A frissen kiadott CodeXL megerősítette az érkező csúcs-Radeon architektúráját

Az AMD Fiji kódnevű fejlesztését már mindenki nagyon várja, de egyelőre csak annyi információ tekinthető biztosnak, amelyet nemrég írtunk meg egy korábbi hírben. A specifikációk nagy része nyílt titoknak tekinthető, de például van egy olyan tényező, amelyről eddig senki sem beszélt, vagyis nem tudni, hogy a Fiji melyik GCN verziót használja.

Az AMD frissen kiadott CodeXL 1.7-es SDK-jába azonban végre bekerült a Fiji direkt támogatása is méghozzá a Graphics IP v8 csoportba, vagyis az új fejlesztés a GCN3, vagy más néven a GCN V.I. (Volcanic Islands) architektúrát fogja használni, amelynek a dokumentációját már korábban kiadta az AMD. Ugyanerre az architektúraverzióra épít a Radeon R9 285 alapjának tekinthető Tonga cGPU, illetve az érkező Carrizo SoC APU Wani kódnevű IGP-je is.

Ennél érdekesebb dolgok is kiderülnek egyébként a legújabb driverekből. Az új CodeXL kapcsán ránéztünk a GCN disassemblerre, és kisebbfajta meglepetésünkre utóbbi öt alkalmazásspecifikus integrált áramkört különböztet meg. Ez azért furcsa, mert csak három GCN verzió érhető el a piacon. Az utasításkódolás szempontjából kiemelten érdekes, hogy a megkülönböztetett alkalmazásspecifikus integrált áramkörök szempontjából három azonos utasításkódolást használ, míg a maradék kettő ettől már eltérőt.

Ezek alapján nagyon nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a három azonos utasításkódolást használó alkalmazásspecifikus integrált áramkör lesz a három különböző GCN verzió (név szerint Southern Islands, Sea Islands és Volcanic Islands), míg a maradék két még elfogadott opció meg nem jelent architektúrákat jelöl. Az utasításkódolásra vonatkozó különbségből sejthető, hogy ezek némileg komolyabb eltérést kínálnak majd a korábbi GCN verziókhoz viszonyítva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés