Idén megjelennek az első USB 3.2-es termékek

Az eredeti tervekhez képest kicsit csúszott a tényleges start, de a sebességre nem lehet majd panasz.

Az USB 3.0 Promoter Group még a 2017-es év őszén jelentette be, hogy elkészült az USB 3.2 specifikációja, az előző esztendő közepén pedig a Synopsys egy gyakorlati demonstrációt is tartott. Bár a legelején még úgy volt, hogy az első USB 3.2-es eszközök elérhetők lesznek 2018-ban, a gyakorlati implementáció egy picit lassabban haladt a vártnál, így a tényleges bevethetőség idénre csúszott. Gond azonban nincs, a sebesség állítólag mindenkit kárpótol majd a várakozásért.

Hirdetés

Az USB-IF friss bejelentése szerint az USB 3.2 interfész működéséhez szükséges vezérlők, illetve kiegészítők idén biztosan elérhetők lesznek. A szervezet nem nevezte meg, hogy ezekre mely cégektől lehet számítani, de nem is ez a feladatuk. Ugyanakkor például az alaplapgyártók körében jellemzően népszerű ASMedia bevallottan készül megfelelő külső vezérlővel, tehát annyira azért ez nem titok. Az utóbbi cég jellemző piaca miatt az USB 3.2 először az asztali piacra szánt alaplapokon mutatkozhat be.

Tudni kell, hogy bár az USB 3.2 Gen2x2 interfész 20 Gbps-os tempója jól hangzik, az ezt kihasználó eszközök száma igen minimális lehet idén, maximum pár külső SSD várható erre a területre. Az mindenesetre segítheti a terjedést, hogy a visszafelé kompatibilitás adott, illetve a már elérhető USB 3.1 Type-C kábelek megfelelnek a célnak, még 2 Gbps-os sebesség mellett is.

Az elnevezések tekintetében fontos megemlíteni, hogy az USB 3.0-t és 3.1-et felváltja a 3.2, így gyakorlatilag a verziószám továbbra is csak úgy magától nő, és függetlenítve van a SuperSpeed előírásoktól. Ezzel lényegében három kategória lesz megkülönböztetve: USB 3.2 Gen1, Gen2 és Gen2x2. Ezek rendre 5, 10 és 20 Gbps-ot fognak jelenteni. A gyártók önállóan eldönthetik, hogy a régebbi eszközöknél a 3.0-s vagy 3.1-es verziószámot lecserélik-e 3.2-re, ami nyilván egy marketingre vonatkozó kérdés, az új hardvereknél viszont a 3.2-t kell használni, majd utána a megfelelő, SuperSpeedre vonatkozó jelzést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés