Óvatosságra int a Resizable BAR kapcsán az NVIDIA

A Dead Space című játék felújításában sokat hoz a funkció, de nem biztos, hogy mindig így van.

Az NVIDIA még a 2021-es CES-en jelentette be a saját Resizable BAR megoldását, amelyet egész egyszerűen Resizable BAR néven tettek elérhetővé. A részleteket nagyjából két éve közölték, ekkor derült ki, hogy milyen konfigurációkon működik a rendszer, illetve mely játékokat támogatja első körben.

Az NVIDIA alapvetően eltérő Resizable BAR koncepciót alkalmaz az AMD-hez és az Intelhez viszonyítva. Amíg ugyanis az utóbbi két cég a szolgáltatás bekapcsolásakor általánosan engedélyezi a működést, addig a zöldek szoftvere általánosan tiltja. Ez így furcsán hangzik, de lényegében arról van szó, hogy az AMD és az Intel amolyan feketelistával dolgozik, vagyis alapértelmezetten minden alkalmazás aktív Resizable BAR funkcióval fut, kivéve azok, amelyek az úgynevezett feketelistában szerepelnek. Az NVIDIA viszont úgynevezett fehérlistát használ, azaz alapértelmezetten minden program Resizable BAR nélkül fut, kivéve azok, amelyek bekerültek a fehérlistába.

A különbség igazából abban leledzik, hogy melyik cég mennyire bízik meg a saját implementációjának hatékony működésében. Az Intel és az AMD számára ez annyira nem nehéz, mert kontrollálják a CPU-oldali kódot is, tehát bármikor tudják korrigálni a platformszinten jelenlévő problémáikat. Az NVIDIA ugyanakkor erre nem képes, így ha fel is fedeznek egy specifikus, platformszinten keletkező, esetenként teljesítményvesztést okozó gondot, azt az Intel és az AMD tudja javítani számukra, persze csak akkor, ha az utóbbi két céget érdekli annyira a GeForce-ok teljesítménye, hogy javításra érdemesnek tartsák a hibát.

A fentiektől függetlenül az NVIDIA meghajtókhoz készülő, harmadik féltől származó Profile Inspector segítségével akármelyik játékra rákényszeríthető a Resizable BAR, hiszen az egész csak annyiból áll, hogy a nem támogatott játékhoz tartozó "Show unknown setting from Nvidia Predefined Profiles" beállításoknál meg kell keresni a 0x000F00BA, illetve 0x000F00BB bejegyzéseket, amelyeknél a paramétert 0x00000000-ról 0x00000001-re kell változtatni. Ezután a 0x000F00FF bejegyzésnél meg kell adni a 0x0000000040000000-s paramétert. Ilyen formában a meghajtó az adott játékhoz szabott profilból azt olvassa ki, hogy bizony fehérlistán szereplő alkalmazásról van szó, így aktív Resizable BAR funkcióval futhat.

Ezt a műveletet végezte el egy Reddit felhasználó, aki ki is mérte, hogy a Dead Space felújított verziójában nagyon sokat ér a Resizable BAR (akár 46%-os gyorsulást is eredményez), amely alapértelmezetten le van tiltva a GeForce driverben az említett játékra. Ugyanakkor az NVIDIA szóvivője jelezte, hogy nem árt óvatosnak lenni. Elmondása alapján a felhasználók láthatnak előrelépést bizonyos pályákon, de máshol annyira eltérő lehet a tartalom, hogy az akár visszalépést is eredményezhet a sebességet, valamint a képszámítás folyamatosságát tekintve.

Az NVIDIA a Dead Space felújításával kapcsolatban még mindig teszteli a Resizable BAR hasznosságát, így most még nincs fehérlistán a szóban forgó játék, vagyis le van tiltva az említett képesség, de a tesztadatok kiértékelése után van esély rá, hogy később engedélyezni fogják.

A GeForce-ot birtokló felhasználók egyébként tulajdonképpen szabadon eldönthetik, hogy a potenciális kockázatok mellett módosítják-e a játékokhoz tartozó profilbeállításokat, kényszerítve a Resizable BAR működését. Erre természetesen az NVIDIA nem fog vállalni garanciát, de a hardverben nem lehet vele kárt tenni. Ugyanakkor minden eseten fontos figyelembe venni azt, hogy amennyiben egy három-négy hónapja megjelent cím esetében sem aktiválta a rendszert az NVIDIA, akkor annak minden bizonnyal oka volt. Ennyi idő alatt ugyanis jellemzően végez a tesztekkel a cég, és olyan eredményeket kaphattak, amelyek talán az esetek egy részében növelték az átlagteljesítményt, de helyenként problémákba futhattak a GeForce driver Resizable BAR implementációjával, így jobbnak látták az utóbbi funkció nélküli programfuttatást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés