2017. november 19., vasárnap

QNAP TAS-268: NAS és Android találkozása

Hálózati adattár, amin a szokásos operációs rendszer mellett egy médialejátszásra szánt Android is fut.

Hirdetés

QNAP TAS-268

Mostanában, hogy mindenkinek egyre több fényképe, videója és más megosztanivalója van, egyre nagyobb az igény a hálózati adattárak – vagyis NAS-ok – iránt. Az ilyen dobozkát néhány merevlemezzel be lehet kötni a helyi hálózatba, így a rajta lévő dolgok nem csak egy konkrét számítógépről érhetőek el, hanem más számítógépekről, sőt telefonokról is, megfelelő beállítás mellett akár interneten keresztül. A NAS téma kapcsán gyakran felmerül a médialejátszás, amiben két gyökeresen eltérő út lehetséges. A Synology a streamelés és adatkiszolgálás mellett döntött, nála a NAS-ok adatot szolgáltatnak a hálózat felé, a lejátszást pedig a célhardver végzi.

Sok más márka, köztük a QNAP is, inkább azt az irányt választotta, hogy egyenesen a tévére köti a NAS-t, amiben olyan hardver van, hogy a merevlemezein tárolt filmeket, képeket és egyebeket külső segítség nélkül le tudja játszani. Ha meg már megy a lejátszás, miért ne mehetne a böngészés és sok minden más is? És melyik az az operációs rendszer, ami egyszerű, könnyen hozzáférhető és ilyen dolgokra van kihegyezve? Igen, az Android. A QNAP nemrégiben bemutatott TAS-268 modelljében a szokásos QTS NAS operációs rendszer mellett – vagyis inkább alatta – Android 4.4 fut.

Az új masinához teljesen új, meglehetősen kompakt házat terveztek. A fehér dobozkában legrövidebb oldalukra állítva pihennek – vagy éppen dolgoznak – a 3,5 hüvelykes merevlemezek. Előlapján egy vékony fekete sáv töri meg a fehér burkolatot, ezen van a bekapcsológomb és egy USB 3.0 kapu a hozzá tartozó, automata mentést indító gombbal, illetve kapunk még pár LED-et is. Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy a csatlakozók hátul vannak. Jó sok, szám szerint négy USB 2.0 sorakozik itt, a kötelező Gigabit Etherneten és tápcsatlakozón felül pedig egy HDMI-t is kapunk.

Szellőzőrács viszont nem sok van, csak a NAS fekete talapzatának és a fölötte lévő fehér burkolatnak a találkozásánál húzódik egy vékony légzőnyílás. Ehhez felül egy notebookokéra emlékeztető, vékonyka ventilátor jár, amit a csend kedvelői nyilván aggodalommal nézegetnek a fenti képen, ahogy a merevlemezek váza és a nyomtatott áramkör alól kikandikál. A winchesterek szerszám nélkül, a mellékelt műanyag rögzítők segítségével szerelhetőek be, nagy örömünkre gumibetéttel csillapították a rezgésüket.

Sokáig nem letetett tudni, hogy milyen hardver lapul a QNAP TAS-268-ban, a háza is új, ezért szétszedtük. A nyomtatott áramkörről egy Realtek RTD1195DD rendszerchip mosolygott ránk, amit eddig jobbára médialejátszókban láttunk. Két, 1,1 GHz-es ARM Cortex-A7 processzormagja és Mali-400 MP2 grafikus gyorsítója van, ez néhány éve sem számított már nagy dobásnak, multimédiás képességei viszont elég jók, mert a H.264 mellett a H.265, vagyis HEVC tömörítésű videókat is hardveresen dekódolja. Került még a NYÁK-ra 4 GB Hynix eMMC flash memória az operációs rendszer részére, 2 GB DDR3 memória és két Asmedia USB vezérlő. A két merevlemezt fogadó TAS-268 mellett létezik egy merevlemezes TAS-168 is ugyanezzel az alaplappal, de keskenyebb házzal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.