QNAP blog: mozogjunk otthonosan az adminisztrációs felületen!

A QTS egyszerű, de mint minden új dolgot, ezt is szokni kell. Segítünk elindulni!

A NAS indítása egyszerű, és felkonfigurálása sem annyira bonyolult, viszont ahhoz, hogy kialakíthassuk végleges rendszerünket, tisztában kell lenni több dologgal, így a kötettípusokkal is. Ezekről a későbbiekben fogunk szót ejteni, majd végigvesszük az első indítás folyamatát is, de amennyiben teljesen "szüzek vagyunk" a NAS-olásban és a QTS-ben, úgy első körben ismerkedjünk meg vele, játszadozzunk a beállításokkal. Ha már kiismertük magunkat, akkor tudatosan kezdjük el az alapoktól felépíteni a rendszert, vagy kezdjünk mindent teljesen elölről, élesben.

Ebben a posztban az ismerkedési fázist szeretnénk kicsit megkönnyíteni. A jó hírünk, hogy ehhez nem muszáj a saját NAS-unkat beüzemelni, erre használhatjuk a QNAP Live Demo oldalát, ami ide kattintva érhető el. Ugyanakkor azzal nem árt tisztában lenni vele, hogy ezen az oldalon nem a legfrissebb kiadással kísérletezhetünk, így lehetnek eltérések, ráadásul beállításaink nem kerülnek mentésre, így nem tudjuk ott folytatni, ahol korábban abbahagytuk. A saját NAS-on kísérletezést tehát nem pótolja 100%-osan, de az alapok megismeréséhez – amiről most szó lesz – elegendő.


[+]

Amennyiben sikerült elérni a bejelentkező oldalt, úgy már sínen vagyunk. Megjegyeznénk, hogy ez az oldal alapvetően a bejelentkezéshez szükséges, de tartogat egy-két pluszt.


[+]

Ezek a bal alsó sarokban találhatóak egy helyre összerendezve. A legalsó ikonsorról érhető el a MyQnapCloud rendszer (leegyszerűsítve a QNAP dinamikus DNS szolgáltatása), a NAS-sal használható alkalmazások és a visszajelzés menü, ahol segítséget kérhetünk az ügyfélszolgálattól, a fórumban, vagy hozzáférhetünk a QNAP Wiki tudástárhoz.


[+]

A segédprogramok menüre kattintva a mobil és asztali alkalmazásokat külön-külön csoportba szedték. Előbbiek mindegyike elérhető Android és Apple operációs rendszerekhez, és a fele már Windows Phone eszközökhöz is. Ezekre részletesen majd egy későbbi posztban térünk ki!


[+]

A "Bejelentkezés" gomb alatt található ikon nyitja közvetlenül a PhotoStation alkalmazást, aminek használata ugyanúgy bejelentkezést igényel. Ezen belül elérhetjük saját fiókunkban tárolt fotóinkat, videóinkat, és lehetőség van ezek megosztására, rendszerezésére, albumokba rendezésére, sőt a DLNA segítségével közvetlenül küldhetjük őket megtekintésre egy távoli kijelzőre. Ugyanitt van arra lehetőség, hogy a nyitóoldalt testreszabjuk, azaz a képeket lecseréljük sajátokra: létre kell hozni egy albumot, amire jobb gombbal kattintva az albumbeállítások menüben be kell pipálni "Az album mutatása a QTS bejelentkezési oldalon" opciót.


[+]

Ha megismerkedtünk a kezdőoldallal, akkor jöhet a bejelentkezés, a Bejelentkezés feliratra kattintva, ami nyilvánvalóan nem szorul további magyarázatra.


[+]

Ha bejutottunk, elénk tárul a kezelőfelület, amit nyugodtan hívhatunk asztalnak. A középen látható, már feltelepített alkalmazások ikonjai uralják a teret legnagyobb részben, ezeket szabadon húzhatjuk odébb, olyan sorrendet kialakítva, ami nekünk tetszik. Bár kezdetben csak kevés ikont találunk itt, az alkalmazások telepítésével gyorsan megtelik a rendelkezésre álló hely, így a tabletekhez hasonló módon lehet lapozni a kezdőoldalon a kijelző szélén megjelenő nyilakkal.

A felület alsó része már ismerős lehet a nyitóoldalról, itt is megtaláljuk a MyQnapCloud, a Segédprogram és a Visszajelzés menüpontot. Figyelmünket a bal felső sarokra irányítva három párhuzamos vonalat látunk, amire kattintva az oldalsávot hívhatjuk elő: itt ugyanúgy megtalálhatjuk a telepített programokat és közvetlenül hívhatjuk meg a tárkezelőt vagy épp a felhasználókra vonatkozó konfigurációs ablakot.


[+]

A felső sáv jobb oldala további lehetőségeket tartogat, de fontos megjegyezni, hogy egyes pontok és beállítások csak adminisztrátorok számára jelennek meg. Itt érhető el a kereső, ha valaki már rutinosan tudja, mit keres és gyorsan szeretné megtalálni, nyomon követhető, milyen feladatok futnak a háttérben (másolás, telepítés például), és az is lekérhető, milyen külső eszközök vannak csatlakoztatva (pendrive, nyomtató), illetve a bekarikázott i betűnél kapjuk a rendszerértesítéseket, melyeket külön is csoportosítottak a könnyebb áttekinthetőség érdekében.

Ugyanitt, a felső sávban láthatjuk felhasználói fióknevünket, amire kattintva lehetőség van leállítani, újraindítani vagy alvó módba tenni a rendszert, de ugyanitt tudunk kijelentkezni is. Ezen belül érdemes a beállításoknál is elidőzni, hiszen itt cserélhetjük ki a hátteret vagy éppen fiókunk jelszavát. A három egymás feletti ponttal jelölt menüben a rendszer nyelvét változtathatjuk meg, valamint az asztal elrendezésével játszhatunk egy picit. Végül az utolsó a műszerfal, ahol nyomon lehet követni, hogy áll a rendszer, hány fokos a processzor, mennyi memóriát foglalnak a futó alkalmazások és látható minden egyéb hasznos infó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények