Polaris lesz az AMD új GPU-architektúrájának a kódneve

Az idei év közepén már írtunk arról, hogy az akkor megjelent CodeXL verzió tartalmaz pár utalást az AMD új generációs GPU-architektúrájára. A fejlesztőkörnyezetben található GCN disassembler ugyanis három helyett már öt alkalmazásspecifikus integrált áramkört különböztet meg. Ez azt jelentette, hogy a GCN első, második és harmadik iterációján túl még két olyan fejlesztést tartalmazott, amelyekre már folyhattak a tesztek. Ráadásul azt is sikerült kinyernünk a GCN disassemblerből, hogy a két új alkalmazásspecifikus integrált áramkör az utasításkódolás szempontjából különbözik az ismert három opciótól, ami nagyobb változásokra engedett következtetni.

A Polaris architektúrára való utalás a decemberi Technology Summit rendezvény egyik anyagában is feltűnt
A Polaris architektúrára való utalás a decemberi Technology Summit rendezvény egyik anyagában is feltűnt [+]

Ezeket az adatokat megerősítik azok a friss információk, amelyek szerint az AMD kvázi leleplezte az új GPU-architetúrát, ami a Polaris nevet kapta. Sajnos az utasításkódolásból nagyon nehéz kiindulni a dokumentációk nélkül, így több információ az új rendszerről még nincs, de vannak GCN-re utaló vonatkozó jellegzetességei, tehát látszatra egy alapos GCN továbbfejlesztésnek tűnik.

Annyit még le tudunk írni, hogy a GCN disassembler a GCN-t 110-es, a GCN2-t 120-as, míg a GCN3-at 125-ös ASIC kóddal jelölte. A 130-as és a 135-ös ASIC kód tekinthető tehát újnak, így nagyon valószínű, hogy a 130-as ASIC kód lesz a Polaris.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés