdonságait, szolgáltatásait és technikai megoldásait mutatjuk majd be közelebbről új blogunkban.

A Quality Network Application Provider – tehát QNAP – 2004-ben alapult Tajvanon az IEI Integration Corporaton leányvállalataként, de korábban az IEI csoporton belül működött Internet Appliance Department néven. A QNAP egyike azon kevés vállalatoknak, amelyek kizárólagosan a hálózati adattárakra és hálózati kamerarendszerekre fókuszálnak az otthoni felhasználóktól egész a nagyvállalati szintig. Mára több mint hétszáz alkalmazottja van világszerte, Európán belül az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Németországban működtet irodát, és a NAS-piac nagyjából 15%-át tudhatja magáénak (2013-as adat).

A cég úttörő szerepet játszik a fejlesztésben; 2006-ban elsőként dobtak piacra SATA csatlakozós NAS-t, majd egy évvel később elkészítették kétfiókos változatát elsőként hot-swap funkcióval. Szintén az elsők között, már 2009-ben építettek Intel Atom és Core 2 Duo alapú modelleket virtualizáció és iSCSI támogatással, a következő évben pedig VMware és Citrix támogatású, vállalati modelleket mutattak be, illetve elindították a MyCloudNAS felhős szolgáltatást.

A NAS-fejlesztés meghatározó része a szoftveres oldal, ez különbözteti meg egymástól a gyártók közel azonos hardverre épülő megoldásait, és alapot jelent a funkcionalitást kibővítő szolgáltatásoknak. A QNAP 2013-ban mutatta be merőben új QTS 4.0 NAS operációs rendszerét, melynek kezelőfelülete asztali számítógépek és mobil készülékek operációs rendszerére emlékeztet. Funkciók óriási tárházát építették bele, és ami még fontosabb, minden QNAP NAS platformon ezt használják, tehát elég egyszer megismerkedni vele. Otthoni felhasználók számára temérdek multimédiás eszközt kínál a QNAP, a vállalati felhasználókat pedig biztonsági megoldásokkal és nagyon fejlett IP kamerarendszer-támogatással kényezteti. Az utóbbi években komoly hangsúlyt fektettek a mobil alkalmazásokra és az interneten keresztüli adatelérésre, személyes felhőre.

Blogunkban az egyes NAS modellek bemutatása mellett az egyedi szoftveres megoldásokra is fókuszálunk majd. Havi két-három bejegyzésünkben igyekszünk a QNAP NAS-okat bemutató cikkeinknél is mélyebben belemenni a részletekbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények