100 wattra repíti a Quick Charge 5.0-t a Qualcomm

Mindez USB Power Delivery szabványhoz igazított formában érhető majd el.

A Qualcomm még 2016-ban leplezte le a Quick Charge 4.0-t, amely az első, USB Power Delivery szabványnak megfelelő Quick Charge rendszer volt, elvégre a Google korábban úgy döntött, hogy csak szabványos gyorstöltést szeretne látni az androidos eszközökön. Ez természetesen nagyszerű volt, de a fejlesztési lehetőség állandóan adott, amelyre a Quick Charge 5.0 reagál majd.

Az új verzió alapvetően a Quick Charge 4.0 továbbfejlesztése. Éppen ezért ugyanúgy az USB Power Delivery szabványhoz igazított rendszerről van szó, de amíg az előző verzió maximum 27 wattnyi energiát volt képes biztosítani, addig a Quick Charge 5.0 esetében már elérhető a 100 watt is.

[+]

A fentiek mellett a fejlesztés leginkább az eszközökbe építhető áramkörökből szerzi az előnyét, konkrétan az SMB1396-os és az SMB1398-as chipekből. Ezek arra lettek tervezve, hogy támogassák a sorba kötött duplacellás akkumulátorokat, így jelentősen nőhetett a töltéshez használt feszültség. Ez lényeges tényező, ugyanis így kezelni lehet a kábeleken átereszthető áramerősség limitált mértékét. Maximum 20 V-os feszültséget enged meg a rendszer, de ezt nem valószínű, hogy elérik majd a tényleges implementációk, viszont megközelíthetik, és megfelelő konfigurációval tényleg kihozható a 100 wattos energiaátvitel.

Hagyományos kábelekkel is kedvező lehet a helyzet. Ezek 3 A-t tudnak átvinni, de kellően magas bemeneti feszültség mellett ez is nagy teljesítményt jelenthet, tehát a rendszer előnye még normál kábelekkel is érezhető lesz.

A Qualcomm elmondása szerint a Quick Charge 5.0, Dual Charge szolgáltatás mellett 10°C-kal alacsonyabb hőmérséklet mellett üzemelhet, 70%-kal javulhat a hatékonysága, illetve négyszer gyorsabb lehet a töltés a Quick Charge 4.0-hoz viszonyítva, hagyományos kábeleken mérve. A rendszer egyébként nem követeli meg a gyártóktól, hogy mindenképpen duplacellás akkumulátorokat használjanak, de ezek nélkül a működése korlátozott lesz, viszont valamekkora előnye így is marad az előző generációs fejlesztéshez mérve.

Előzmények

Hirdetés