Újabb botrány: rengeteg okostévé titokban figyeli a gazdáját

Számos gyártó tévéjére telepített szoftver vizsgálja a tartalomfogyasztási szokásokat, anélkül, hogy erről szólnának.

Létezik egy Samba TV nevű alkalmazás, amely egy televízióra, set-top boxra, smart boxra vagy médialejátszóra telepítve képes figyelni és dokumentálni azt, hogy a felhasználó milyen tartalmat néz. Ez értelemszerűen nagyon fontos a potenciális hirdetőknek és a tartalomszolgáltatóknak, hiszen lényeges tudniuk, hogy ki, mikor mit bámul a képernyőn. Viszont értelemszerűen a végfelhasználók, azaz az emberek (vagy a legtöbbjük) ezt nem nagyon szeretik.

Így figyeli a Samba TV a tartalomfogyasztást
Így figyeli a Samba TV a tartalomfogyasztást (forrás: New York Times) [+]

A New York Times értesülései szerint több nagy gyártó, például a Sony, a Sharp, a TCL, vagy a Philips egyes televízióin megtalálható előre telepítve ez a szoftver anélkül, hogy erről (vagy arról, hogy mit is csinál a program) a tulajdonosokat tájékoztatnák. A Flatpanels HD pedig azt állítja, magától a Samba TV fejlesztőitől származó információkra hivatkozva, hogy a Toshiba, Grundig, Beko, Arcelik, AOC, Westinghouse, Element, Magnavox, Seiki és Sanyo készülékein is ott figyel ez a program. Az utóbbi média szerint egyébként a Samba TV szoftvere rontja, vagy ronthatja egy-egy okostévé operációs rendszerének teljesítményét, konkrétan azt állítják, hogy egyes Sony televíziók belassulnak tőle.

A Samba TV nem egy egyedi megoldás, a NY Times a cikkében kiemeli, hogy vannak más hasonló szoftverek. Például az Inscape nevű cég is fejleszt egy hasonló, Inscape applikációt, amely a Vizio nevű tévégyártó egyik kiemelt partnere.

Megkérdeztük a Philips és a Sony hazai képviseletét, hogy a hazai modelleket érinti-e ez a jelenség. Amennyiben válaszolnak, frissítjük hírünket!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés