Nem lesznek egyszerűbbek az USB-re vonatkozó jelölések

Az USB-IF az egyszerűsítést szorgalmazta, de úgy néz ki, hogy marad minden a régiben, csak éppen más számokkal.

Még tavasszal vázolta fel az USB-IF az USB4-et, nemrég pedig pedig bejelentették, hogy elérhető a publikus specifikáció. Ebből megtudható, hogy főbb karakterisztikái között a 40 Gbps-os adatátviteli teljesítmény található, méghozzá az aktuális USB Type-C kábelekkel, továbbá megoldott lesz a visszafelé kompatibilitás is az USB 3.2-vel, az USB 2.0-val, valamint a Thunderbolt 3-mal.

Hirdetés

Mára gyakorlatilag az is biztossá vált, hogy USB 4.0 helyett USB4 lesz a hivatalos jelzés, ami igazából nem nagy gond, de a kategorizálást most is meg fogják nehezíteni a jelölések. Mint ismeretes az USB 3.0-t és 3.1-et felváltja a 3.2, így gyakorlatilag a verziószám magától nő, és függetlenítve van a SuperSpeed előírásoktól. Ezzel lényegében három kategóriát különböztet meg ma az USB-IF: USB 3.2 Gen1, Gen2 és Gen2x2. Ezek rendre 5, 10 és 20 Gbps-ot jelentenek, de fontos, hogy a gyártók önállóan eldönthetik, hogy a régebbi eszközöknél a 3.0-s vagy 3.1-es verziószámot lecserélik-e 3.2-re, ami nyilván egy marketingre vonatkozó kérdés, az új hardvereknél viszont a 3.2-t kell használni, majd utána lehet használni a megfelelő, SuperSpeedre vonatkozó marketingjelzést.

Ugyanez a kategorizálás meglesz az USB4-nél is, így a Gen2x2 és a Gen3x2 jelölésre kell figyelni, előbbi 20, míg utóbbi 40 Gbps-ot jelent, a marketingben pedig megmarad a SuperSpeed kategorizálás is.

A fentiek abból a szempontból érdekesek, hogy az USB-IF korábban azt hangsúlyozta, hogy az USB szabvány kategorizálása túl bonyolult, és ezen egyszerűsíteni kellene. A fentiek viszont ezt nem nagyon látni. Lényegében ugyanazt a nehezen átlátható kategorizálást viszi tovább a szervezet, csak éppen más számokkal. Ettől persze az USB4 nyilván jó interfész lesz, csak a jelöléseket ennél sokkal jobban is meg lehetne oldani.

Előzmények

Hirdetés