Publikálta az USB4 specifikációját az USB-IF

Az új szabvány jelöléséről még mindig nincs döntés, de kompatibilitás már tisztán látható.

Még tavasszal vázolta fel az USB-IF az USB4-et, most pedig bejelentették, hogy elérhető a publikus specifikáció. Ez tulajdonképpen megerősíti az ígéreteket, vagyis a fejlesztés főbb karakterisztikái között a 40 Gbps-os adatátviteli teljesítmény található, méghozzá az aktuális USB Type-C kábelekkel, továbbá megoldott lesz a visszafelé kompatibilitás is az USB 3.2-vel, az USB 2.0-val, valamint a Thunderbolt 3-mal. Korábban ezek az adatok még csak tervnek számítottak, most viszont már biztosra vehetők.

Hirdetés

A specifikáció világosan mutatja, hogy az USB4 architektúrája a Thunderbolt protokollra épít. Utóbbit azért tudják megtenni, mert az Intel még 2017-ben bejelentette, hogy a harmadik generációs Thunderbolt specifikációját díjmentesen elérhetővé teszik, ezáltal lényegében szabadon implementálhatóvá vált a rendszer. Ennek köszönhetően az USB-IF felhasználta a Thunderbolt 3-at, és terveztek rá egy új generációs USB interfészt, amit aztán a piac szintén szabadon alkalmazhat.


[+]

Az USB-IF a részletekről bővebben beszél a hónap közepén esedékes USB Developer Days 2019 rendezvényen, így akkor több részletre is fény derülhet, bár olyan nagy titkok azért nem rejlenek a rendszerben.

Az első kompatibilis eszközök várhatóan a következő évben érkezhetnek, de a valós terjedésre inkább 2021-ben lehet számítani. A szabvány jelölése még mindig nincs véglegesítve, de egyre nagyobb az esély, hogy szimplán USB4-nek fogják hívni hivatalosan is, holott ezt korábban csak kódnévként használták.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés