Az Intel megmenti a Thunderboltot a kihalástól

A harmadik generációs Thunderbolt ugyan a korábbi hibáktól megvált, de ez sok partnert nem hatott meg.

Az Intel két éve mutatta be a harmadik generációs Thunderbolt interfészt, amely egyfajta újrakezdés volt a cég életében, hiszen megváltak a korábban sokat kritizált hátrányoktól. Többek között a legnagyobb változás, hogy a saját aljzatról áttértek az USB Type-C-re, ami segítette a terjedést, de nem annyira, ahogy azt az Intel szerette volna. Mára kiderült, hogy a gyártók ugyan a Thunderboltot már nem vetik meg annyira, mint korábban, ugyanakkor még mindig sokallják a beépítés költségeit, ami miatt hiába a sok fejlesztés, a harmadik generációs Thunderbolt maradt a drágább termékek kiváltsága, ami hosszú távon megöli a szabványt.

Az Intel annak érdekében, hogy ez változzon ki fogja adni a harmadik generációs Thunderbolt specifikációját, ráadásul díjmentesen. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve nem csak az Intel, hanem bárki más tervezhet olyan vezérlőt, amely a Thunderbolt interfészt képes kezelni. Ennek a lényege, hogy kialakuljon egy verseny a piacon, ugyanis ha a különböző vezérlőket jellemzően tervező cégek terveznek egy megfelelő lapkát erre a célra, akkor tulajdonképpen lesz választék a gyártók számára, a vezérlők ára egyre alacsonyabb lesz, és ez elősegíti a terjedést.

Az Intel azt is bejelentette, hogy a jövőben a processzorukba fogják integrálni a Thunderbolt vezérlőt, így alapvetően extra lapka az érkező Intel platformokhoz nem kell, noha valószínűleg ezt a lehetőséget nem fogják tiltani, ha a processzorba integrált megoldás által támogatott aljzatszámnál többre tartana igényt egy gyártópartner.

A változás igen jelentős, de nem váratlan. Az Intel valószínűleg kivárta a harmadik generációs Thunderbolt terjedésének alakulását, és úgy látták, hogy ha minden a mostani helyzet szerint halad tovább, akkor a technológiájuk ki fog halni. Az egyetlen lehetőség az volt, ha jogdíjmentes rendszert csinálnak belőle, ami persze még mindig nem garancia a sikerre, de az eddigieknél nagyságrendekkel vonzóbbá teszi a Thunderboltot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés